Pagini

marți, 29 aprilie 2025

Conferință preoțească de primăvară la Timișoara

 

Marți, 29 aprilie s-au desfășurat lucrările Conferinței preoțești de primăvară pentru protopopiatele Deta, Timișoara I și Timișoara II. Conferința s-a desfășurat în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh”, a parohiei Giroc.

Conferința a debutat cu oficierea Acatistului Mântuitorului de către P. C. Părinți Adrian Cohuț (parohia Percosova), Ovidiu Cucec (parohia Utvin) și Petrică Ghimboașă (parohia Giarmata).

Cuvântul introductiv a aparținut P. On. Părinte Ionel Popescu, vicar administrativ, care a prezentat cele două momente: aniversar și comemorativ închinate Autocefaliei și Patriarhiei Române. Cu acest prilej, vorbitorul a amintit de contribuțiile preotului Gh. Ciuhandu și ale av. Mihail Gropșianu la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie.

Referatul Conferinței a fost pregătit și susținut de către P. C. Părinte prof. dr. Daniel Alic, de la parohia Fabric – Sfântul Ilie. Sub forma unui material power-point, conferențiarul a dezbătut cele două înfăptuiri bisericești, Autocefalia și Patriarhia.

În cadrul tratării subiectului a fost amintit creștinismul apostolic al românilor, dar și tendințele de autocefalie ale Bisericii românilor înainte de primirea ei prin Tomosul Patriarhiei de Constantinopol, din 23 aprilie 1885.

În sprijinul celor afirmate stă alegerea ierarhilor și crearea eparhiilor, sfințirea Marelui Mir în vremea lui Neagoe Basarab, Constantin Brâncoveanu, în timpul episcopului Vasile Moga, pentru românii transilvăneni.

Primirea autocefaliei s-a datorat cristalizării statului român în vremea lui Cuza, a regilor Carol I și Ferdinand. În timpul ultimului rege pomenit s-a realizat unificarea bisericească și ridicarea Bisericii la rangul de Patriarhie.

În continuare Î.P.S Ioan, Mitropolitul Banatului a precizat rolul statului, a creșterii teritoriale și numerice a noului stat român de după 1918.

În partea a doua a intervenției, Î. S. S. Sa a scos în relief importanța Sinodului I Ecumenic de la Niceea (325) pentru creștinătatea de astăzi. În 2025 se împlinesc 1700 de ani de la convocarea, lucrările și documentele elaborate de Sfinții Părinți cu acest prilej.

Pentru înțelegerea fenomenului istoric și teologic a fost ilustrat Sinodul, persoana și învățătura preotului Arie, învățătura ortodoxă, canoanele elaborate și actul sinodal iscălit de Sfântul Împărat Constantin cel Mare.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a adus la cunoștință preoților că sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului va avea loc la 26 octombrie 2025, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie” și i-a îndemnat să participe la colecta pentru sprijinirea lucrărilor de finalizare a acestui lăcaș național, ce va fi organizată în 25 și 29 mai, precum și în 1 iunie.


Premiul I pentru copiii și tinerii din Parohia Birda

 

Joi, 24 aprilie s-a desfășurat etapa eparhială (județeană) a Concursului Național Catehetic ,,Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat  pentru copii și tineri”, în sala de ședințe a Protopopiatului Timișoara II.

La Concurs au participat 36 de mini-proiecte, din care 31 realizate de parohii, 17 parohii din mediul rural și 14 din mediul urban, la care s-au adăugat 5 mini-proiecte înfăptuite de școli din Timișoara, sub coordonarea profesorilor de Religie.

Juriul etapei eparhiale a fost compus din: prof. Daniela Buzatu, inspector de Religie în cadrul ISJ. Timiș; preot lect. univ. dr. Nichifor Tănase, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest; diac. Dorin Cătinean (Parohia Fabric – Sf. Ilie) și prof. Laurean Micu (Liceul ,,Iris”, Timișoara).

În urma jurizării a fost declarat câștigător mini-proiectul ,,Slujire și mărturisire creștin-ortodoxă în parohia Birda”, care a obținut Premiul I (480 pct). Echipa care a contribuit la realizarea acestuia va fi prezentă la Festivitatea de Premiere de la Catedrala Patriarhală din București, la sărbătoarea Sf. Împ. Constantin și Elena.

Pe locul II s-au clasat grupurile catehetice din următoarele parohii: Tm. Viile Fabric, Tm. Calea Martirilor, Tm. Zona Dacia, Tm. Fabric Est, Tm. Cetate, Ghiroda Veche, Belinț, Lugoj – Pogorârea Duhului Sfânt, Lugoj – Adormirea Maicii Domnului, Lugoj – Învierea Domnului, Voiteg, Satchinez, Sânpetru Mare și Nădrag.

Următoarele parohii au obținut locul III: Giarmata, Tm. Calea Lugojului, Tm. Ciarda Roșie, Făget I, Făget II, Buziaș II, Sânandrei, Bacova, Topolovățu Mare, Sinersig, Gătaia, Gottlob, Răchita, Sudriaș, Margina, Nițchidorf.

Noutatea Concursului de anul acesta a fost prezentarea mini-proiectelor de către coordonatorii lor. În cazul celui câștigător din Parohia Birda, preotul Valentin Bugariu a ilustrat denumirea mini-proiectului, etapele organizatorice, elementele principale ale catehezelor și ale materialelor power-point, documentate și prezentate în biserică și școală, activitățile religioase, educative și filantropice, promovarea acestor activități și mărturiile participanților. În încheiere, vorbitorul a mulțumit celor 37 de copii implicați, celor cinci profesori din învățământul primar, precum și colaboratorilor, pentru sprijinul material, tipografic și de promovare a mini-proiectului, pe plan local și regional.




luni, 21 aprilie 2025

Ruga Satului Sângeorge

 

   În prima zi a Sfintelor Paști, a fost sărbătorită Ruga Satului Sângeorge, jud. Timiș. Ruga a fost deschisă printr-un moment de rugăciune oficiat de către P. C. Părinți Jivoine Maletici (Parohia Sârbă Denta) și Valentin Bugariu (Parohia Birda). Cu acest prilej, nașii Rugii de anul acesta au înmânat o parte din colacul Rugii nașilor care vor pregăti anul viitor acest moment sărbătoresc din viața satului de pe Bârzavă.

     După momentul liturgic, Ruga a debutat cu o suită de dansuri pregătite de Ansamblul ,,Birdeanca” instruit de prof. Cătălin Voicu. Au urmat alți artiști și instrumentiști care au adus voie bună celor prezenți.

        Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Comunei Birda, a Consiliului Local, prin contribuția Dl. Marius Gheorghe Stoian, edilul Comunei Birda.


vineri, 18 aprilie 2025

Slujbele din Săptămâna Mare și Luminată la Birda și Sângeorge, jud. Timiș

 

Luni, 14 aprilie, ora 19,00 Denie;

Marți, 15 aprilie, ora 19,00 Denie;

Miercuri, 16 aprilie, ora 19,00 Denie (la Sângeorge);

Joi, 17 aprilie, ora 9,00 Sfânta Liturghie;

      ora 19,00 Denia celor12 Evanghelii;

Vineri, 18 aprilie, ora 17,00 Vecernia punerii în mormânt și Prohodul Domnului (la Sângeorge);

                            ora 19,00 Vecernia punerii în mormânt și Prohodul Domnului (la Birda);

Sâmbătă, 19 aprilie, ora 22,00 Slujba Învierii (la Sângeorge)

Duminică, 20 aprilie, ora 24,00 Slujba Învierii (la Birda);

ora 10,00 Sfânta Liturghie;

Luni, 21 aprilie, ora 9,00 Sfânta Liturghie (la Sângeorge);

                   ora 11,00 Pomenirea morților (la Sângeorge);

                           ora 13,00 Pomenirea morților (la Birda);

Marți, 22 aprilie, ora 10,00 Sfânta Liturghie (la Birda);

Miercuri, 23,aprilie, ora 10,00 Sfânta Liturghie;

Vineri, 25 aprilie, ora 10,00 Sfânta Liturghie și sfințirea apei (la Birda).

duminică, 6 aprilie 2025

Taina Sfântului Maslu în parohia Voiteg

 

În Duminica a 5-a din Postul Mare a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, în biserica cu hramul ,,Sfântul Gheorghe”, a parohiei Voiteg din protopopiatul Deta.

La invitația P. C. Părinte ic. Dragan Giorgiev, parohul locului au slujit P. C. Părinți Petru Achim, misionar; Ioan Zaharie George, fostul paroh al Voitegului, Ioan Ciprian Blagoe (parohia Deta), Valentin Bugariu (parohia Birda) și Zoran Milovanov (parohia Berecuța).

Cuvântul de învățătură a fost susținut de către preotul Petru Achim, care a tâlcuit pericopa duminicală (Marcu 10, 32-45) și la final i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să-l însoțească pe Mântuitorul prin rugăciune în timpul Patimilor, morții și Învierii Domnului Iisus Hristos.

S-au împărtășit din harul Sfintei Taine, din bucuria comuniunii și a eleoungerii mai mulți credincioși din parohie, precum și din parohiile învecinate.

Au participat la Sfânta Taină dl. Ioan-Niculae Pop, primarul Comunei Voiteg și dl. Adrian Teodor Cornea, viceprimarul aceleași comune, precum și d-na prof. Camelia Fogaș, directorul Școlii Gimnaziale Voiteg.



sâmbătă, 5 aprilie 2025

,,Pe aripile copilăriei”, nr. 5 / 2025

 

   A apărut un nou număr al revistei școlare ,,Pe aripile copilăriei”. Editată pentru o clasă primară de la Școala Gimnazială ,,Ioan Ciucurel” din Șoșdea, jud. Caraș-Severin și redactată de prof. Bianca Loredana Bădiță, publicația în 20 de pagini reprezintă un eveniment atât pentru cititori, cât și pentru cei care scriu în această revistă. Primii găsesc un cuprins bogat și variat, cei din urmă trebuie să-și găsească cuvintele potrivite pentru ca cititorii să o găsească interesantă de a fi parcursă.

    Un cuprins bogat și diversificat, cu o descindere în istoria satului, ,,Personalități șoșdene”, iscălită de prof. Octavian Gruița, profesor al Școlilor din Șoșdea și Giroc, jud. Timiș, director al celei din urmă ani buni, pagini religioase, ,,Dicționar religios” alcătuit de prof. Florin-Nicolae Șincari, o minunată poveste spusă de studentul Alexandru-Gabriel Orășanu, poezii, rebus și pagini de creație și destindere.

    Am remarcat din acest număr un articol ,,Impactul tehnologiei asupra educației. Avantaje și dezavantaje”, în care autoarea, prof. Bianca-Loredana Bădiță enumeră avantajele tehnologiei: acces la informații, învățare interactivă, învățare personalizată, comunicare ușoară și resurse variate. În rândul dezavantajelor sunt amintite: distragerea atenției, dependența de tehnologie, acces limitat și informații false.

     Revista poate fi consultată la Școala Gimnazială din Șoșdea.


vineri, 4 aprilie 2025

Împărtășirea copiilor în parohia Voiteg

 

   Vineri, 4 aprilie, a fost oficiată Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în biserica cu hramul ,,Sf. Gheorghe”, a parohiei Voiteg, din protopopiatul Deta.

      Cu acest prilej de rugăciune au slujit la invitația P. C. Părinte ic. Dragan Giorgiev, parohul locului, P. C. Părinți Valentin Bugariu (parohia Birda) și Zoran Milovanov (parohia Berecuța). Au fost prezenții elevii de la Școala Gimnazială Voiteg. Copiii au fost însoțiți la Sfânta biserică de către prof. Ionela Fanu, titularul disciplinei Religie Ortodoxă, de la școala amintită.

     În cadrul Sfintei Liturghii, elevii au fost mărturisiți și împărtășiți cu Sfintele Taine. După otpustul Sfintei Liturghii copiii au susținut un frumos program pascal compus din pricesne și poezii.

      Toți copiii au primit daruri din partea Parohiei Voiteg.




marți, 1 aprilie 2025

,,Slujire în mărturisire creștin-ortodoxă din parohia Birda”

 

La sfârșitul lunii martie 2025 s-a încheiat o nouă ediție a Concursului Național Catehetic ,,Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, Ediția a XVII-a.

   Pentru această ediție dedicată omagierii Centenarului și comemorării Sfinților Mărturisitori

din secolul al XX-lea au fost organizate mai multe alteliere (de cercetare și planificare a materialelor de promovare; religioase, de abilități practice și filantropice). În cadrul acestora au lucrat copii din grupa de cateheză parohială: Arpec David – 11 ani; Bene Izabela – 14 ani; Buzaș Roxana – 13 ani; Câta Eva – 5 ani; Crețu Denisa – 11 ani; Dulgheru Vanessa – 8 ani; Petrea Dragoș – 8 ani; Raciov Eliza – 13 ani; Raciov Patrick – 8 ani; Rus Nicholas – 8 ani; Serariu Eliza – 8 ani; Soktor Rareș – 8 ani; Stănciulescu Andreea – 10 ani; Șuștrean Lorena – 11 ani; Viman Sophia – 9 ani; Zaiț Alexandra – 10 ani; Zetea Maya -8 ani. La aceștia copii s-au adăugat colaboratori care au întregit lista participanților cu 20 de elevi și preșcolari și nouă profesori: prof. Sorina Onița, directorul Școlii Gimnaziale Birda, prof. Oana Pițigoi, titularul Catedrei de Religie Ortodoxă și prof. înv. Primar Camelia Cazacincu, Ștefania Cercega, Daiana Curea, Maria Dârpeș, Mihaela Gherban, Daniela Isoc și Iasmina Petrovici. De coordonarea Miniproiectului și redactacarea lui s-a ocupat preotul Valentin Bugariu.

            În cele patru luni (Decembrie 2024 – Martie 2025) au fost desfășuate 19 activități la care au participat copii: sărbătorirea Zilei Naționale a României, a Zilei Culturii Române, a Unirii Principatelor și a Zilei educației creștine; oferirea de daruri copiilor de Crăciun (îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării, dulciuri), împărtășirea copiilor în cele două posturi, al Crăciunului și al Paștilor și participarea copiilor la Taina Sfântului Maslu.

            În Școlile din Birda, Berecuța și Sângeorge a fost realizate două acticități, prima de promovare a Anului omagial și comemorativ prin confecționarea a unui afiș și a două panouri care se pot vedea în bisericile din Birda și Sângeorge și un atelier de Desen, cu icoane care au fost vernisate în Duminica Ortodoxiei și care au format expoziția ,,Icoana în ochi de copil”.

            Pentru a promova conținutul Anului Centenar al Patriarhiei Române, preotul Valentin Bugariu a pregătit trei cateheze, două materiale power-point și un pliant de promovare al Sfântului Mucenic Alexandru Balaga. Materialele au fost susținute în școlile din Birda, Sângeorge și Berecuța și în bisericile din Birda și Sângeorge.

            Miniproiectul catehetic a fost finalizat prin sprijinul unor parteneri care au contribuit financiar, tipografic și uman: Asociația Culturală ,,Arhanghelul”, Birda, jud. Timiș; Asociația Filantropică ,,Sfântul Dimitrie”, Giroc, jud. Timiș; Editura Eurobit, Timișoara; SC. Reaction Garaj SRL, Birda, jud. Timiș și Școala Gimnazială Birda.

            Miniproiectul se poate lectura accesând link-ul: https://www.scribd.com/presentation/845186211/Jurnal-Miniproiect-Salvat-Automat