Pagini

miercuri, 2 iulie 2025

Școală de Vară în parohia Sânmihaiu Român

 

În ziua pomenirii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare (2 iulie) s-a desfășurat în parohia Sânmihaiu Român, cea de-a V-a ediție a Școlii de Vară ,,Hristos în mijlocul nostru!”. Evenimentul a fost posibil prin colaborarea interinstituțională locală: Primăria Comunei Sânmihaiu Român, Școala Gimnazială și Parohia Ortodoxă, la inițiativa P. C. Părinte dr. Dan D. Gîrjoabă.

Școala a fost deschisă cu un moment de rugăciune oficiat de către P. On. Părinte Cristian Păiș, consilier eparhial și P. C. Părinte Dan D. Gîrjoabă, gazda evenimentului, în prezența copiilor și a preoților invitați cu acest prilej.

Au rostit cuvinte de bun venit P. On. Părinte Zaharia Pereș, protopopul Protopopiatului Timișoara I, Dl. Viorel Marcuți, primarul Comunei, precum și P. On. Părinte Cristian Păiș.

În cadrul Școlii, din acest an au fost organizate diferite activități catehetic-educative propuse de profesorii, preoții și voluntarii: Damian Iașin, prof. Adina Albai, prof. Florica Munteanu Cuc, prof. Suzana Hluscu, prof. Sergiu Groze și preotul Valentin Bugariu.

Tot cu acest prilej a fost distribuit cel mai nou număr al revistei parohiale ,,Anghelos”. Publicația ajunsă la cel de-al 69 număr, oferă în 47 de pagini un conținut bogat și diversificat care pomenește de evenimente omagiale din Patriarhia Română: ,,Clerici și mireni care s-au implicat în recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române” de Pr. dr. Dan D. Gîrjoabă (p. 30-32); ,,Sfântul Mărturisitor din Vâlcea străbună Părintele Ilie Lăcătușu”, de Zenovia Zamfir (p. 21-22); de momente comemorative, la împlinirea a 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Ioan Slavici: ,,Biserica în opera scriitorului Ioan Slavici” de prof. univ. dr. Dumitru Mnerie (p. 29) și ,,Popa Tanda – între receptare critică și model pastoral” de pr. dr. Valentin Bugariu (p. 9-11). Tot în sumar sunt prezentate personalități bănățene: ,,Publicistul Ioan Jivi Bănățeanul” de prof. Ioan Traia (p. 6-8); ,,Maestrul Dorin-Aurel Cuibariu din Sânmihaiu Român, un instrumetist cu ‹‹dar›› de la Dumnezeu”, de Sef lucr. Dr. Ing. Gabriel Bujancă (p. 15-16); ,,Generalul Traian Doda”, de Natalia Cosmina Boncia (p. 27-28);,,Preotul Teodor Cocoreanu”, de Ghiță Blejușcă-Bordeianu (p. 35). Tot în cuprins cititorii pot găsi: poezie, proză scurtă, istorioare moralizatoare, momente de istorie și cronică literară și recenziile unor cărți recent apărute.


marți, 24 iunie 2025

,,Arhanghelul”, nr. 54 / 2025

 

   La sărbătoarea Sânzienelor a fost prezentat și oferit credincioșilor din Birda și Sângeorge, noul număr al revistei de cultură ,,Arhanghelul”. Editat de către asociația omonimă din Birda, publicația oferă un cuprins bogat și diversificat în șase rubrici: ,,Editorial”; ,,Valori poetice”; ,,Restituiri”; ,,Documentar”, ,,Pagini de literatură” și ,,Cronica parohială”.

        Am reținut din sumar articolul de fond iscălit de către P. On. Părinte dr. Ionel Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei, ,,Arhimandritul Paulin Lecca – duhovnicul seminariștilor de la Caransebeș” (p. 1; 5-10) în Anul comemorativ al Sfinților Mărturisitori români. Un medalion necesar și așteptat care creionează personalitatea dascălului și duhovnicului cunoscut publicului larg pentru lucrarea De la moarte la viață, care a avut câteva ediții succesive.

      Maestrul Eugen Dorcescu ne oferă în rubrica ,,Valori poetice”, alți patru psalmi versificați (30-34).

       Doi colaboratori permanenți ai revistei, prof. Iosif Marius Circa și prof. dr. Virginia Ardealean semnează două noi contribuții dedicate istoriei orale: ,,Din amintirile unui colonist din Gătaia”, episodul 24 și ,,Fundațiile școlare și rolul lor la formarea intelectualității bănățene”, la cea de-a noua parte.

       ,,Documentarul” ilustrează personalitatea Savantului G. I. Tohăneanu, cu prilejul Centenarului: ,,Aerul Magistrului” împărtășit de scriitoarea Nina Ceranu (p. 11) și un portret al neuitatului Dascăl: ,,Savantul G. I. Tohăneanu la Centenarul nașterii” (p. 12-17).

        Părintele Cristian Gabriel Băican încheie această rubrică cu monografia: ,,Comunitatea din Bazoșu Vechi – arc peste timp”.

       Părintele dr. Dan D. Gîrjoabă însuflețește prin două poeme: ,,În paradisul toamnei...” și ,,Înviere” ,,Pagina de literatură”. Tot în această Pagină, Gabriela Șerban, directorul Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa face o prezentare a numărului 53 al revistei: ,,‹‹Arhanghelul›› de la Birda, ca o picătură de înțelepciune!” (p. 19-20).

       Cronica parohială încheie  în patru pagini (20-24) și acest număr al publicației.

  Revista poate fi obținută de la bisericile din Birda și Sângeorge sau accesând linkul: https://ro.scribd.com/document/880156083/Arhanghelul-Nr-54-2025.


Ziua Universală a Iei la Sângeorge și Birda

 

   La sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este cinstită Ziua Universală a Iei. Evenimentul propriu-zis a fost marcat prin rugăciune, cateheză, expoziție de costum popular și prezentarea revistei ,,Arhanghelul”, în bisericile din Sângeorge și Birda. Enoriașii filiei și parohiei au îmbogățit prin prezență, ramuri  de sânziene și ie ceremonialul religios desfășurat.

   În Ajunul sărbătoririi, a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge. În ziua de prăznuire a fost slujită Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda.

      Cuvântul de învățătură a fost susținut de preotul Valentin Bugariu și a avut ca temă: ,,Taina prezenței lui Dumnezeu”, în viața Sf. Proroc Ioan și a celorlalți sfinți pomeniți: Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava și Sfântul Niceta de Remesiana, apostolul bessilor, dacilor și scito-geților din sudul Dunării.

       Tot cu acest prilej a fost ilustrată prezența lui Dumnezeu în viața țăranului român prin câteva tradiții și obiceiuri populare: binecuvântarea holdelor, cinstirea sfinților ocrotitori ai recoltelor, încreștinarea locuințelor, îmbrăcămintei și a obiectelor casnice. Un rol deosebit în rândul acestora, cu origini religioase îl are ia purtată atât în viața de zi cu zi, cât și în momentele ceremoniale, culoarea modelului ales trădează momentul, de sărbătoare sau tristețe al celui care o îmbrăca.

       La momentul potrivit mai mulți copiii și credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos.

      Pentru a marca Ziua Universală a Iei a fost organizată o expoziție de costum popular din zona Birda. Expoziția a fost posibilă prin sprijinul d-nelor Prof. Camelia Fogaș, directorul Școlii Gimnaziale Voiteg și Lețiția Avrămuț, Diriginte la Oficiul Poștal Deta.

      La finalul Sfintei Liturghii, preotul Valentin Bugariu a prezentat nr. 54 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda.



duminică, 22 iunie 2025

Pelerinaj la biserici și mănăstiri din Serbia

 

   Sâmbătă, 21 iunie a fost organizat de către Parohiile Voiteg, Berecuța și Birda, un pelerinaj de o zi la catedrala Sfântul Sava din Belgrad, precum și mănăstirile Krušedol, Grgteg și Velika Remata.

    A participat 45 de credincioși, care au fost însoțiți de către preoții Dragan Giorgiev, Zoran Milovanov și Valentin Bugariu. Atât pe drum, precum și în biserici, pelerinii au cântat pricesne.

      Au fost admirate catedrala Serbiei, precum și viața monahală din cele trei mănăstiri vizitate. Pelerinii au putut observa vechimea Mănăstirii Krušedol, lavră a despoților Bracovici și sprijinită de Sfântul Voievod Neagoe Basarab, înrudit prin Doamna Despina cu pomenita familie conducătoare a sârbilor. Aici se află mormântul Mitropolitului Arsenie al III-lea Cernoievici, alături de alți patriarhi, episcopi și arhimandriți.

      În continuare s-a făcut un popas la Mănăstirea Grgteg, care a fost condusă și de un egumen român, Patrichie Popescu (1858-1861).

       Ultima oprire a fost făcută la Velika Remeta, mănăstire care din 1990 a fost declarată Monument al Culturii de importanță excepțională și este sprijinită de Republica Serbiei.

       Îmbogățiți sufletește, pelerinii s-au întors la Echinocțiul zilei la casele lor, cu fragede trăiri ale viețuirii ortodoxe din țara vecină.



        


joi, 19 iunie 2025

Lansare de carte la Timișoara

 

Joi, 18 Cireșar, de la orele 18,00 a avut loc la librăria ,,Cartea de nisip” din Timișoara lansarea volumului Banatul medieval de la Dunăre la Criș (934-1717), tom. 2, Editura ArtPress / Editura Banatul, Timișoara, 2025, 304 p..

Autorii, istoricul Ioan Hațegan și prof. Alexandru Kósa au prezentat publicului, cea mai nouă sinteză de istorie medievală bănățeană. Flancată de fotografie și hartă a vremii, cartea oferă cititorului o privire de ansamblu a Banatului medieval. Reputatul cercetător științific, Ioan Hațegan a explicat celor prezenți despre localizarea Banatului între Dunăre și Criș, pornind de la o hartă istorică arădeană care ilustrează acest lucru. În continuare, vorbitorul a prezentat relațiile sociale, politice și economice din perioada stăpânirii turcești asupra Banatului.

În ceea ce interesează dările către Poartă, acestea erau făcute de către supușii bănățeni de la Sângeorge până la Sâmedru, cei doi sfinți fiind în calendarul popular, cei care deschid vara și iarna.

Prof. Alexandru Kósa a vorbit de conținutul volumului care tratează organizarea militară, incursiunile turcești, lupta antiotomană, apariția și dezvoltarea Vilayetului de Timișoara. Și astăzi, clopotele bisericilor catolice bătute la ora 12,00 anunță victoria lui Iancu de Hunedoara asupra otomanilor la Belgrad (1456).

Despre carte și autori au vorbit și scriitorul Constantin Mărăscu și prof. Nicolae Petchescu.

O etapă de întrebări și o sesiune de autografe au completat evenimentul cultural organizat de o librărie care ne învață că ,,..nici cartea și nici nisipul n-au început și nici sfârșit” (Jorge Luis Borges).



duminică, 15 iunie 2025

Taina Sfântului Maslu în parohia Berecuța

 

În Duminica Tuturor Sfinților a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște, în biserica parohială ,,Învierea Domnului” din localitatea Berecuța.

La invitația P. C. Părinte Zoran Milovanov au slujit P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinți Valentin Bugariu (parohia Birda), Călin Negrea (parohia Gătaia), Iulian Popa (parohia Colonia Gătaia), Damian Griguța (parohia Opatița), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni), Dan Dologa (parohia ucraineană Remetea Mică) și Mădălin-Mihail Adam (parohia Banloc).

Cuvântul de învățătură ocazionat momentului, a aparținut Preaonoratului Părinte Protopop care a vorbit despre însemnătatea Duminicii Tuturor Sfinților, despre chemarea și răspunsul la sfințenia vieții, binecuvântarea lui Dumnezeu și jertfa credincioșilor în promovarea valorilor creștine.

La finalul cuvântului, Părintele Protopop Ciprian Bocșa a menționat efortul preotului și credincioșilor în înfrumusețarea bisericii parohiale, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la ridicarea lăcașului liturgic.


sâmbătă, 7 iunie 2025

Ședință de lucru pentru realizarea Enciclopediei ecclesiastice a Banatului, la Timișoara

 

Miercuri, 4 iunie 2025, la Centrul eparhial din Timișoara a avut loc ce de-a doua întâlnire de lucru pentru pregătirea  proiectului editorial al Academiei Române, filiala locală, „Enciclopedia Banatului. Ecclesiastica”, destinat Bisericii Ortodoxe Române din Banatul istoric.

La această întâlnire au participat reprezentanți ai academiei, preoți, profesori, istorici și publiciști, într-un demers colectiv de consultare și dezbatere.

Discuțiile avut loc sub îndrumarea Părintelui Mitropolit Ioan al Banatului, însoțit de părintele vicar Ionel Popescu.

Participanții au analizat structura volumului, principalele direcții de cercetare, responsabilitățile care revin membrilor echipei de lucru și au stabilit etapele de finalizare a capitolelor ce vor fi incluse în această importantă lucrare.

S-a stabilit, astfel, că în capitolul introductiv vor fi prezentate, de pildă, instituțiile bisericești din Mitropolia Banatului și din Banatul istoric, legăturile istorice cu eparhiile noastre din Serbia și Ungaria,  personalitățile bisericești și laice etc.

O atenție specială a fost acordată capitolelor dedicate dimensiunii spirituale și culturale a Ortodoxiei bănățene: monahism, artă și patrimoniu, tradiții muzicale bisericești și corale, învățământ teologic, publicații și asociații cu impact asupra vieții religioase locale.

Volumul va fi completat cu indexuri de nume și localități, imagini de arhivă, hărți geografice și ale lăcașurilor de cult, precum și o bibliografie de specialitate. Organizatorii au subliniat că aceste componente vor putea fi integrate în structura de bază sau tratate ca secțiuni distincte, în funcție de coerența editorială finală.

 

https://mitropolia-banatului.ro/sedinta-de-lucru-pentru-realizarea-enciclopediei-ecclesiastice-a-banatului-la-timisoara/, accesat în 7. 06. 2025.


duminică, 1 iunie 2025

Comuniune euharistică în parohia Birda

 

   În Duminica a 7-a după Paști a fost oficiată Sfânta Liturghie, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, din parohia Birda, protopopiatul Deta.

      Celebrarea euharistică a fost precedată de slujbele de seară, Vecernia și de dimineață, Utrenia, în aceeași biserică.

        Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Lira din Timișoara, care i-au încântat pe cei prezenți cu acordurile muzicii corale bănățene.

    În cuvântul ocazional de învățătură, preotul Valentin Bugariu a vorbit de cele prilejuri de bucurie: al întâlnirii cu Hristos în Evanghelie și Euharistie; al pomenirii Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325) și al prezenței corului timișorean în spațiul eclezial de la Birda.

     În tratarea subiectului ales, vorbitorul a scos în relief importanța călugărilor sciți în apariția antifonului al II-lea al Sfintei Liturghii.

     La final preotul a amintit de realizarea Monografiei ilustrate intitulată ,,Biserica copiilor și tinerilor de la Birda și Sângeorge”, în 272 de diapozitive, un dar îndreptat către copiii și tinerii celor două localități cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului.


joi, 29 mai 2025

Ziua Eroilor la Birda și Sângeorge

 

   La Praznicul Înălțării Domnului a fost sărbătorită și Ziua Eroilor români din toate locurile și timpurile istorice. Praznicul a debutat în Ajun, cu slujba Vecerniei unită cu Litia urmată de slujba Utreniei, în dimineața zilei. Cele trei slujbe au fost săvârșite în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda.

      Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Sângeorge, filia parohiei Birda. Cuvântul de învățătură a fost susținut de părintele Valentin Bugariu care a vorbit de semnificația Praznicului Înălțării Domnului și contribuția Patriarhiei române la inițierea și dezvoltarea cultului eroilor.

      După slujbele Utreniei și Sfintei Liturghii, a fost săvârșite slujbe de pomenire ale eroilor, la cele trei monumente închinate acestora din cele două localități amintite. Au slujit cu acest prilej, P. C. Părinți Jivoine Maletici de la Parohia Ortodoxă Sârbă Denta și Valentin Bugariu, parohul comunităților ortodoxe românești din Birda și Sângeorge.

       Au fost prezenți reprezentanții Primăriei și Consiliului Local, Poliției Comunei Birda, care au depus coroane de flori la monumentele din Birda și Sângeorge.

       Preșcolarii și școlarii din Birda și Sângeorge au însuflețit ziua, prin frumoasele costume populare, programele poetic-patriotice pregătite și prin florile depuse cu acest prilej.

  Mulțumiri autorităților locale, profesorilor, copiilor și credincioșilor care au jertfit la rândul lor, clipe în pregătirea acestui program festiv, care face cinste celor două localități și biserici.








miercuri, 28 mai 2025

Premierea copiilor din cadrul Concursului Național Catehetic

 

În Ajunul Praznicului Înălțării Domnului a fost organizată festivitatea de premiere a participanților din cadrul Concursului Național Catehetic ,, Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe –moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri” în cadrul școlilor din Sângeorge, Berecuța și Birda din jud. Timiș.

Ca urmare a jurizării eparhiale (județene), proiectul ,,Slujire în mărturisire ortodoxă din parohia Birda” a obținut Premiul I și reprezentarea Arhiepiscopiei Timișoarei la etapa națională desfășurată în 20-21 mai la Patriarhia Română.

Cu acest prilej, de-a lungul a patru luni au fost urmărite mai multe obiective: liturgice (participare la Sfintele Slujbe și împărtășire cu Sfintele Taine); catehetice (de cunoaștere și aprofundare a tematicii omagiale și comemorative din Patriarhia Română; ateliere de creație; ateliere de muzică, participarea la activități aniversar - comemorative ș. a..) și filantropice. În urma acestui Proiect au fost bucurați cu dulciuri, articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și jucării 107 copii.

La finalul Proiectului desfășurat au fost recompensați cu diplome, cărți și dulciuri, cei 45 de participanți: un organizator, 8 coordonatori de activități și 38 de copii și tineri: 2 preșcolari; 23 elevi din învățământul primar; 9 din învățământul gimnazial și 2 studenți de la Facultatea de Muzică și Facultatea de Teologie, din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Felicitări tuturor participanților pentru bucuriile vizuale și auditive oferite credincioșilor din cadrul bisericilor din Birda și Sângeorge, precum și colegilor preșcolari, școlari și dascăli din cele trei grădinițe și școli de pe raza comunei Birda. Un gând de mulțumire colaboratorilor și tuturor donatorilor pentru susținea activităților.







joi, 22 mai 2025

Premierea câștigătorilor Concursului Național Catehetic la București

 

   În zilele de 20-21 mai 2025 câte un reprezentant al fiecărui Proiect catehetic, câștigător la faza eparhială (județeană), însoțit de coordonatorul activităților desfășurate a fost primit la Patriarhia Română. Gazda evenimentului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop-vicar patriarhal, coordonatorul Sectorului Teologic – Educațional, împreună cu ceilalți colaboratori, preoți consilieri patriarhali și voluntari i-au primit cu bucurie pe cei 62 de participanți din eparhiile Patriarhiei Române.



    Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei la acest eveniment a participat elevul Filip Bogdan, de la Școala Gimnazială Birda, însoțit de preotul Valentin Bugariu, coordonatorul proiectului catehetic: ,,Slujire și mărturisire creștin-ortodoxă în Parohia Birda”, care de-a lungul a trei luni a adus împreună 37 de elevi, 5 profesori și 1 student la Facultatea de Muzică din Timișoara.



   Activitățile religioase, educaționale și filantropice desfășurate a unit în rugăciune, în evenimente omagial-comemorative și în acțiuni filantropice 110 elevi și preșcolari de la Școala Gimnazială Birda, Grădinița, precum și structurile aferente din localitățile Sângeorge și Berecuța. Alături de copii, au participat credincioși, precum și colaboratori: lect. univ. dr. Tamara Petrova și studentul teolog Alexandru Orășanu.



  În prima zi petrecută la Patriarhia Română, câștigătorii etapei eparhiale au fost îndrumați de organizatori și voluntari spre Catedrala istorică și Palatul Patriarhal, fosta Cameră a Deputaților. Aici, participanții Concursului Național Catehetic s-au putut închina la Slujba de Priveghere oficiată, Mântuitorului, Maicii Domnului, Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorului Bucureștilor, precum și celorlalți sfinți adăpostiți în această veche biserică, simbol al artei medievale românești. Custodele Palatului Patriarhal a prezentat clădirea, sala ,,Europa Christiana” care a oferit celor prezenți o expoziție de icoane, mozaicurile și icoanele, sala de ședințe a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.



     În seara zilei de 20 mai, a avut loc Festivitatea de Premiere a Etapei pe țară a Concursului Național Catehetic în Aula Centrului pentru Formare Continuă Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae. A fost susținut un cuvânt introductiv de către P. C. Părinte Mihai Pavel, inspector în cadrul Biroului de Catehizare al Patriarhiei Române sub forma unei meditații biblice-catehetice cu punct de plecare în cartea Deuteronomului 6, 4-10.. Ascultarea de Cuvântul Întrupat aduce roadă, iar copiii care au pregătit Proiectele catehetice au fost răsplătiți în ziua în care acum 1700 de ani au debutat lucrările primului Sinod Ecumenic de la Niceea (325). În continuare, P. C. Părinte Nicușor Beldiman, consilier patriarhal a prezentat câștigătorii proiectelor catehetice patriarhale.



  A fost proiectat un film de prezentare intitulat: ,,Concursul Național Catehetic ‹‹Mărturisirea jertfelnică a Dreptei Credințe – Moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri››, Ediția a XVII-a”, în care prin imagine și text, Televiziunea Trinitas a popularizat activitățile catehetice desfășurate în biserici și școli din satele și orașele României.



    La final, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, coordonatorul Sectorului Teologic – Educațional a rostit un cuvânt de binecuvântare apreciind jertfa copiilor, bogăția activităților și disponibilitatea profesorilor și preoților care au colaborat și coordonat aceste activități destinate evenimentelor omagiale și comemorative din anul acesta: Autocefalia, Patriarhia și Sfinții Mărturisitori din veacul al XX-lea. La finalul Festivității, P. S. Părinte Varlaam, în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel i-a premiat pe participanții celor 31 de proiecte catehetice.



    Toți participanții au primit daruri în cărți și diplome de cinstire. În acest an, câștigătorii au primit Diploma Anului Centenar al Patriarhiei Române.

     A doua zi, la sărbătoarea Sfinților Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, copiii și preoții coordonatori au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi sub protia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.



    Părintele Patriarh a rostit un bogat cuvânt de învățătură care a vizat aspecte biblice, dogmatice și istorice ale sărbătoririi Sfinților Împărați, ocrotitorii catedralei istorice patriarhale. O interesantă paralelă a fost făcută de vorbitor între experiența Sfântului Apostol Pavel pe drumul Damascului și cea a Sfântului Împărat Constantin în războiul împotriva lui Maxențiu, Augustul Imperiului Roman de Apus. În final a fost precizat rolul Sfântului Împărat în istoria românilor din Banat și până la gurile Dunării.

     Răspunsurile liturgice au fost date de Corala ,,Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.

  În sufletele participanților va rămâne multă vreme amintirea primirii călduroase și a apropierii sufletești a voluntarilor față de participanții deveniți și pelerini cu acest prilej.

           


duminică, 18 mai 2025

Cerc pastoral-misionar la Gătaia

 

În Duminica a 5-a după Paști, s-a întrunit Cercul 2 pastoral-misionar din Protopopiatul Deta, în biserica cu hramul ,,Învierea Domnului”, din parohia Gătaia. Au fost prezenți preoții Valentin Bugariu (parohia Birda), Radu-Mihai Codreanu (parohia Folea), Călin Negrea (parohia Gătaia), Florin Groza (parohia Jebel), Ionuț Mania (parohia Liebling), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni), Dușan Truț (parohia Sculea), Oliviu Crișan (parohia Șipet) și Dragan Giorgiev (parohia Voiteg).

Lucrările  Cercului au fost conduse de către P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei.

După momentul de rugăciune, P. C. Părinte Călin Negrea, parohul locului a susținut referatul Cercului, cu tema: ,,Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române”. În cuprinsul temei tratate, sub forma unei prezentări power-point, vorbitorul a dezbătut cele două teme: Autocefalia și Patriarhia sub forma diapozitivelor tematice. În abordarea pregătită, părintele Călin Negrea a punctat etapele temei din punct de vedere: etimologic, teologic și istoric, cu teme secundare deosebit de interesante: ,,Viața Bisericii Ortodoxe Române în actualitate”.

Apreciată pentru conținutul prezentat și forma de prezentare, referatul Cercului a adus cunoștințe întregitoare din literatura de specialitate: volume, studii și articole din presa bisericească.

Au luat cuvântul pe marginea referatului, P. C. Părinți Florin Groza și Valentin Bugariu care au apreciat prezentarea făcută de către părintele Călin Negrea.

În partea a doua a întâlnirii au fost discutate și lămurite câteva probleme organizatorice. Următorul Cerc pastoral-misionar va fi găzduit de către parohia Jebel.


sâmbătă, 17 mai 2025

Pelerinaj de o zi la mănăstiri și biserici din Mitropolia Banatului

 


 

         Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, cu sprijinul financiar al Dl. Marius Gh. Stoian, Primarul Comunei Birda și cu grija P. C. Părinte Zoran Milovanov de la Parohia Berecuța a fost organizat un pelerinaj de o zi la mănăstirile Hodoș-Bodrog, Bezdin, Gai, Timișeni-Șag și Catedrala Arhiepiscopală din Arad.

            La această acțiune, au participat 42 de credincioși maturi și copii din parohiile Berecuța și Birda, precum și colaboratori ale acestora.

          Pe parcursul zilei, credincioșii au beneficiat de informațiile oferite de slujitorii Sfintelor Altare, închinarea la sfintele moaște, precum și de obiectele bisericești oferite spre achiziționare.

           La Mănăstirea Hodoș-Bodrog, cea mai veche mănăstire cu viața monahală neîntreruptă, pelerinii au putut afla date despre întemeierea mănăstirii și icoana Maicii Domnului descoperită cu prilejul întemeierii, precum și rolul Patriarhului Teoctist Arăpașu, care pe vremea păstoririi la Arad a redat strălucirea de odinioară a lăcașului monahal și cel al monahiei Patricia Codău în redeschiderea Mănăstirii Gai. La Bodrog a fost vizitat muzeul Mănăstirii, precum și gropnița ierarhilor și egumenilor locului.

       Mănăstirea sârbească de la Bezdin a fost locul în care credincioșii s-au putut închina moaștelor Sfântului Kiril și au putut aprecia bucuria primirii de către unicul viețuitor al acestei vechi vetre monahale.

         În drumul spre Mănăstirea Gai, s-a făcut un popas la noua Catedrală Arhiepiscopală, unde pelerinii au fost întâmpinați de către P. C. Părinte Mircea Cricovean, slujitorul acesteia.

      La Mănăstirea Gai, credincioșii s-au închinat în cele trei lăcașuri de cult, biserica de lemn, cea veche, în care au fost înmormântați ierarhii arădeni care au păstorit până în veacul al XIX-lea și noua biserică monumentală.

    În Arhiepiscopia Timișoarei s-a făcut un popas la Mănăstirea Timișeni-Șag, unde pelerinii au participat la slujba Vecerniei unită cu Litia.

    O zi minunată în care rugăciunea s-a împletit cu jertfa pelerinajului și bucuria de a cunoaște noi comunități de trăire monahală și bisericească.




duminică, 11 mai 2025

G. I. Tohăneanu evocat la Birda

 

   În Duminica a 4-a după Paști, după otpustul Sfintei Liturghii, a fost organizată evocarea ,,Savantul G. I. Tohăneanu la Centenarul nașterii”, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, din parohia Birda, jud. Timiș.

     Personalitatea Magistrului G. I. Tohăneanu a fost ilustrată de preotul Valentin Bugariu printr-un cuvânt parenetic intitulat: ,,Etape ale vieții și operei savantului G. I. Tohăneanu”. De-a lungul expunerii, vorbitorul a prezentat momentele de apropiere sufletească de neuitatul Dascăl, precum și prezența tutelară în cărțile și revistele pe care învățăcelul le-a realizat de-a lungul anilor.

      În prezentarea vieții celui evocat, părintele Valentin Bugariu a vorbit de casa părintească, rolul profesorilor în creionarea personalității, locurile în care Profesorul Tohăneanu a activat și opera, întregitoare în privința limbii și stilului poeților și scriitorilor români, descoperirea obârșiei unor cuvinte, tălmăcirile din limba latină, comentariile literare, la care se adaugă studiile, articolele, prezentările de carte, notele ș. a.

     În încheierea intervenției sale, vorbitorul l-a luat de tovarăș în expunere pe un alt mare lingvist român, care a afirmat: ,, Cu prilejul apariției cărților, dar și a articolelor din presa bucureșteană și nu numai, a dat posibilitatea realizării unor opinii cu privire la operă și autor: În peisajul lingvistic românesc, G. I. Tohăneanu excelează mai ales ca stilistician de o rară finețe, profunzime și originalitate. [...] Analizele și în general cercetările sale stilistice sunt unice în felul lor. De aceea într-o anumită împrejurare am îndrăznit să afirm public că Gheorghe Tohăneanu este, după opinia mea, cel mai subtil stilistician român în momentul de față. Și nimeni nu m-a contrazis” (Theodor Hristea, ,,Personalitatea Profesorului G. I. Tohăneanu”, în Fr. Király, Sergiu Drincu, I. Funeriu (coord.), G. I. Tohăneanu 70, Editura Mirton, Timișoara, 1995, p. 249).

    A vorbit despre întâlnirea providențială cu Profesorul G. I. Tohăneanu, scriitoarea Nina Ceranu, doctor în Litere și manager al Editurii timișorene Eubeea. În cuprinsul cuvântului pregătit, vorbitoarea a amintit volumul Magistrului apărut la Editura Eubeea, Scrisori din roase plicuri (2002) și etapele de pregătire și susținere disertației doctorale.

      Elevii de la Școala Gimnazială Birda și structura Sângeorge, au recitit cuvinte religioase din lexicul operei științifice a savantului omagiat. Copiii au fost pregătiți de prof. Daniela Isoc și prof. Maria Dârpeș. Pentru curajul participării, pregătirea fișelor de lectură și frumosul port popular, copiii au fost răsplătiți cu repetate aplauze.

     Tot pentru acest moment special a fost oficiată slujba Parastasului pentru Profesorul G. I. Tohăneanu, care a fost făcut cunoscut și printr-o expoziție de carte.

    Participații au primit un semn al acestei evocări, chipul Magistrului și un cuvânt al său mărturisit în paginile unei cărți.








vineri, 9 mai 2025

Activitate dedicată Anului comemorativ la Birda

În seara zilei de 9 mai și în zorii celei următoare a fost organizată o noapte de priveghere pentru Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova, recent canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Seara a debutat cu slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de Utrenie și de Sfânta Liturghie.

La momentul predicii, preotul Valentin Bugariu a creionat viața misionară a Cuviosului Calistrat Bobu (1900-1975) în Banat. Sfântul Calistrat, a primit la Botez numele de Constantin. De tânăr a îmbrățișat viața monahală la Mănăstirea Sihăstriei, care i-a devenit lavră de metanie pentru toată viața. Aici a fost călugărit și a primit numele de Calistrat în anul 1929. Tot aici, a fost hirotonit ierodiacon (1930), apoi ieromonah (1931) de către episcopul Nicodim Munteanu, viitorul patriarh al României.

În cadrul mănăstirii, părintele Calistrat a primit ascultarea de liturghisitor. Sf. Cleopa Ilie l-a cunoscut și l-a pomenit: ,,Părintele Calistrat era omul rugăciunii și al sfatului. Era primul prezent la biserică. Stătea permanent în biserică în picioare ca să nu adoarmă, iar când îl apuca somnul, făcea închinăciuni. La strană cânta foarte frumos. [...] Era fiul duhovnicesc al părintelui Ioanichie Moroi și se străduia să-i urmeze viața și nevoințele. Tot timpul se ruga cu epitrahilul pe piept. A fost un preot foarte bun” (Ioanichie Bălan, Chipuri de călugări, vol. 2, p. 375).

La sfârșitul celui de al -II-lea Război mondial, în 1943 a fost trimis misionar în Banat. Aici îl regăsim stareț al Mănăstirii Săraca, apoi duhovnic al Mănăstirii Partoș (1944). Cât a slujit la Partoș a pus bazele Mănăstirii de la Timișeni, la început metoc al Partoșului. A slujit apoi la Mănăstirile Izvorul Miron, suplinind parohiile învecinate și apoi la Vasiova. Credincioșii care l-au cunoscut au lăsat mărturii cu privire la minunile înfăptuite prin rugăciune de acest Sfânt Părinte.

Cântările de la strană au fost date de tânărul Alexandru Orășanu, student teolog.

marți, 29 aprilie 2025

Conferință preoțească de primăvară la Timișoara

 

Marți, 29 aprilie s-au desfășurat lucrările Conferinței preoțești de primăvară pentru protopopiatele Deta, Timișoara I și Timișoara II. Conferința s-a desfășurat în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh”, a parohiei Giroc.

Conferința a debutat cu oficierea Acatistului Mântuitorului de către P. C. Părinți Adrian Cohuț (parohia Percosova), Ovidiu Cucec (parohia Utvin) și Petrică Ghimboașă (parohia Giarmata).

Cuvântul introductiv a aparținut P. On. Părinte Ionel Popescu, vicar administrativ, care a prezentat cele două momente: aniversar și comemorativ închinate Autocefaliei și Patriarhiei Române. Cu acest prilej, vorbitorul a amintit de contribuțiile preotului Gh. Ciuhandu și ale av. Mihail Gropșianu la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie.

Referatul Conferinței a fost pregătit și susținut de către P. C. Părinte prof. dr. Daniel Alic, de la parohia Fabric – Sfântul Ilie. Sub forma unui material power-point, conferențiarul a dezbătut cele două înfăptuiri bisericești, Autocefalia și Patriarhia.

În cadrul tratării subiectului a fost amintit creștinismul apostolic al românilor, dar și tendințele de autocefalie ale Bisericii românilor înainte de primirea ei prin Tomosul Patriarhiei de Constantinopol, din 23 aprilie 1885.

În sprijinul celor afirmate stă alegerea ierarhilor și crearea eparhiilor, sfințirea Marelui Mir în vremea lui Neagoe Basarab, Constantin Brâncoveanu, în timpul episcopului Vasile Moga, pentru românii transilvăneni.

Primirea autocefaliei s-a datorat cristalizării statului român în vremea lui Cuza, a regilor Carol I și Ferdinand. În timpul ultimului rege pomenit s-a realizat unificarea bisericească și ridicarea Bisericii la rangul de Patriarhie.

În continuare Î.P.S Ioan, Mitropolitul Banatului a precizat rolul statului, a creșterii teritoriale și numerice a noului stat român de după 1918.

În partea a doua a intervenției, Î. S. S. Sa a scos în relief importanța Sinodului I Ecumenic de la Niceea (325) pentru creștinătatea de astăzi. În 2025 se împlinesc 1700 de ani de la convocarea, lucrările și documentele elaborate de Sfinții Părinți cu acest prilej.

Pentru înțelegerea fenomenului istoric și teologic a fost ilustrat Sinodul, persoana și învățătura preotului Arie, învățătura ortodoxă, canoanele elaborate și actul sinodal iscălit de Sfântul Împărat Constantin cel Mare.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a adus la cunoștință preoților că sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului va avea loc la 26 octombrie 2025, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie” și i-a îndemnat să participe la colecta pentru sprijinirea lucrărilor de finalizare a acestui lăcaș național, ce va fi organizată în 25 și 29 mai, precum și în 1 iunie.