marți, 31 decembrie 2024

,,Vatră nouă”, nr. 250 / 2024

 

Un nou număr, cel de-al 250-lea, al revistei comunității locale din Giarmata Vii, redactat și îngrijit de către P. On. Părinte Vasile Suciu, cleric cu frumoase și consistente contribuții culturale în comunitatea parohială locală și în publicistica rurală bănățeană fiind vicepreședintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala ,,Valeriu Braniște” din Timișoara, ne oferă un orizont cultural și religios al așezării de la granițele Timișoarei.

În ..Editorial”-ul acestui număr, ,,Dialoguri cu oameni ai Cetății (VI). Acad. Păun Ion Otiman” care de peste treizeci de ani îmbogățește zestrea culturală a satului Giarmata Vii ne oferă contribuții în ceea ce privește educația de astăzi, dar și cinstirea pământului și a țării, de toți locuitorii ei.

Din cuprinsul bogat și diversificat al revistei găsim articole tematice, poezie, prezentare de carte, gânduri de Crăciun și Anul Nou al colaboratorilor, dar și cuvinte de comemorare a Mitropolitului Nicolae Corneanu și al Părintelui Prof. Nicolae Belean.

Toate aceste date reflectă o minuțioasă pregătire graduală a numărul din ultima lună a anului. Am reținut câteva valoroase contribuții: înv. Roxana Hotico, ,,Târgul roadelor de toamnă la Giarmata Vii” (p. 6-7); prof. Zlatinca Neamț, ,,Crăciunul – de la trecut la prezent” (p. 10); pr. Vasile D. Suciu, ,,Ziua Națională a României sărbătorită la Giarmata Vii” (p. 11) și etnolog Aristida Gologan, ,,Poveștile colindelor românești” (p. 15).

Împreună cu acest număr, harnicul și priceputul de astă dată autor, ne oferă o valoroasă abordare monografică, însoțită, flancată de fotografie, fie de arhivă, fie de la activitățile desfășurate de-a lungul timpului în broșura Biserica Ortodoxă Română din Giarmata Vii. 85 de ani de la zidirea bisericii (1939-2024), Editura Partoș, Timișoara, 2024, 23 p..


,,Foaia Codrenilor”, nr. 25 / 2024

 

Un nou număr al publicației ,,Foaia Codrenilor”, ne-a parvenit prin grija harnicului și priceputului Preot ic. Stavr. Cornel Juică, parohul bisericilor Sălcița, Voivodinț, Iablanca și Mesici din Voivodina, Serbia.

Acest număr debutează cu Pastorala Preasfințitului Ieronim, episcopului Daciei Felix și adresat clerului și credincioșilor români din Banatul sârbesc.

Prin intermediului site-ului Basilica.ro., cititorii au aflat de sărbătoarea Patriarhiei Române din știrea: ,,În anul 2025, Biserica Ortodoxă Română va împlini 140 de ani de la recunoașterea Autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie” (p. 5; 8), știre care amintește și de cele mai recente 15 canonizări din categoria mărturisitorilor Bisericii: protopopi, profesori de teologie, monahi, preoți de enorie.

Tot prin acest număr este consemnat un eveniment sub forma unei cronici ilustrate: ,,Vizită canonică la Voivodinț – 1. 12. 2024”.

Publicistul Dumitru Buțoi din Timișoara este și autor și participant la întâlnirea membrilor Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat din biserica din Mesici în 22 august a. c.., iar rândurile ,,Vin români la români” constituie un rezumat al întâlnirii care a debutat cu două slujbe religioase, de mulțumire și de pomenire a membrilor trecuți în lumea fără dor., discursuri, prezentări de carte.

În cuprinsul acestei reviste, cititorii vor găsi și două recenzii și multe fotografii din viața de zi a bisericilor păstorite de vrednicul Părinte Cornel Juică.


luni, 30 decembrie 2024

,,Vatra satului”, nr. 62 / 2024

 

   Noul număr al revistei ,,Vatra satului” îmbie cititorii la câteva popasuri esențiale în formarea personalității umane: satul, truda, credința ș. a..

   Editorialul, acestui număr este iscălit de către Ioan Traia, redactorul-șef al publicației și președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din România. Sub titlul ,,Țăran român, Măria Ta...”, autorul oferă o scară a valorii pentru plugarul român din trecut: limba – pământul – familia – animalele – munca și încheie cu trista situație a satului de azi: ,, Acum satele româneşti sunt pline de vile imense lângă case bătrâneşti în paragină şi de săteni care încă aşteaptă să vină cineva de undeva, să-i înveţe să trăiască. Stau cu mâna întinsă aşteptând ajutoare care nu mai vin, pentru că şi occidentalii s-au săturat repede să ajute oameni ce nu vor să se ajute singuri. Criza i-a obligat pe toţi să se gândească în primul rând la propria ogradă. În timp ce pe alţii criza i-a făcut mai înţelepţi, pe tăranul român l-a făcut mai neajutorat. Încă nu înţelege ce i s-a întâmplat. Şi-a înecat amarul în băutură ieftină şi proastă şi aşteaptă să vină italienii sau francezii să cumpere pământul care a mai rămas, să-şi facă ferme performante şi să-l angajeze să muncească contra unui salariu de mizerie, dar stabil – pe propriul pământ. Pentru că aşa l-au învăţat comuniştii să trăiască, făcând doar ce i se spune” (p. 4).

        Prof. Iosif Marius Circa își continua serialul intitulat: ,,Ei și-au iubit țara, limba și neamul” (V), cu un nou episod dedicat renumitului polihistor Nicolae Iorga la... 84 de la asasinare. În cuprinsul articolului, venerabilul autor îl portretizează pe acest simbol național în întreaga sa activitate creatoare de profesor, cercetător, publicist, conferențiar etc.

      Edilul Comunei Jamu Mare, Petre Gagea Neaga ilustrează principalele proiecte și realizări la debutul unui nou mandat în fruntea Comunei și a satelor aparținătoare.

         Părintele Marius Crăciunescu, parohul bisericii din Clopodia, jud. Timiș îi întâmpină pe cititori cu un cuvânt de învățătură la Praznicul Nașterii Domnului în care vorbește de tragedia familiei contemporane, dar și salvarea ei prin ancorarea în credința creștină.

     Revista este distribuită prin biserica parohială în satul Ferendia, iar prin intermediul poște electronice în casele iubitorilor de presă rurală.

 


,,Pe aripile copilăriei”, nr. 4 / 2024

 

 

      O invitație de nerefuzat în lumea inocenței ne este adresată de către prof. înv. primar Bianca Loredana Bădiță, cadru didactic la Școala Gimnazială ,,Ioan Ciucurel” din Șoșdea, jud. Caraș-Severin într-un nou și diversificat număr cuprins în 20 de pagini.

     Realizată de către redactorul-șef, împreună cu destoinicii și harnicii colaboratori, dascăli și elevi, revista, ajunsă în cel de-al treilea an de apariție oferă informații, meditații, jocuri didactice și pagini de spiritualitate ortodoxă. Am reținut un grupaj de articole dedicate perioadei sărbătorilor de iarnă: ,,Sfântul Nicolae”, apoi ,,Povestea Pomului de Crăciun” de prof. Lucia Muțulescu; ,,Iarna, anotimpul sublim al omenirii”, de prof. Nicoleta Belu; ,,Magia Crăciunului”, de prof. Bianca Loredana Bădiță și ,,Tradiții și obiceiuri românești de iarnă”.

     Revista poate fi consultată la Școala din Șoșdea, loc binecuvântat cu iscusiți dascăli și isteți elevi.

      Felicitări truditorilor acestui număr și răbdare cititorilor în parcurgerea unor bucăți de suflet creștinesc și românesc.


joi, 26 decembrie 2024

A doua zi de Crăciun la Sângeorge

 

În a doua zi a Praznicului Nașterii Domnului, la Soborul Maicii Domnului și pomenirea Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana, a fost oficiată Sfânta Liturghie în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge, filia parohiei Birda, jud. Timiș.

La momentul predicii, a fost citită Pastorala la Praznicul Nașterii Domnului a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Ioan Selejan.

S-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului mai mulți copii din filie, din parohie, precum și din diaspora satului reîntorși acasă cu prilejul marilor praznice ale Învierii și Nașterii Domnului.

La final credincioșii au fost colindați de copiii comunității, aceștia au fost răsplătiți cu daruri pregătite cu acest prilej al Nașterii Pruncului Iisus.




miercuri, 25 decembrie 2024

Praznicul Nașterii Domnului la Birda

 

Praznicul Nașterii Domnului a debutat în Ajun cu Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Sângeorge, filia parohiei Birda. Sfânta Liturghie de Crăciun a fost oficiată în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda, jud. Timiș.

La momentul predicii a fost citită Pastorala la Nașterea Domnului a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Ioan Selejan.

S-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului mai mulți copii și credincioși maturi.

După otpustul Sfintei Liturghii, copiii din parohia Birda i-au colindat pe credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie. La final Moș Crăciun a împărțit tuturor copiilor daruri, iar Parohia a oferit credincioșilor nr. 52 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”, împreună cu un calendar de buzunar.



duminică, 22 decembrie 2024

Festival de Colinde în parohia Voiteg

 

   În Duminica dinaintea Praznicului Nașterii Domnului, Parohia Ortodoxă Voiteg prin grija P. C. Părinte ic. Giorgiev Dragan a organizat Festivalul de Colinde ,,Steaua Betleemului”. Ajuns la cea de-a treia ediție, Festivalul își propune să încurajeze, să păstreze și să dezvolte tradițiile creștine de Crăciun, zestrea primită de la moșii și strămoșii credinței noastre ca o vie mărturie a trăirii și mărturisirii credinței creștin-ortodoxe în mediul rural.

    Cuvântul de bun-venit a fost rostit de către părintele ic. Giorgiev Dragan. Au vorbit cu acest prilej dl. Niculae Ion Pop, primarul Comunei Voiteg și P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei.

       Cu acest prilej au evoluat Coralele Parohiilor Banloc, Gătaia și Voiteg, Grupuri de Copii ale Parohiilor Birda, Cerna, Gătaia, Pădureni și Voiteg, Grupul Școlii Gimnaziale din Voiteg, precum și colindători individuali. Au reprezentat parohia Birda interpreții Denisa Peia și Daniel Trifoi, artiști profesioniști.

      A fost o atmosferă minunată de rugăciune prin intermediul textelor colindelor, de apreciere a diferitelor interpretări, dar și de comuniune prin interpretare a unor colinde de către toți participanții și credincioșii prezenți în biserica parohială din Voiteg.

     La final toți participanții au fost răsplătiți cu diplome, trofee și icoane ale Nașterii Domnului.





sâmbătă, 21 decembrie 2024

Concert de Colinde la Gătaia


   În organizarea Primăriei Orașului și al Parohiei Ortodoxe Gătaia, s-a desfășurat sâmbătă, 21 decembrie tradiționalul Concert de Colinde, care a ajuns la cea de-a VII-a ediție.

    Printr-o meditație tematică legată de semnificația Nașterii Domnului, P. C. Părinte Călin Negrea, parohul bisericii ,,Învierea Domnului” din Gătaia i-a introdus pe cei prezenți în atmosfera de taină a Praznicului Nașterii Domnuui făcut cunoscut prin tradiționalele colinde românești. Domnul Raul Cozarov, primarul Orașului Gătaia a rostit un cuvânt de bun venit corurilor și grupurilor de copii venite și anul acesta la Gătaia.

         Șirul colindătorilor a fost deschis de Grupul Coral ,,Învierea Domnului” al Parohiei Gătaia condus de părintele Călin Negrea. În repertoriu au fost cinci colinde: ,,Bună seara gospodari”, ,,Gazde mari nu mai dormiți”, ,,Colindăm, colindăm iarna”; ,,Bună seara gazdă aleasă” și ,,Din cer senin”.

        Grupul Coral al Parohiei Sculea condus de prof. Ioan Jula a bucurat pe cei prezenți cu trei colinde: ,,Colindăm, colindăm iarna”, cu Anastasia Sulu, solist; ,,Astă seară-i sară sfântă” și ,,Colindăm, colindăm”.

        Vestea bună a Crăciunului a fost adusă și de Corala ,,Evloghia” a Liceului Teoretic Gătaia. Dirijată de pr. prof. Tiberiu Gherasim, Corala a îmbogățit programul Concertului cu alte patru colinde: ,,Da-ți drumul la cer”; ,,Iisus bine ai venit”; ,,Legănelul lui Iisus” și ,,Mi-o trimis mama la capre”.

     De la Parohia Stamora Germană a venit Corala ,,Filoxenia”, dirijată de prof. Rahela Popovici. Grupul coral a adus celor prezenți alte cinci colinde: ,, O ce veste minunată!”; ,,Mărire – ntru cele nalte”; ,,Vino, Iisuse”; ,,Am pornit cu colindatul”; ,,Astăzi s-a născut Hristos”.

      Grupul de Copii al Parohiei Colonia Gătaia, condus de d-na preoteasă Olivera Popa a pregătit și interpretat trei colinde: ,,O, ce bucurie mare!”; ,,Colind țigănesc”; ,,De Crăciun”.

       Grupul de Copii al Parohiei Birda a fost condus de preotul Valentin Bugariu. Acesta a interpretat două colinde: ,,Ia, sculați voi gazde mari” și ,,Măruț, mărgăritar”, iar solistele: Sophia Viman, Lorena Șuștrean și Denisa Crețu au interpretat piesele: ,,Seara aceasta”; ,,În seara sfântă de Crăciun” și ,,Ieși gazdă din casă afară”.

       Corala ,,Sfântul Gheorghe” a Parohiei Voiteg a adus prin grija dirijorului și totodată solistului preot ic. Dragan Giorgiev trei colinde; ,,Unde steaua luminează”; ,,O ce veste minunată” și ,,Vin colindătorii”.

        Finalul Concertului de Colinde de anul acesta a fost încheiat prin două valoroase contribuții, cea a Coralei ,,Buna Vestire” a Parohiei Banloc și Corala ,,Doina” a Parohiei Gătaia condusă de cântărețul bisericesc Liviu Țâțu.

       O nouă ediție reușită prin frumusețea mesajului și a interpretării colindelor pregătite de coriști și de soliștii care au evoluat. Felicitări organizatorilor, participanților și publicului prezent cu această ocazie la Casa de Cultură din Gătaia.



Caravana lui Moș Crăciun la Birda

 

   Vineri, 20 decembrie, a sosit în parohia Birda, Caravana campaniei filantropice ,,Un copil pentru fiecare” realizată de Asociația Filantropică Ortodoxă ,,Sfântul Dimitrie” din Giroc la nivelul județui Timiș prin implicarea directă a P. C. Părinte Marius Șonea, parohul bisericii ,,Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Giroc.

    Feeria Crăciunului a fost întreținută de bucuria copiilor, de colinde și explozia de lumină într-o seară mohorâtă de iarnă. Au fost bucurați de mesajul Nașterii Domnului 107 copii din parohia Birda și filiia Sângeorge.

            Mulțumiri speciale Părintelui Marius Șonea și voluntarilor pentru bucuria oferită copiilor.



Cercetătorul Ioan Traia – 70 de ani


 

Joi, 19 Decembrie a fost sărbătorit într-un cadru festiv Muzeograful și profesorul Ioan Traia, diriguitorul publiciștilor și monografiștilor satelor bănățene de astăzi.

Sărbătorirea a avut loc prin grija P. C. Părinte Vasile D. Suciu, în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Giarmata Vii și a debutat prin oficierea Tedeumului de mulțumire de un sobor de preoți sub protia P. On. Părinte Zaharia Pereș, conducătorul Protopopiatului Timișoara I.

În partea a doua a fost lansat volumul omagial In honorem Ioan Traia, 70 de ani, Editura Eurostampa, Timișoara, 2024, 415 p.. Cartea a fost îngrijită de către Ec. Petru Opruț, trezorierul Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat și alcătuită din cuvinte de felicitare și contribuții științifice.

Cu prilejul lansării acestui volum au vorbit: Ec. Petru Opuț care a scos în priveliște câteva din calitățile științifice și umane ale sărbătoritului; Părintele Protopop Zaharia Pereș a apreciat legătura cercetătorului Ioan Traia cu Biserica Bănățeană, cu ierarhii, protopopii și preoții Eparhiei Timișoarei. Universitarii Radu Păiușan și Vasile Dudaș au vorbit de hărnicia și dărnicia științifică a celui omagiat.

Bibliologul Gabriela Șerban, directorul Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa, jud. Caraș-Severin prin cuvinte potrivite a vorbit de legătura istoricului Ioan Traia cu revista pe care o editează Biblioteca ,,Bocșa Culturală”.

Au mai vorbit prof. Gheorghe Lungu, Gheorghe Blejușcă și Ștefan Tomoioagă, magistratul Ion Ionescu, prof. Gheorghe Moldovan, colaboratori apropiați ai sărbătoritului.



marți, 17 decembrie 2024

Împărtășirea copiilor în parohia Berecuța

 

   Prin grija P. C. Părinte Zoran Milovanov, parohul locului a fost oficiată, marți 17 decembrie, Sfânta Liturghie, în biserica parohială cu hramul ,,Învierea Domnului”, din localitatea Berecuța, protopopiatul Deta. Cu acest prilej a slujit și părintele Valentin Bugariu, de la parohia Birda.

   Au fost mărturisiți școlarii de la Școala Primară Berecuța și împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului preșcolarii și elevii de la Grădinița cu Program Normal și Școala din localitate. Copiii au fost însoțiți la Sfânta biserică de către prof. Ștefania Cercega și prof. Camelia Cazacincu. Profesorii i-au învățat două colinde pe care copiii le-au intonat în locul pricesnei în cadrul Sfintei Liturghii.

        Au fost pomeniți la Sfânta Liturghie și eroii Revoluției din 1989 de la Timișoara.

        La finalul slujbei, copiii și credincioșii prezenți l-au felicitat pe părintele paroh cu prilejul împlinirii a 50 de ani de viață și 24 de ani de slujire preoțească la Berecuța și în filia Mânăstire.



luni, 16 decembrie 2024

Aniversarea Revoluției din '89 sărbătorită la Birda și Sângeorge

 

Împlinirea a 35 de ani de la debutul Revoluției din 1989 de la Timișoara, a fost evidențiat printr-o slujbă de pomenire, două cuvântări (cateheză și predică) și o expoziție tematică de carte și fotografie în bisericile din Birda și Sângeorge, jud. Timiș.

Aniversarea a debutat cu o cateheză susținută de preotul Valentin Bugariu cu tema: ,,Revoluția din 1989 de la Timișoara”, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda. Cateheza a fost pregătită cu ajutorul calculatorului și a fost structurată în 30 de diapozitive, text și fotografie, mărturii și însemnări din zilele Revoluției.

A fost menționată contribuția Bisericii Ortodoxe Române din Timișoara, în diapozitivele ,,Există Dumnezeu!”, o lozincă a zilei de 17 decembrie, în care a fost creionată importanța Catedralei Mitropolitane, a rugăciunilor creștine, a clerului și creștinilor ortodocși participanți și martori ai evenimentelor.

Cateheza a fost susținută în cadrul orei de cateheză la care au participat 15 copii. La final copiii au colindat pe eroii și familiile acestora printr-un buchet de colinde vechi românești.

În Duminica a 28-a după Rusalii a fost oficiate slujbele Utreniei și Sfintei Liturghii în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge, filia parohiei Birda. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomenite cele 107 victime ale Revoluției de la Timișoara. Predica cu tema: ,,Cronologia Revoluției de la Timișoara din mărturii, fotografii și film documentar”, în care au fost evidențiate revendicările pentru libertate ale participanților, principalele evenimente și represiunea sângeroasă a acestora. Catedrala Mitropolitană din Timișoara a fost un punct de coagulare a mulțimii. În ziua de 18 decembrie tineri cu lumânări în mână stricau lozinci anticeaușiste. Informată de acest lucru de Ion Coman, Elena Ceaușescu a dat un ordin aberant: ,,Trageți cu tunul în catedrală, să se termine odată cu ea” (Procesul de la Timișoara).

Tot la Sângeorge a fost organizată o expoziție tematică de carte și fotografie.



duminică, 15 decembrie 2024

Taina Sfântului Maslu în parohia Liebling

 

   În Duminica a 28-a după Rusalii, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște, în biserica cu hramul ,,Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, din parohia Liebling, protopopiatul Deta.

  Cu acest prilej au slujit: P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinți Valentin Bugariu (parohia Birda), Călin Negrea (parohia Gătaia), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni), Ștefan Mareniuc (parohia Stamora Română) și Ionuț Mania, parohul locului.

     Cuvântul de învățătură ocazional a fost susținut de către Preaonoratul Părinte Protopop care a vorbit despre însemnătatea invitației Mântuitorului la Cina Sa adresată creștinilor de astăzi.

        La final strana și credincioșii parohiei au intonate câteva colinde tradiționale românești.


vineri, 13 decembrie 2024

,,Anghelos”, nr. 68 / 2024

 

Cu bucurie semnalez apariția unui nou număr al revistei culturale de meditație, informație și spiritualitate creștin-ortodoxă ,,Anghelos”. Plămădită la lumina unei candele din Sânmihaiu Român, jud. Timiș și aprinsă și îngrijită de către părintele dr. Dan D. Gîrjoabă simțitor poet și harnic cercetător al trecutului istoric și bisericesc din Banat.

Așa cum am fost învățat cu apariția fiecărui număr și acesta, în 39 de pagini oferă un conținut bogat și diversificat în rubrici istorice, meditații, poezie, recenzii și expoziții de artă contemporană. Șirul prestigioaselor însemnări este deschis de către distinsul prof. univ. dr. Dumitru Mnerie cu mărturisirea ,,Să fi demn creștin!” pe care o argumentează din plin cu literatura creștin-ortodoxă, cu explicații de teologie morală și etimologie care îl trec pe autorul acestor rânduri în galeria mărturisitorilor credinței ortodoxe.

Tot din bogatul sumar am reținut câteva articole care fac referire la viața satului, dat fiind faptul că publicația este editată de o parohie rurală din Arhiepiscopia Timișoarei. Astfel, prof. Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat iscălește medalionul: ,,Ciprian Radovan. Secvențe din biografia artistului”. Personalitate de prim rang a științei și artei timișorene, profesorul universitar (primul specialist român în Electrochimie) și pictor își are obârșia în satul Sânmihaiu Român de la porțile Timișoarei. Această pagină de istorie locală este continuată de alți autori pe alte tematici. Astfel, bibliologul și managerul Bibliotecii de Bocșa, Gabriela Șerban semnează o prețioasă amintire despre o revistă din perioada interbelică: ,,O revistă cât o lume! Revista ‹‹Vasiova›› - 95”, Natalia Cosmina Boncia, ,,Achim Nica – doinitorul desăvârșit al Banatului” și Gabriel Bujancă, ,,Moise Belmustață un valoros lăutar bănățean, de altădată, din Beregsău Mare”. Un interesat și necesar demers este cel semnat de părintele Radu Botiș. Realizat sub forma unui eseu prin care autorul întreabă și răspunde unei probleme fundamentale: ,,Declinul sau renașterea satului românesc”.

Fiind un număr care este realizat în preajma Praznicului Nașterii Domnului, d-na Mariana Moga prezintă câteva tradiții și obiceiuri la ,,Sărbătoarea Crăciunului” știut fiind faptul că, elementul arhaic, antropologic sporește cu fiecare trăire măreția sărbătorii.

Pentru toate aceste rânduri și pentru multe altele pe care cititorii le vor găsi în cuprinsul revistei se cuvin mulțumiri făuritorului acestei publicații, părintelui dr. Dan D. Gîrjoabă care ne bucură sufletește, ne aduce noi teme de cercetare și reflecție prin bucățile de suflet oferite.


duminică, 8 decembrie 2024

Taina Sfântului Maslu în parohia Pădureni

 

În Duminica a 27-a după Rusalii a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște, în biserica cu hramul ,,Sfântul Proroc Ioan Botezătorul”, din parohia Pădureni, protopopiatul Deta.

Cu acest prilej au slujit P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinți Florin Groza (parohia Jebel), Valentin Bugariu (parohia Birda), Zoran Milovanov (parohia Berecuța), Călin Negrea (parohia Gătaia), Adrian Cohuț (parohia Percosova), Ionuț Mania (parohia Liebling), Ștefan Mareniuc (parohia Stamora Română) și Sebastian Andrei Petrescu, parohul locului.

Cuvântul de învățătură a fost susținut de către Preaonoratul Părinte Protopop care a prezentat semnificația vindecării femeii gârbove din pericopa evanghelică duminicală.

La final un grup de copii din parohie pregătiți de d-na Lăcrămioara Vamanu au interpretat un buchet de colinde tradiționale românești.


vineri, 6 decembrie 2024

Împărtășirea copiilor la Sângeorge

 

La sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda, jud. Timiș. Slujba a fost urmată de repetiții pentru învățarea colindelor cu preșcolarii și elevii din Birda.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Sângeorge, filia parohiei Birda. Cu acest prilej au fost mărturisiți elevii de la Școala Primară din Sângeorge, iar în cadrul Sfintei Liturghii au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului, preșcolarii și școlarii de la Grădinița cu Program Normal și Școala din localitate.

Cuvântul de învățătură cu tema: ,,Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni” a fost pregătit și susținut sub formă catehetică de către preotul Valentin Bugariu, parohul locului. În cadrul expunerii, vorbitorul l-a prezentat pe Sfântul Nicolae folosindu-se de tradiția populară, literatura aghiografică și a ilustrat două minuni înfăptuite de sfântul Nicolae și mărturisite în volumul Noi minuni ale Sfântului Nicolae, trad. Lucia Ciornea, Editura Sophia, București, 2015, p. 111; 75).

La finalul Sfintei Liturghii, elevii și preșcolarii îndrumați de către prof. Maria Miron și prof. Daiana Curea l-au întâmpinat pe Sfântul Nicolae cu poezii tematice și colinde tradiționale românești. S-au bucurat de rugăciune și de însuflețitul program artistic credincioșii prezenți cu acest prilej la biserică.

Colindătorii și recitatorii au fost răsplătiți cu dulciuri din partea Parohiei Birda.


miercuri, 4 decembrie 2024

,,Arhanghelul”, nr. 52 / 2024

 

   A apărut nr. 52 / 2024 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda. De-a lungul a 28 de pagini, autorii articolelor oferă în șase rubrici permanente contribuții inedite în ceea ce privește dezvelirea de noi pagini de cultură și religie sătească de astăzi. Fie că continuă un subiect deja început cum e stihuirea psalmilor biblici în condeiul poetului Eugen Dorcescu, a unor contribuții de istorie orală și regională cum sunt serialele: ,,Din amintirile unui colonist din Gătaia” (XXII) de prof. Iosif Marius Circa și ,,Fundațiile școlare  și rolul lor la formarea intelectualității românești  bănățene (VII) de prof. dr. Virgina Ardelean din Caransebeș, ori a unor noi teme cum ar fi cele din rubricile ,,Documentar” cu însemnările părintelui dr. Dan D. Gîrjoabă”, ,,I. L. Caragiale. Teatru – proză – publicistică”, al medalioanelor ,,Ceva despre corurile românești din Sărcia” de Iancu Murărescu și ,,La aniversară, Vasile Barbu – 70” de Gabriela Șerban, directorul Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa, jud. Caraș-Severin și ,,Pagini de literatură” cu portretele literare ale lui G. Călinescu și Mihail Sadoveanu, revista ,,Arhanghelul” oferă o diversitate de subiecte în diverse abordări.

            Anul comemorativ în Patriarhia Română este redat de textul ,,Editorial”-ului: ,,Boală și vindecare în Sfânta Scriptură. Modele de Sfinți Doctori fără de arginți. Posibile întrebări, dileme și răspunsuri pe marginea literaturii biblice, patristice și teologice” semnat de preotul Valentin Bugariu, redactorul amintitei publicații.

            Revista poate fi lecturată, fie prin achiziționare de la bisericile din Birda și Sângeorge, jud. Timiș, fie accesând link-ul: https://www.scribd.com/document/800688954/Arhanghelul-Nr-52-2024


duminică, 1 decembrie 2024

Taina Sfântului Maslu în parohia Stamora Română

 

         În Duminica a 31-a după Rusalii, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, în biserica cu hramul ,,Învierea Domnului”, a parohiei Stamora Română, din protopopiatul Timișoara II.

            Au slujit cu acest prilej P. On. Părinte Cristian Păiș, consilier eparhial și P. C. Părinți Valentin Bugariu (parohia Birda), Florian Maxim (parohia Icloda), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni) și Ștefan Mareniuc, parohul locului.

            Cuvântul de învățătură a fost susținut de către părintele Cristian Păiș care pornind de la textul pericopei duminicale a vorbit celor prezenți despre importanța stăruinței în rugăciune pentru dobândirea iertării și vindecării.

            S-au împărtășit de bucuria comuniunii și de eleoungere mai mulți credincioși din parohie.


Ziua Națională a României sărbătorită la Birda și Sângeorge

 

Duminică, 1 Decembrie, a fost sărbătorită Ziua Națională a României la Birda și Sângeorge, jud. Timiș. La primele orele ale dimineții au fost săvârșite slujbe de pomenire la Monumentele Eroilor din cele două localități. Cu acest prilej, membrii Consiliului Local și angajații Primăriei Comunei Birda au depus coroane de flori. Au fost de asemenea prezenți și agenții Poliției Române.

La biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, a fost oficiată Sfânta Liturghie, care a fost urmată de slujba Tedeumului la Ziua Națională.

În cadrul Sfintei Liturghii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului, mai mulți copii. Cuvântul de învățătură a fost susținut de către preotul Valentin Bugariu care a vorbit despre unitatea prin limbă, credință și cultură a românilor din toate provinciile istorice.

După otpustul Tedeumului un grup de copii au declamat poezii patriotice și au cântat cântece patriotice și colinde.



duminică, 24 noiembrie 2024

Taina Sfântului Maslu în biserica din Rovinița Mare

 

   În Duminica a 30-a după Rusalii, prin grija P. C. Părinte Damian Griguța, parohul locului a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de obște, în biserica filială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Rovinița Mare.

     Au slujit P. C. Părinți Valentin Bugariu (parohia Birda), Zoran Milovanov (parohia Berecuța), Georgian Popovici (parohia Stamora Germană), Tiberiu Gherasim (parohia Ferendia), Adrian Cohuț (parohia Percosova) și Damian Griguța, parohul din Opatița și păstorul credincioșilor din Rovinița Mare.

       Cuvântul de învățătură a fost susținut de părintele Valentin Bugariu, care a vorbit pornind de la textul pericopei Samarineanului milostiv (Luca 10, 25-37) despre minunile credinței primite prin rugăciune și părtășie comună în Sfânta biserică la Sfânta Liturghie și Sfintele Taine.

        La final cântăreții parohiei și credincioșii au intonat un buchet de colinde tradiționale românești.



sâmbătă, 23 noiembrie 2024

Întâlnirea monografiștilor bănățeni la Timișoara

 

   Sâmbătă, 23 noiembrie, a avut loc o nouă întâlnire a monografiștilor rurali. la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara. Manifestarea s-a bucurat de prezența dl. Conf. univ. dr. Dorel Micle, directorul Muzeului, precum și de participarea mai multor muzeografi din cadrul acestuia.

   Cu acest prilej au fost lansate două noi volume monografice: Ioan Traia, Doru Sinaci, Clopodia, conacul celor trei personalități, Editura Eurostampa, Timișoara, 2004, 140 p., și Ioan Traia, Emilian Popa, Daniel Gabriel Otescu, Biserica din Topla, Editura Eurostampa, Timișoara, 2024, 155 p..

       Despre cele două cărți au vorbit autorii: muzeografii Ioan Traia și Emilian Popa și preotul Daniel Gabriel Otescu de la parohia Belinț, cu obârșia maternă în satul Topla.

        Despre noile apariții editoriale a vorbit și preotul Valentin Bugariu, de la parohia Birda care a introdus pe cititori în frumoasa poveste a celor două așezări, cu instituții locale și vrednici slujitori ai acestora și implicit a celor două așezări bănățene.

         Preotul Vasile Suciu, de la parohia Giarmata Vii a oferit participanților cel mai nou număr al revistei lunare a comunității pe care o păstorește, ,,Vatră nouă” și un nou volum de colinde intitulat Din an în an. 77 de colinde și 7 scenete religioase, Editura Partoș, Timișoara, 2016, 150 p..

        Participanții au fost uniți măcar pentru câteva ceasuri în cinstirea publicațiilor scrise, fie cărți, fie reviste și desigur au existat schimburi benefice în formarea unui orizont de cunoaștere a trecutului societății românești dintre Mureș și Dunăre.





vineri, 22 noiembrie 2024

Cateheză demonstrativă la Voiteg

 

   Vineri, 22 noiembrie, prin grija P. C. Părinte ic. Dragan Giorgiev, parohul bisericii ,,Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, din Voiteg, a fost organizată o cateheză demonstrativă la Școala Gimnazială din Voiteg, în parteneriat cu școala amintită.

     Gazda acestei interesante activități a fost d-na prof. Camelia Fogaș, directorul instituției școlare care a oferit oaspeților un spațiu generos și personalizat cu opere de artă și amintiri ale generaților care au trecut prin Școala din Voiteg.

   Cateheza a fost susținută la clasa a VIII-a, cu sprijinul d-nei prof. Ionela Fanu, titularul disciplinei Religie Ortodoxă a Școlii. Vorbitorul a optat pentru acest prilej la o cateheză ilustrată cu ajutorul calculatorului printr-un material power-point sugestiv intitulat: ,,Despre Post” care a dezvăluit învățătura despre Post prin text și imagine, cu exemple din învățătura Sfinte Scripturi, a Sfinților Părinți, cu mărturii din viața creștinilor din cele mai vechi timpuri și până în prezent.

        Elevii au fost deosebit de receptivi la prezentarea temei, cu întrebări și răspunsuri în ceea ce privește înțelegerea acesteia.

       La finalul orei, Preaonoratul Părinte Ciprian Boșca a transmis elevilor un îndemn de a cerceta biserica din localitate, precum și urări de succese în cadrul examenului de capacitate care va încheia cei opt ani de școală.

     Au fost prezenți la această activitate: P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Petru Achim, misionar în cadrul Protopopiatului Deta, Zoran Milovanov (parohia Berecuța) și Valentin Bugariu (parohia Birda).


joi, 21 noiembrie 2024

Împărtășirea copiilor în parohia Birda

 

La Praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului a fost oficiată în Ajun, Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia) în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Sângeorge, filia parohiei Birda.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către P. C. Părinți Petru Achim și Valentin Bugariu, parohul locului în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda. Au fost prezenți preșcolarii și elevii claselor 0-V de la Grădinița cu Program Normal și Școala Gimnazială din Birda.

Școlarii au fost mărturisiți și pregătiți pentru primirea Sfintei Euharistii de către preotul Valentin Bugariu și apoi au fost împărtășiți de către preotul Petru Achim. Înainte de primirea Sfintei Împărtășanii, preotul Valentin Bugariu și copiii din biserica au intonat câteva colinde tradiționale românești.

Copiii au fost însoțiți de către prof. Iasmina Petrovici, îngr. Viorica Pinti, prof. Daniela Isoc, prof. Mihaela Gherban și prof. Oana Pițigoi, titularul Catedrei de religie ortodoxă de la Școala sus-amintită.

Activitatea religios-educativă a fost posibilă cu aprobarea prof. Sorina Onița, directorul Școlii Gimnaziale Birda și realizată pe baza Acordului de Parteneriat încheiat între Școală și Biserică la nivelul comunei Birda, jud. Timiș.

La final, preotul Petru Achim a vorbit despre semnificația Praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului și cinstirea Maicii Domnului în viața creștinului și a interpretat o priceasnă închinată Născătoarei de Dumnezeu.



marți, 19 noiembrie 2024

Expunere despre Sfinții Doctori fără de arginți la U.Z.P.R. Timișoara

 

Luni, 18 noiembrie în cadrul întâlnirilor săptămânale a membrilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala ,,Valeriu Braniște” din Timișoara, preotul Valentin Bugariu a prezentat expunerea: ,,Boală și vindecare în Sfânta Scriptură. Modele de Sfinți Doctori fără de arginți. Posibile întrebări, dileme și răspunsuri pe marginea literaturii biblice, patristice și teologice”, cu o prezentare a d-nei Constanța Sylvia Hârceagă și în conducerea dl. Ion Medoia, decanul de vârstă al Filialei.

În cuprinsul temei expuse, vorbitorul a expus etapele pregătirii comunicării: dezvăluirea învățăturii biblice și patristice despre boală și vindecare, ilustrarea principalelor așezăminte medicale creștine în Răsăritul Europei, precum și cinstirea și evlavia românilor la Sfinții tămăduitori, prezența moaștelor acestora în România, cu privire specială la Banat.

Tema a fost fructificată în finalul întâlnirii prin întrebări sau contribuții personale, de la viața esenienilor și până la doctrina bogumilismului, cu învățătura despre bine și rău prezentă în textele vechii literaturi române. Părintele dr. Dan D. Gîrjoabă, redactorul revistei ,,Anghelos” și membru al Filialei a adus precizarea binevenită potrivit căreia preotul este slujitorul Tainelor oficiate în scopul tămăduirii celor care le primesc, însă în cazurile în care primitorul suferă de o boală cronică el trebuie îndrumat spre medicii care slujesc și aduc tămăduirea cea mult așteptată.



miercuri, 13 noiembrie 2024

Ziua Bibliei la Școlile din Comuna Birda

 

În 13 noiembrie, în ziua pomenirii Sfântului Ioan Gură de Aur, cel mai valoros exeget al Sfintei Scripturi este sărbătorită Ziua Bibliei.

Și în anul acesta a fost realizată o activitate catehetică la Școala Gimnazială din Birda, cu structurile din Sângeorge și Berecuța, jud. Timiș, o activitate extinsă la Grădinița cu Program Normal și Prelungit din Birda și cele din Sângeorge și Berecuța.

Cu acest prilej preșcolarii îndrumați de prof. Iasmina Petrovici și prof. Olimpia Popa au realizat sub forma unui Atelier de Desen cu tema: ,,Icoane din paginile Sfintei Scripturi”.

Pentru preșcolarii din Sângeorge și Berecuța și elevii claselor a III-IV din Birda, și 0-III din Sângeorge și Berecuța a fost pregătită o cateheză ilustrată cu ajutorul calculatorului cu tema: ,,Boală și vindecare în cărțile Noului Testament” de către preotul Valentin Bugariu.

În cuprinsul catehezei, vorbitorul a ilustrat câteva dintre elementele temei: Apariția bolii, Iisus vindecătorul bolnavilor, Bolile prezente în Noul Testament și soluțiile de vindecare, cu o privire specială asupra episodului Vindecării slăbănogului de la scăldătoarea din Vitezda (Ioan 5, 1-25).

La fixarea temei, elevii au pus întrebări asupra conținutului noilor cunoștințe, dar și de cultură generală: ,,Originea piramidelor”, totodată cu grup de elevi au urmărit etape ale temei tratate folosindu-se de imaginile Atlasului biblic.

Pentru Ziua Bibliei a fost organizată o expoziție de carte biblică, în limbile română, ebraică și greacă, de volume cu conținut biblic (Atlas, Dicționar, Arheologie) ș. a. m. d..

Activitatea a fost realizată cu sprijinul prof. Sorina Onița, directorul Școlii și cu participarea prof. Iasmina Petrovici, prof. Olimpia Popa, prof. Daniela Isoc, prof. Maria Miron, prof. Camelia Cazacincu și prof. Ștefania Cercega.