sâmbătă, 5 aprilie 2025

,,Pe aripile copilăriei”, nr. 5 / 2025

 

   A apărut un nou număr al revistei școlare ,,Pe aripile copilăriei”. Editată pentru o clasă primară de la Școala Gimnazială ,,Ioan Ciucurel” din Șoșdea, jud. Caraș-Severin și redactată de prof. Bianca Loredana Bădiță, publicația în 20 de pagini reprezintă un eveniment atât pentru cititori, cât și pentru cei care scriu în această revistă. Primii găsesc un cuprins bogat și variat, cei din urmă trebuie să-și găsească cuvintele potrivite pentru ca cititorii să o găsească interesantă de a fi parcursă.

    Un cuprins bogat și diversificat, cu o descindere în istoria satului, ,,Personalități șoșdene”, iscălită de prof. Octavian Gruița, profesor al Școlilor din Șoșdea și Giroc, jud. Timiș, director al celei din urmă ani buni, pagini religioase, ,,Dicționar religios” alcătuit de prof. Florin-Nicolae Șincari, o minunată poveste spusă de studentul Alexandru-Gabriel Orășanu, poezii, rebus și pagini de creație și destindere.

    Am remarcat din acest număr un articol ,,Impactul tehnologiei asupra educației. Avantaje și dezavantaje”, în care autoarea, prof. Bianca-Loredana Bădiță enumeră avantajele tehnologiei: acces la informații, învățare interactivă, învățare personalizată, comunicare ușoară și resurse variate. În rândul dezavantajelor sunt amintite: distragerea atenției, dependența de tehnologie, acces limitat și informații false.

     Revista poate fi consultată la Școala Gimnazială din Șoșdea.


vineri, 4 aprilie 2025

Împărtășirea copiilor în parohia Voiteg

 

   Vineri, 4 aprilie, a fost oficiată Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în biserica cu hramul ,,Sf. Gheorghe”, a parohiei Voiteg, din protopopiatul Deta.

      Cu acest prilej de rugăciune au slujit la invitația P. C. Părinte ic. Dragan Giorgiev, parohul locului, P. C. Părinți Valentin Bugariu (parohia Birda) și Zoran Milovanov (parohia Berecuța). Au fost prezenții elevii de la Școala Gimnazială Voiteg. Copiii au fost însoțiți la Sfânta biserică de către prof. Ionela Fanu, titularul disciplinei Religie Ortodoxă, de la școala amintită.

     În cadrul Sfintei Liturghii, elevii au fost mărturisiți și împărtășiți cu Sfintele Taine. După otpustul Sfintei Liturghii copiii au susținut un frumos program pascal compus din pricesne și poezii.

      Toți copiii au primit daruri din partea Parohiei Voiteg.




marți, 1 aprilie 2025

,,Slujire în mărturisire creștin-ortodoxă din parohia Birda”

 

La sfârșitul lunii martie 2025 s-a încheiat o nouă ediție a Concursului Național Catehetic ,,Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, Ediția a XVII-a.

   Pentru această ediție dedicată omagierii Centenarului și comemorării Sfinților Mărturisitori

din secolul al XX-lea au fost organizate mai multe alteliere (de cercetare și planificare a materialelor de promovare; religioase, de abilități practice și filantropice). În cadrul acestora au lucrat copii din grupa de cateheză parohială: Arpec David – 11 ani; Bene Izabela – 14 ani; Buzaș Roxana – 13 ani; Câta Eva – 5 ani; Crețu Denisa – 11 ani; Dulgheru Vanessa – 8 ani; Petrea Dragoș – 8 ani; Raciov Eliza – 13 ani; Raciov Patrick – 8 ani; Rus Nicholas – 8 ani; Serariu Eliza – 8 ani; Soktor Rareș – 8 ani; Stănciulescu Andreea – 10 ani; Șuștrean Lorena – 11 ani; Viman Sophia – 9 ani; Zaiț Alexandra – 10 ani; Zetea Maya -8 ani. La aceștia copii s-au adăugat colaboratori care au întregit lista participanților cu 20 de elevi și preșcolari și nouă profesori: prof. Sorina Onița, directorul Școlii Gimnaziale Birda, prof. Oana Pițigoi, titularul Catedrei de Religie Ortodoxă și prof. înv. Primar Camelia Cazacincu, Ștefania Cercega, Daiana Curea, Maria Dârpeș, Mihaela Gherban, Daniela Isoc și Iasmina Petrovici. De coordonarea Miniproiectului și redactacarea lui s-a ocupat preotul Valentin Bugariu.

            În cele patru luni (Decembrie 2024 – Martie 2025) au fost desfășuate 19 activități la care au participat copii: sărbătorirea Zilei Naționale a României, a Zilei Culturii Române, a Unirii Principatelor și a Zilei educației creștine; oferirea de daruri copiilor de Crăciun (îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării, dulciuri), împărtășirea copiilor în cele două posturi, al Crăciunului și al Paștilor și participarea copiilor la Taina Sfântului Maslu.

            În Școlile din Birda, Berecuța și Sângeorge a fost realizate două acticități, prima de promovare a Anului omagial și comemorativ prin confecționarea a unui afiș și a două panouri care se pot vedea în bisericile din Birda și Sângeorge și un atelier de Desen, cu icoane care au fost vernisate în Duminica Ortodoxiei și care au format expoziția ,,Icoana în ochi de copil”.

            Pentru a promova conținutul Anului Centenar al Patriarhiei Române, preotul Valentin Bugariu a pregătit trei cateheze, două materiale power-point și un pliant de promovare al Sfântului Mucenic Alexandru Balaga. Materialele au fost susținute în școlile din Birda, Sângeorge și Berecuța și în bisericile din Birda și Sângeorge.

            Miniproiectul catehetic a fost finalizat prin sprijinul unor parteneri care au contribuit financiar, tipografic și uman: Asociația Culturală ,,Arhanghelul”, Birda, jud. Timiș; Asociația Filantropică ,,Sfântul Dimitrie”, Giroc, jud. Timiș; Editura Eurobit, Timișoara; SC. Reaction Garaj SRL, Birda, jud. Timiș și Școala Gimnazială Birda.

            Miniproiectul se poate lectura accesând link-ul: https://www.scribd.com/presentation/845186211/Jurnal-Miniproiect-Salvat-Automat