marți, 24 iunie 2025

,,Arhanghelul”, nr. 54 / 2025

 

   La sărbătoarea Sânzienelor a fost prezentat și oferit credincioșilor din Birda și Sângeorge, noul număr al revistei de cultură ,,Arhanghelul”. Editat de către asociația omonimă din Birda, publicația oferă un cuprins bogat și diversificat în șase rubrici: ,,Editorial”; ,,Valori poetice”; ,,Restituiri”; ,,Documentar”, ,,Pagini de literatură” și ,,Cronica parohială”.

        Am reținut din sumar articolul de fond iscălit de către P. On. Părinte dr. Ionel Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei, ,,Arhimandritul Paulin Lecca – duhovnicul seminariștilor de la Caransebeș” (p. 1; 5-10) în Anul comemorativ al Sfinților Mărturisitori români. Un medalion necesar și așteptat care creionează personalitatea dascălului și duhovnicului cunoscut publicului larg pentru lucrarea De la moarte la viață, care a avut câteva ediții succesive.

      Maestrul Eugen Dorcescu ne oferă în rubrica ,,Valori poetice”, alți patru psalmi versificați (30-34).

       Doi colaboratori permanenți ai revistei, prof. Iosif Marius Circa și prof. dr. Virginia Ardealean semnează două noi contribuții dedicate istoriei orale: ,,Din amintirile unui colonist din Gătaia”, episodul 24 și ,,Fundațiile școlare și rolul lor la formarea intelectualității bănățene”, la cea de-a noua parte.

       ,,Documentarul” ilustrează personalitatea Savantului G. I. Tohăneanu, cu prilejul Centenarului: ,,Aerul Magistrului” împărtășit de scriitoarea Nina Ceranu (p. 11) și un portret al neuitatului Dascăl: ,,Savantul G. I. Tohăneanu la Centenarul nașterii” (p. 12-17).

        Părintele Cristian Gabriel Băican încheie această rubrică cu monografia: ,,Comunitatea din Bazoșu Vechi – arc peste timp”.

       Părintele dr. Dan D. Gîrjoabă însuflețește prin două poeme: ,,În paradisul toamnei...” și ,,Înviere” ,,Pagina de literatură”. Tot în această Pagină, Gabriela Șerban, directorul Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa face o prezentare a numărului 53 al revistei: ,,‹‹Arhanghelul›› de la Birda, ca o picătură de înțelepciune!” (p. 19-20).

       Cronica parohială încheie  în patru pagini (20-24) și acest număr al publicației.

  Revista poate fi obținută de la bisericile din Birda și Sângeorge sau accesând linkul: https://ro.scribd.com/document/880156083/Arhanghelul-Nr-54-2025.


Ziua Universală a Iei la Sângeorge și Birda

 

   La sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este cinstită Ziua Universală a Iei. Evenimentul propriu-zis a fost marcat prin rugăciune, cateheză, expoziție de costum popular și prezentarea revistei ,,Arhanghelul”, în bisericile din Sângeorge și Birda. Enoriașii filiei și parohiei au îmbogățit prin prezență, ramuri  de sânziene și ie ceremonialul religios desfășurat.

   În Ajunul sărbătoririi, a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge. În ziua de prăznuire a fost slujită Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda.

      Cuvântul de învățătură a fost susținut de preotul Valentin Bugariu și a avut ca temă: ,,Taina prezenței lui Dumnezeu”, în viața Sf. Proroc Ioan și a celorlalți sfinți pomeniți: Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava și Sfântul Niceta de Remesiana, apostolul bessilor, dacilor și scito-geților din sudul Dunării.

       Tot cu acest prilej a fost ilustrată prezența lui Dumnezeu în viața țăranului român prin câteva tradiții și obiceiuri populare: binecuvântarea holdelor, cinstirea sfinților ocrotitori ai recoltelor, încreștinarea locuințelor, îmbrăcămintei și a obiectelor casnice. Un rol deosebit în rândul acestora, cu origini religioase îl are ia purtată atât în viața de zi cu zi, cât și în momentele ceremoniale, culoarea modelului ales trădează momentul, de sărbătoare sau tristețe al celui care o îmbrăca.

       La momentul potrivit mai mulți copiii și credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos.

      Pentru a marca Ziua Universală a Iei a fost organizată o expoziție de costum popular din zona Birda. Expoziția a fost posibilă prin sprijinul d-nelor Prof. Camelia Fogaș, directorul Școlii Gimnaziale Voiteg și Lețiția Avrămuț, Diriginte la Oficiul Poștal Deta.

      La finalul Sfintei Liturghii, preotul Valentin Bugariu a prezentat nr. 54 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda.



duminică, 22 iunie 2025

În curând...

 


Pelerinaj la biserici și mănăstiri din Serbia

 

   Sâmbătă, 21 iunie a fost organizat de către Parohiile Voiteg, Berecuța și Birda, un pelerinaj de o zi la catedrala Sfântul Sava din Belgrad, precum și mănăstirile Krušedol, Grgteg și Velika Remata.

    A participat 45 de credincioși, care au fost însoțiți de către preoții Dragan Giorgiev, Zoran Milovanov și Valentin Bugariu. Atât pe drum, precum și în biserici, pelerinii au cântat pricesne.

      Au fost admirate catedrala Serbiei, precum și viața monahală din cele trei mănăstiri vizitate. Pelerinii au putut observa vechimea Mănăstirii Krušedol, lavră a despoților Bracovici și sprijinită de Sfântul Voievod Neagoe Basarab, înrudit prin Doamna Despina cu pomenita familie conducătoare a sârbilor. Aici se află mormântul Mitropolitului Arsenie al III-lea Cernoievici, alături de alți patriarhi, episcopi și arhimandriți.

      În continuare s-a făcut un popas la Mănăstirea Grgteg, care a fost condusă și de un egumen român, Patrichie Popescu (1858-1861).

       Ultima oprire a fost făcută la Velika Remeta, mănăstire care din 1990 a fost declarată Monument al Culturii de importanță excepțională și este sprijinită de Republica Serbiei.

       Îmbogățiți sufletește, pelerinii s-au întors la Echinocțiul zilei la casele lor, cu fragede trăiri ale viețuirii ortodoxe din țara vecină.



        


joi, 19 iunie 2025

Lansare de carte la Timișoara

 

Joi, 18 Cireșar, de la orele 18,00 a avut loc la librăria ,,Cartea de nisip” din Timișoara lansarea volumului Banatul medieval de la Dunăre la Criș (934-1717), tom. 2, Editura ArtPress / Editura Banatul, Timișoara, 2025, 304 p..

Autorii, istoricul Ioan Hațegan și prof. Alexandru Kósa au prezentat publicului, cea mai nouă sinteză de istorie medievală bănățeană. Flancată de fotografie și hartă a vremii, cartea oferă cititorului o privire de ansamblu a Banatului medieval. Reputatul cercetător științific, Ioan Hațegan a explicat celor prezenți despre localizarea Banatului între Dunăre și Criș, pornind de la o hartă istorică arădeană care ilustrează acest lucru. În continuare, vorbitorul a prezentat relațiile sociale, politice și economice din perioada stăpânirii turcești asupra Banatului.

În ceea ce interesează dările către Poartă, acestea erau făcute de către supușii bănățeni de la Sângeorge până la Sâmedru, cei doi sfinți fiind în calendarul popular, cei care deschid vara și iarna.

Prof. Alexandru Kósa a vorbit de conținutul volumului care tratează organizarea militară, incursiunile turcești, lupta antiotomană, apariția și dezvoltarea Vilayetului de Timișoara. Și astăzi, clopotele bisericilor catolice bătute la ora 12,00 anunță victoria lui Iancu de Hunedoara asupra otomanilor la Belgrad (1456).

Despre carte și autori au vorbit și scriitorul Constantin Mărăscu și prof. Nicolae Petchescu.

O etapă de întrebări și o sesiune de autografe au completat evenimentul cultural organizat de o librărie care ne învață că ,,..nici cartea și nici nisipul n-au început și nici sfârșit” (Jorge Luis Borges).



duminică, 15 iunie 2025

Taina Sfântului Maslu în parohia Berecuța

 

În Duminica Tuturor Sfinților a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște, în biserica parohială ,,Învierea Domnului” din localitatea Berecuța.

La invitația P. C. Părinte Zoran Milovanov au slujit P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinți Valentin Bugariu (parohia Birda), Călin Negrea (parohia Gătaia), Iulian Popa (parohia Colonia Gătaia), Damian Griguța (parohia Opatița), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni), Dan Dologa (parohia ucraineană Remetea Mică) și Mădălin-Mihail Adam (parohia Banloc).

Cuvântul de învățătură ocazionat momentului, a aparținut Preaonoratului Părinte Protopop care a vorbit despre însemnătatea Duminicii Tuturor Sfinților, despre chemarea și răspunsul la sfințenia vieții, binecuvântarea lui Dumnezeu și jertfa credincioșilor în promovarea valorilor creștine.

La finalul cuvântului, Părintele Protopop Ciprian Bocșa a menționat efortul preotului și credincioșilor în înfrumusețarea bisericii parohiale, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la ridicarea lăcașului liturgic.


sâmbătă, 7 iunie 2025

Ședință de lucru pentru realizarea Enciclopediei ecclesiastice a Banatului, la Timișoara

 

Miercuri, 4 iunie 2025, la Centrul eparhial din Timișoara a avut loc ce de-a doua întâlnire de lucru pentru pregătirea  proiectului editorial al Academiei Române, filiala locală, „Enciclopedia Banatului. Ecclesiastica”, destinat Bisericii Ortodoxe Române din Banatul istoric.

La această întâlnire au participat reprezentanți ai academiei, preoți, profesori, istorici și publiciști, într-un demers colectiv de consultare și dezbatere.

Discuțiile avut loc sub îndrumarea Părintelui Mitropolit Ioan al Banatului, însoțit de părintele vicar Ionel Popescu.

Participanții au analizat structura volumului, principalele direcții de cercetare, responsabilitățile care revin membrilor echipei de lucru și au stabilit etapele de finalizare a capitolelor ce vor fi incluse în această importantă lucrare.

S-a stabilit, astfel, că în capitolul introductiv vor fi prezentate, de pildă, instituțiile bisericești din Mitropolia Banatului și din Banatul istoric, legăturile istorice cu eparhiile noastre din Serbia și Ungaria,  personalitățile bisericești și laice etc.

O atenție specială a fost acordată capitolelor dedicate dimensiunii spirituale și culturale a Ortodoxiei bănățene: monahism, artă și patrimoniu, tradiții muzicale bisericești și corale, învățământ teologic, publicații și asociații cu impact asupra vieții religioase locale.

Volumul va fi completat cu indexuri de nume și localități, imagini de arhivă, hărți geografice și ale lăcașurilor de cult, precum și o bibliografie de specialitate. Organizatorii au subliniat că aceste componente vor putea fi integrate în structura de bază sau tratate ca secțiuni distincte, în funcție de coerența editorială finală.

 

https://mitropolia-banatului.ro/sedinta-de-lucru-pentru-realizarea-enciclopediei-ecclesiastice-a-banatului-la-timisoara/, accesat în 7. 06. 2025.


duminică, 1 iunie 2025

Comuniune euharistică în parohia Birda

 

   În Duminica a 7-a după Paști a fost oficiată Sfânta Liturghie, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, din parohia Birda, protopopiatul Deta.

      Celebrarea euharistică a fost precedată de slujbele de seară, Vecernia și de dimineață, Utrenia, în aceeași biserică.

        Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Lira din Timișoara, care i-au încântat pe cei prezenți cu acordurile muzicii corale bănățene.

    În cuvântul ocazional de învățătură, preotul Valentin Bugariu a vorbit de cele prilejuri de bucurie: al întâlnirii cu Hristos în Evanghelie și Euharistie; al pomenirii Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325) și al prezenței corului timișorean în spațiul eclezial de la Birda.

     În tratarea subiectului ales, vorbitorul a scos în relief importanța călugărilor sciți în apariția antifonului al II-lea al Sfintei Liturghii.

     La final preotul a amintit de realizarea Monografiei ilustrate intitulată ,,Biserica copiilor și tinerilor de la Birda și Sângeorge”, în 272 de diapozitive, un dar îndreptat către copiii și tinerii celor două localități cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului.