vineri, 28 februarie 2025

Simpozion Internațional ,,Prețuiește viața” la Săcălaz

 

Vineri, 28 februarie, de la orele 12,00 s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție, a Simpozionului Internațional ,,Prețuiește viața” la Școala Gimnazială Săcălaz, jud. Timiș.

Inițiat de prof. Argentina Laura Brănescu, cu sprijinul prof. Manuela Matits, directorul Școlii Gimnaziale Săcălaz, Simpozionul oferă profesorilor și elevilor în opt secțiuni locuri de prezentare a unor activități și lucrări științifice: Literaturile vieții; Științele vieții; Artele vieții; Muzica vieții; Sporturile vieții, Psihologia – Pedagogia vieții; Religiile vieții și Tehnologiile vieții.

Anul acesta lucrările s-au desfășurat într-un format hibrid, fizic în Școala din Săcălaz și on-line pentru participanții din Grecia și Serbia, din țară (Alba, Arad, Dâmbovița, Dolj) și din județul Timiș (Timișoara, Birda, Jimbolia, Săcălaz).

În cadrul acestei ediții au participat cu lucrări: prof. Codruța Posea, Inspector în cadrul ISJ Timiș; prof. Ioana Camelia Moler, Inspector ISJ. Arad, ,,Tipurile de educație”; prof. Aurora Solomon, CCD Dâmbovița; directori de școli: prof. Tiberiu Boca, Școala Gimnazială Bistra, Alba, ,,Managementul echipei de fotbal”; prof. Sorina Pârvan, director adjunct Școala Gimnazială Săcălaz”, ,,Inimă poluată”.

Au avut intervenții și au susținut lucrări: prof. Adela Stănescu de la Școala Dacia din Atena, ,,Istoria școlii românești de-a lungul timpului”; psiholog Renata Bănescu de la Asociația Filantropică ,,Vasiliada” a Mitropoliei Olteniei care a prezentat activitățile instituției; psiholog Adina Brândușa Flueraș, Colegiul Național Bănățean, ,,Temperament și autocunoaștere”; prof. Iulia Oală, ,,Importanța literaturii în viața elevilor” și prof. Argentina Laura Brănescu, ,,Viața din albumele elevilor mei” de la Școala Gimnazială Săcălaz; prof. Elena Pop, Liceul Tehnologic Jimbolia, ,,Moștenirea noastră genetică”; Pavel Popovici (Sărcia), ,,Despre viață”; publiciștii rurali Gheorghe Blejușcă și Ștefan Tomoiagă cu ,,Amintiri din Săcălazul de altădată” și preotul Valentin Bugariu (Parohia Birda & Școala Gimnazială Birda) care a prezentat comunicarea: ,,Savantul G. I. Tohăneanu. Viața și Opera. Restituiri în prag de Centenar”.


marți, 18 februarie 2025

,,Foaia Săcoșană”, nr. 54 / 2024

 

   Prin bunăvoința prof. Gheorghe Lungu am aflat de apariția unui nou număr al revistei satului Sacoșu Mare din jud. Timiș. Editată de către prof. Gheorghe Lungu și sprijinit de un Colegiu de Redacție, publicația oferă noi contribuții din vatra spirituală a satului. Amintesc cu acest prilej, ineditul Album al veșniciei satului Sacoșu Mare; incursiuni în cultura tradițională: medalionul ,,Undrea” iscălit de Gh. Lungu; poezie în grai bănățean de Petru Chira și Sergiu Boia, dar și activități realizate de copiii satului: ,,Ziua României la Grădinița din Sacoșu Mare” și o prezentare – de astă dată – a poetului Nicolae Toma.


,,Bocșa Culturală”, nr. 127 / 2024

 

   Cu bucurie am aflat de apariția unui nou număr al revistei ,,Bocșa Culturală”. Editată de Biblioteca Orășenească ,,Tata Oancea”, prin truda d-nei Gabriela Șerban, bibliotecar, manager al instituției amintite și făuritoare de cărți și evenimente în orașul de pe Bârzavă, revista în 44 de pagini oferă iubitorilor de presă culturală: Editorial, rubrici de educație, biografii spirituale, istorie și critică literară și orală, prezentări de carte, poezie și proză.

  Editorialul, iscălit de Gabriela Șerban amintește de un eveniment regional: împlinirea a 25 de ani de presă culturală neîntreruptă la Bocșa: ,,Presă și cultură la Bocșa. ‹‹Bocșa culturală›› încheie anul 25 de apariție”. Pomenita revistă este continuatoarea unui fenomen publicistic amintit de Gh. Jurma, în volumul Presă și viață literară în Caraș-Severin, Reșița 1978 și ilustrat prin tipărirea la Bocșa a 10 reviste, între care amintim ,,Drum nou” (1923) a protopopului Mihail Gașpar și ,,Vasiova” (1929) a publicistului Tata Oancea.

       Între activitățile Bibliotecii din Boșca amintim pe cele de editare a unor volume și organizarea unor evenimente culturale. În această tematică putem aminti, al 17-lea volum de creații literare și religioase Gânduri către Dumnezeu realizate de elevi și Expoziția de Carte și Arte: ,,Iarna copilăriei”.

     Rubrica ,,Să ne prețuim valorile!” prin intermediul unei cronici ne amintește de o personalitate a locului. Inginer, Primar, autor al unor cărți ,,Ing. Victor Creangă a fost aniversat la Bocșa cu prilejul împlinirii celor 90 de ani”, printr-o lansare de carte Amintiri din secolul XX, semnată de sărbătorit și apărută la Editura Tim din Reșița, apoi inclusă în colecția locală ,,Bocșa, istorie și cultură”.

    Din bogatul sumar al revistei cititorii pot reține alte rubrici și pagini, între care o valoroasă contribuție de istorie orală: ,,Timișoara, acum jumătate de secol și astăzi” de Edith Guip – Gobilanschi, alături de prezentară de carte, portrete biografice, aniversări-comemorări, poezie și proză literară.

 Revista poate fi consultată accesând link-ul: https://uzprcarasseverin.org/wp-content/uploads/2025/02/wp-1739208052831.pdf.


luni, 10 februarie 2025

Centenarul Patriarhiei Române aniversat în Școala din Birda

Anul acesta Patriarhia Română sărbătorește două evenimente majore din trecutul ei: dobândirea Autocefaliei (25 aprilie 1885) și câștigarea rangului de Patriarhie (4 februarie 1925). În vederea popularizării acestor două evenimente Parohia Birda a pregătit trei activități distincte: oficierea Tedeumului în biserica din Birda, pregătirea și prezentarea unui material de promovare cu ajutorul calculatorului și proiecția filmului documentar: ,,Istoria Patriarhiei Române (1925-2025)”, realizat de Trinitas Tv în biserica din Sângeorge.

Luni, 10 februarie cu începere de la orele 8,00 a fost prezentată cateheza ilustrată ,,Centenarul Patriarhiei Române”, elevilor de la Școlile din Birda, Sângeorge și Berecuța, cu sprijinul prof. Daniela Isoc, prof. Maria Dârpeș și prof. Camelia Cazacincu. Materialul a fost documentat și susținut de către preotul Valentin Bugariu, în 19 diapozitive, care tratează istoria Bisericii Ortodoxe Române de la primele ei întocmiri și până la organizarea ei actuală, situația de autocefație practică a Bisericii, precum și evenimentele legate de instituirea Patriarhiei Române. Sprijinită de Voievod, Domnitor și apoi Rege, Biserica Ortodoxă Română și-a slujit credincioșii prin rugăciune, pagini de carte tipărită, monumente de artă bisericească și instituții filantropice.

La Școala din Sângeorge, la activitatea desfășurată în Școală au participat și preșcolarii însoțiți de prof. Daiana Curea.

Aniversarea a fost sprijinită de expoziția tematică de carte editată de Tipografia Patriarhie Române de-a lungul anilor.