marți, 18 februarie 2025

,,Bocșa Culturală”, nr. 127 / 2024

 

   Cu bucurie am aflat de apariția unui nou număr al revistei ,,Bocșa Culturală”. Editată de Biblioteca Orășenească ,,Tata Oancea”, prin truda d-nei Gabriela Șerban, bibliotecar, manager al instituției amintite și făuritoare de cărți și evenimente în orașul de pe Bârzavă, revista în 44 de pagini oferă iubitorilor de presă culturală: Editorial, rubrici de educație, biografii spirituale, istorie și critică literară și orală, prezentări de carte, poezie și proză.

  Editorialul, iscălit de Gabriela Șerban amintește de un eveniment regional: împlinirea a 25 de ani de presă culturală neîntreruptă la Bocșa: ,,Presă și cultură la Bocșa. ‹‹Bocșa culturală›› încheie anul 25 de apariție”. Pomenita revistă este continuatoarea unui fenomen publicistic amintit de Gh. Jurma, în volumul Presă și viață literară în Caraș-Severin, Reșița 1978 și ilustrat prin tipărirea la Bocșa a 10 reviste, între care amintim ,,Drum nou” (1923) a protopopului Mihail Gașpar și ,,Vasiova” (1929) a publicistului Tata Oancea.

       Între activitățile Bibliotecii din Boșca amintim pe cele de editare a unor volume și organizarea unor evenimente culturale. În această tematică putem aminti, al 17-lea volum de creații literare și religioase Gânduri către Dumnezeu realizate de elevi și Expoziția de Carte și Arte: ,,Iarna copilăriei”.

     Rubrica ,,Să ne prețuim valorile!” prin intermediul unei cronici ne amintește de o personalitate a locului. Inginer, Primar, autor al unor cărți ,,Ing. Victor Creangă a fost aniversat la Bocșa cu prilejul împlinirii celor 90 de ani”, printr-o lansare de carte Amintiri din secolul XX, semnată de sărbătorit și apărută la Editura Tim din Reșița, apoi inclusă în colecția locală ,,Bocșa, istorie și cultură”.

    Din bogatul sumar al revistei cititorii pot reține alte rubrici și pagini, între care o valoroasă contribuție de istorie orală: ,,Timișoara, acum jumătate de secol și astăzi” de Edith Guip – Gobilanschi, alături de prezentară de carte, portrete biografice, aniversări-comemorări, poezie și proză literară.

 Revista poate fi consultată accesând link-ul: https://uzprcarasseverin.org/wp-content/uploads/2025/02/wp-1739208052831.pdf.