sâmbătă, 12 iulie 2025

Școală de Vară în parohiile Voiteg, Birda și Berecuța

         


              În 7-9 iulie s-a desfășurat o nouă ediție a Școlii de Vară ,,Credință. Educație, Tradiție”, în parohiile Voiteg, Birda și Berecuța. Manifestarea a fost posibilă prin sprijinul celor două Primării, a Școlilor Gimnaziale din Voiteg, Birda și a structurii Berecuța și a comunităților ecleziale din cele trei localități.

Gazda primei zile a fost Parohia Voiteg, unde Părintele Ic. Dragan Giorgiev a pregătit un frumos program de activități. Acesta a debutat cu o rugăciunea la începutul lucrului, în biserica parohială, cu hramul ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” și cuvântul de bun venit al părintelui paroh.

În tinda bisericii a fost organizat un cerc de pictură pe sticlă condus de pictorul Cristian Tighir. După o scurtă perioadă de timp, din mâinile participanților au apărut adevărate ferestre de cer.

După activitatea destinată picturii, părintele Dragan Giorgiev ne-a adus în anii copilăriei prin două jocuri mult apreciate de copii: ,,Țara, țară vrem ostași!” și ,,Rațele și vânătorii”.

Agapa i-a reunit pe toți participanții în curtea bisericii.


În a doua zi, clopoțelul a sunat în parohia Birda. În biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” a fost înălțată spre Dumnezeu o rugăciune către Sfinții Mucenici Epictet și Astion.

Prima activitate planificată a fost o cateheză ilustrată cu tema: ,,Două năzuințe împlinite: Autocefalia și Patriarhia, cu scurte noțiuni despre semnificația religioasă a zilei și pictura bisericii din Birda”. Pregătită și prezentată de către preotul Valentin Bugariu, cateheza a oferit informații despre semnificația și utilizarea calendarului creștin, pătimirea sfinților zilei, evocarea împlinirii a 100 de ani de pictură murală la Birda și prezentarea celor două evenimente majore din istoria Bisericii Ortodoxe Române: ,,Autocefalia” și ,,Patriarhia”.

Studentul teolog Alexandru Orășanu a pregătit două activități. Prima dedicată muzicii bisericești, în care participanții au învățat o priceasnă închinată Maicii Domnului, iar a doua activitate, o cateheză interactivă care a avut ca temă: ,,Viața și minunile Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul”.

În curtea locașului de cult a fost organizat un atelier – tehnici de pictură: suflarea cu paiul. Prof. Bianca Bădiță i-a inițiat pe participanți în această tehnică, iar lucrările arată însușirea acesteia.

Între activitățile desfășurate în biserică și cea din afară a fost o binevenită recreație, când copiii au fost prezenți în Parcul destinat lor și amenajat de Primăria Comunei Birda.


         A patra locație a Școlii de Vară de la Birda a fost la Căminul Cultural al Comunei Birda, unde copiii au găsit alte două activități pregătite: tenis de masă și atelierul de robotică.

Am avut bucuria, ca anul acesta să putem organiza o activitate inedită: un atelier de robotică. Acesta a fost realizat de echipa RoboDojo, numărul echipei: 23205 al Colegiului Național ,,Ana Aslan” din Timișoara. Membrii echipei: Bogdan Barbu, Daniel Giurgev și David Nenciu au expus robotul și ceea ce știe el să realizeze fie programat, fie independent. Tot cu acest prilej a fost prezentată o imprimată 3 D.

La final a fost o sesiune de întrebări și răspunsuri, în cadrul cărora copiii s-au arătat interesați de mecanismele funcționării robotului. La final toți participanții au avut posibilitatea de a programa robotul pentru diferite activități.

După această activitate a urmat agapa.

Miercuri, 9 iulie, orele Școlii de Vară s-au mutat în Parohia Berecuța. Aici, Părintele Zoran Milovanov a pregătit un orar divers de activități: un popas la Mănăstirea Sf. Mare Mucenic Gheorghe, unde copiii s-au putut închina lui Dumnezeu în biserica așezământului monahal și au văzut muzeul Mănăstirii. Al doilea popas a fost făcut la Mănăstirea Săraca, Voronețul Banatului, unde copiii au văzut și biserica istorică și paraclisul de iarnă al așezământului mănăstiresc.

Reîntoarsă din pelerinaj, clasa de elevi a fost găzduită în biserica parohială cu hramul ,,Învierea Domnului” din Berecuța. Aici, părintele Zoran Milovanov a pregătit spre a fi prezentat filmul documentar: ,,Istoria Patriarhiei Române (1925-2025)” produs de Televiziunea Trinitas.

Pentru realizarea acestor zile de Școală de Vară, în fiecare parohie alături de preoți au fost formatori și voluntari care au contribuit la buna realizare a activităților. Mulțumim pe această cale părinților și copiilor, D-lui Marius Gheorghe Stoian, Primarul Comunei Birda, prof. Sorina Onița, directorul Școlii Gimnaziale din localitate, d-nei Anderwald Dara, d-lui Popa Marcel și d-nelor: Boiangiu Valerica, Beca Tațiana, Borza Voichița și Viman Ramona.