marți, 1 aprilie 2025

,,Slujire în mărturisire creștin-ortodoxă din parohia Birda”

 

La sfârșitul lunii martie 2025 s-a încheiat o nouă ediție a Concursului Național Catehetic ,,Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, Ediția a XVII-a.

   Pentru această ediție dedicată omagierii Centenarului și comemorării Sfinților Mărturisitori

din secolul al XX-lea au fost organizate mai multe alteliere (de cercetare și planificare a materialelor de promovare; religioase, de abilități practice și filantropice). În cadrul acestora au lucrat copii din grupa de cateheză parohială: Arpec David – 11 ani; Bene Izabela – 14 ani; Buzaș Roxana – 13 ani; Câta Eva – 5 ani; Crețu Denisa – 11 ani; Dulgheru Vanessa – 8 ani; Petrea Dragoș – 8 ani; Raciov Eliza – 13 ani; Raciov Patrick – 8 ani; Rus Nicholas – 8 ani; Serariu Eliza – 8 ani; Soktor Rareș – 8 ani; Stănciulescu Andreea – 10 ani; Șuștrean Lorena – 11 ani; Viman Sophia – 9 ani; Zaiț Alexandra – 10 ani; Zetea Maya -8 ani. La aceștia copii s-au adăugat colaboratori care au întregit lista participanților cu 20 de elevi și preșcolari și nouă profesori: prof. Sorina Onița, directorul Școlii Gimnaziale Birda, prof. Oana Pițigoi, titularul Catedrei de Religie Ortodoxă și prof. înv. Primar Camelia Cazacincu, Ștefania Cercega, Daiana Curea, Maria Dârpeș, Mihaela Gherban, Daniela Isoc și Iasmina Petrovici. De coordonarea Miniproiectului și redactacarea lui s-a ocupat preotul Valentin Bugariu.

            În cele patru luni (Decembrie 2024 – Martie 2025) au fost desfășuate 19 activități la care au participat copii: sărbătorirea Zilei Naționale a României, a Zilei Culturii Române, a Unirii Principatelor și a Zilei educației creștine; oferirea de daruri copiilor de Crăciun (îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării, dulciuri), împărtășirea copiilor în cele două posturi, al Crăciunului și al Paștilor și participarea copiilor la Taina Sfântului Maslu.

            În Școlile din Birda, Berecuța și Sângeorge a fost realizate două acticități, prima de promovare a Anului omagial și comemorativ prin confecționarea a unui afiș și a două panouri care se pot vedea în bisericile din Birda și Sângeorge și un atelier de Desen, cu icoane care au fost vernisate în Duminica Ortodoxiei și care au format expoziția ,,Icoana în ochi de copil”.

            Pentru a promova conținutul Anului Centenar al Patriarhiei Române, preotul Valentin Bugariu a pregătit trei cateheze, două materiale power-point și un pliant de promovare al Sfântului Mucenic Alexandru Balaga. Materialele au fost susținute în școlile din Birda, Sângeorge și Berecuța și în bisericile din Birda și Sângeorge.

            Miniproiectul catehetic a fost finalizat prin sprijinul unor parteneri care au contribuit financiar, tipografic și uman: Asociația Culturală ,,Arhanghelul”, Birda, jud. Timiș; Asociația Filantropică ,,Sfântul Dimitrie”, Giroc, jud. Timiș; Editura Eurobit, Timișoara; SC. Reaction Garaj SRL, Birda, jud. Timiș și Școala Gimnazială Birda.

            Miniproiectul se poate lectura accesând link-ul: https://www.scribd.com/presentation/845186211/Jurnal-Miniproiect-Salvat-Automat


vineri, 28 martie 2025

„Arhanghelul” de la Birda, ca o picătură de înțelepciune!

 

   Ca în fiecare zi, a ajuns la sediul bibliotecii factorul poștal cu corespondența și tare m-am bucurat când, între alte plicuri, l-am regăsit pe cel de la Birda, de la părintele Valentin Bugariu.

     M-am bucurat să găsesc în plic revista „Arhanghelul”, primul număr din acest an (an. XIV, nr. 1 (53), 2025), revistă trimestrială de cultură și religie rurală editată de Asociația „Arhanghelul” din Birda.

      După cum ne-a obișnuit redactorul-șef al acestei publicații, pr. dr. Valentin Bugariu, numărul care deschide anul prezintă întotdeauna un Raport de activitate al Parohiei Birda, de astă dată prezentând raportul pentru anul 2024. Aflăm astfel că Parohia Birda este una dintre cele 33 de parohii arondate Protopopiatului Deta din Arhiepiscopia Timișoarei; că este o parohie rurală cu biserică în parohie și capelă în filie, în care se desfășoară activitatea religioasă, pastorală și catehetică de-a lungul anului.

   Trebuie să precizez că, de pe această primă pagină suntem informați, într-un mod simbolic și discret, că anul 2025 este dedicat, într-un fel sau altul, pictorului Filip Matei la 100 de ani de pictură murală la Birda.

     Din cele 24 de pagini ale revistei reiese această activitate extraordinară a unei biserici vii, a cărei misiune este împlinită în slujba comunității, a credincioșilor de toate vârstele și din toate categoriile sociale, o importantă și necesară activitate de credință, duhovnicească, dar și o intensă activitate cultural-educațională, menite să apropie copiii și tinerii de altar și de sfântul potir.

     Acest prim număr al revistei „Arhanghelul” pe anul 2025 prezintă necesare pagini de istorie culturală din Banatul istoric, recente apariții editoriale, portrete ale unor personalități, dar și frumoase pagini de literatură. De asemenea, sunt conturate succint cele mai importante evenimente desfășurate la sau de către Parohia Birda la începutul acestui an 2025.

     Între cei care semnează în paginile acestei reviste se află nume importante ale literaturii și culturii întregului nostru Banat! Cititorul se va bucura de poemele maestrului  Eugen Dorcescu, de poezia preotului dr. Dan Gârjoabă, precum de lecția de literatură a dnei. prof. Manuela Matits ( este adus în atenție Sadoveanu:  „Baltagul”, „Frații Jderi” și „Creanga de aur”).

     Prof. Iosif Marius Circa continuă un serial aflat la cel de-al XXIII-lea episod, intitulat „Din amintirile unui «colonist» ...”, o pagină frumoasă și binevenită pentru iubitorii de lectură cu parfumul vremurilor de odinioară.

        Iancu Murărescu din Sărcia-Serbia se regăsește în acest număr de revistă cu un articol interesant pentru istoria Banatului (și sârbesc), articol intitulat Nume la românii din Sărcia.

        Urmează veritabile pagini de istorie culturală: prof. dr. Virginia Ardelean scrie despre Fundațiile școlare și rolul lor în formarea intelectualității românești bănățene, partea a VIII-a ( 1865-1918), iar muzicologul Constantin-Tufan Stan se apleacă asupra unei personalități cu rezonanță extraordinară și pentru Bocșa: Dr. Petru Borlovan – Diligențe pentru înființarea unei Mitropolii Ortodoxe Române la Lugoj. Interesant acest articol al bocșeanului Constantin-Tufan Stan și binevenit în contextul acestui an în care Banatul ar trebui să-l omagieze pe generosul doctor  Petru Borlovan la 170 de ani de la naștere (13 nov. 1855) și 110 ani de la moarte (14/27 mai 1915).

      Pr. dr. Dan Gârjoabă consemnează importanța zilei de „19 Februarie, Ziua Națională Constantin Brâncuși - «profetul artei moderne»”, iar pr. Cristian Gabriel Băican continuă  cu episodul V din serialul dedicat Bazoșului Vechi: „Comunitatea din Bazoșul Vechi – arc peste timp”.

       Tânărul student teolog Orășanu Alexandru-Gabriel semnează două articole în această revistă: unul pe temă religioasă, intitulat „Iona în pântecele fiarei – speranța în mijlocul celor mai mari necazuri”, iar cel de-al doilea este dedicat poetului nepereche și este intitulat „Aniversarea lui Mihai Eminescu: o datorie a neamului românesc”- firesc să existe un astfel de material în primul număr al revistei ținând cont că în ianuarie cultura românească și-a sărbătorit ziua (15 ianuarie) și l-a sărbătorit pe Mihai Eminescu la 175 de ani de la naștere.

      Rubrica „Bucurii editoriale” este susținută de pr. dr. Valentin Bugariu și prezintă două volume ale Banatului: „Clopodia- conacul celor trei personalități” , apărut la Timișoara: Editura Eurostampa, 2024 și semnat  de Ioan Traia și Doru Sinaci, articolul purtând numele „Clopodia – o frumoasă poveste”; cea de-a doua bucurie editorială se referă la volumul aniversar „In Honorem Ioan Traia 70 de ani”, realizat de Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banat și apărut la Timișoara: Eurostampa, 2024, iar pr. dr. Valentin Bugariu își intitulează cronica „O carte în slujba unui om neprețuit”.

     Paginile de final ale revistei „Arhanghelul” (An XIV, nr. 1 (53)/ 2025) sunt dedicate rubricii „Cronica parohială” și cuprind descrierea succintă a evenimentelor derulate de Parohia Birda în perioada ianuarie – martie 2025: „Ziua Culturii Naționale”; „Ziua Unirii Principatelor Române”; „Cateheză demonstrativă la Școala Gimnazială din Livezile”; „Sărbătorirea Sfântului Ierarh Sava la Mănăstirea Sf. Mc. Gheorghe din Birda”; „Ziua Educației Religioase”; „Activitate dedicată Anului comemorativ la Școala Primară din Sângeorge”; „O nouă activitate în cadrul Concursului Catehetic la Birda”; „Preotul Marian Petrescu (1960 – 2024)”; „O nouă activitate în cadrul Concursului Catehetic la Birda” (II); „Întâlnire catehetică la Deta”.

      După cum precizam încă de la început, revista „Arhanghelul” de la Birda, frumos construită, ilustrată și paginată excepțional, prezintă o Biserică vie păstorită de un preot cu har!

       Merită alese felicitări harnicul părinte Valentin Bugariu, precum și colegii săi din colectivul de redacție: Nina Ceranu, Ioan Viorel Boldureanu, Florin Corneliu Popovici, Ioan Traia și Ilia Pavlovici Pătruț, personalități care, iată, ne dăruiesc pagini importante  ale culturii și literaturii noastre bănățene!

 

       P.S. Plicul părintelui Valentin Bugariu mai conține o invitație la o Masă rotundă intitulată „Unire națională și unificare bisericească”, o activitate religios-educațională desfășurată în cadrul Concursului Național Catehetic din 27 martie 2025 la Biserica  cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” Birda, jud. Timiș. Evenimentul cuprinde: discuții, expoziție de carte și fotografie pe tema „Basarabia din inimă”, precum și proiecția filmului „Martirul Unirii. Destinul tragic al Sf. Alexandru Baltaga” (Trinitas TV). Un eveniment, cu siguranță, special!

    Felicitări, pr. dr. Valentin Bugariu! Comunitatea din Birda este binecuvântată cu un preot ca dumneavoastră!

(Bocșa, 28 martie 2025)

Gabriela Șerban

 


joi, 27 martie 2025

Unificare națională și bisericească în viața Sfântului Alexandru Baltaga

 

Joi, 27 martie, a fost sărbătorită ziua unirii Basarabiei cu România, în parohia Birda, protopopiatul Deta.

În biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda a fost organizată omagierea unirii naționale și bisericești printr-o activitate dedicată vieții Sfântului Preot Mucenic Alexandru Baltaga. Cu acest scop a fost organizată o expoziție tematică carte și fotografie.

Al doilea moment a fost pomenirea printr-o slujbă, a basarabenilor care s-au așezat la Birda după anul 1944, împreună cu preotul Iacob Arvinte care a slujit în biserica parohială timp de șase ani (1944-1950).

Au fost prezenți elevii de la Gimnaziul din Birda însoțiți de prof. Oana Pițigoi. Toți participanții au primit pliante care promovează activitatea pregătită.

În debutul activității religios-catehetice a fost oficiată slujba Tedeumului de către preotul Valentin Bugariu, iar răspunsurile liturgice au fost date de studentul teolog Alexandru Orășanu.

Același preot, a susținut cateheza ,,Unificarea națională și bisericească în viața Sfântului Alexandru Baltaga”, în cadrul căreia a oferit amănunte istorice legate de provincia dintre Prut și Nistru, etapele semnificative ale devenirii Sfântului Alexandru, membru în Sfatul Țării, în Adunarea Eparhială a Chișinăului și totodată membru în adunările, consfătuirile și congresele care au hotărât unificarea bisericească a românilor basarabeni, bucovineni, ardeleni și bănățeni cu țara mamă. Cateheza a fost însoțită de prezentarea fotografiilor de epocă, a hărților istorice, demografice și bisericești ale Basarabiei, precum și ilustrarea unui fragment din filmul documentar: ,,Martirul Unirii”, realizat de Televiziunea Trinitas din București.

Doamna dr. Tamara Petrova, lector universitar la Universitatea de Vest din Timișoara a vorbit despre valorile neamului românesc: credința, limba și tradițiile, toate aceste virtuți au fost flancate de poezia lui Alexe Mateevici, Grigore Vieru și Nicolae Dabija. Vorbitoarea s-a prezentat ca fiind basarabeancă și a evocat anii grei ai oprimării sovietice înainte de 1990.





miercuri, 26 martie 2025

Împărtășirea copiilor la Sângeorge

 

   Miercuri, 26 martie, de la orele 8,00 a fost oficiată Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Sângeorge, filia parohiei Birda, protopopiatul Deta.

      Cu acest prilej au fost prezenți preșcolarii și elevii de la Grădinița cu Program Normal și Școala Primară din localitate. Copiii au fost însoțiți de prof. Maria Dârpeș, de la instituția școlară amintită.






marți, 25 martie 2025

Taina Sfântului Maslu la Sângeorge


   La Praznicul Bunei Vestiri, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, din localitatea Sângeorge, filia parohia Birda, protopopiatul Deta.

      Cu acest prilej au slujit P. C. Părinți Petru Achim, misionar în Protopopiatul Deta; Zoran Milovanov (parohia Berecuța); Dragan Giorgiev (parohia Voiteg), Damian Griguța (parohia Opatița) și Valentin Bugariu, parohul locului.

      Cuvântul de învățătură a fost susținut de părintele Petru Achim care a vorbit de semnificația Praznicului Bunei Vestiri, de cele două brațe ale nevoinței creștine: postul și rugăciunea îndemnându-i la final pe credincioși să participe la slujbele speciale din Postul Mare săvârșite în Biserica Ortodoxă.

       La finalul Tainei Sfântului Maslu, preotul Valentin Bugariu a prezentat și dăruit credincioșilor prezenți numărul 53 / 2025 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”, o revistă care își propune să aducă o veste bună credincioșilor din Birda și Sângeorge, precum și tuturor celor interesați de fenomenul presei sătești bănățene.

luni, 24 martie 2025

Împărtășirea copiilor în parohia Birda

 

Luni, 24 martie, cu începere de la orele 8,00, a fost oficiată Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, din parohia Birda, protopopiatul Deta.

La Sfânta Liturghie au fost prezenții elevii claselor 0-VIII de la Școala Gimnazială din Birda, jud. Timiș. Copiii au fost însoțiți la Sfânta biserică de prof. Mihaela Coman, prof. Adriana Gherasim, prof. Mihaela Gherban și prof. Daniela Isoc.

Elevii au fost mărturisiți de către P. C. Părinte Ioan Emanuel Popescu de la Parohia Ciacova, iar în cadrul Sfintei Liturghii au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului.






duminică, 23 martie 2025

Taina Sfântului Maslu în parohia Birda

 

   În Duminica a 3-a din Postul Mare, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, din parohia Birda, protopopiatul Deta.

   Cu acest prilej au slujit P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinți Ioan Ciprian Blagoe (parohia Deta), Zoran Milovanov (parohia Berecuța), Călin Negrea (parohia Gătaia), Dragan Giorgiev (parohia Voiteg), Damian Griguța (parohia Opatița) și Valentin Bugariu, parohul locului.

       Cuvântul de învățătură a fost susținut de P. On. Părinte Protopop care pornind de la textul pericopei evanghelice duminicale (Marcu 8, 34-38; 9, 1) a vorbit de importanța asumării crucii în procesul mântuirii.

       S-au împărtășit de bucuria comuniunii, a rugăciunii și a eleoungerii mai mulți credincioși din parohie, din filia Sângeorge și parohiile învecinate.


miercuri, 12 martie 2025

Împărtășirea copiilor în parohia Berecuța

 

   Prin grija P. C. Părinte Zoran Milovanov, parohul locului, a fost săvârșită Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, miercuri, 12 martie, în biserica parohială cu hramul ,,Învierea Domnului” din parohia Berecuța, protopopiatul Deta.

          La această Sfântă Liturghie au fost prezenți preșcolarii și școlarii de la Grădinița cu P. N. și Școala Primară din localitate. Copiii au fost însoțiți de către prof. Ștefania Cercega și prof. Camelia Cazacincu, iar Taina Mărturisirii a fost oficiată de către P. C. Părinte Călin Negrea, de la parohia Gătaia.

         La Sfânta Liturghie alături de părintele paroh, au slujit P. C. Părinți Georgian Popovici, de la parohia Stamora Germană și Valentin Bugariu, de la parohia Birda.

        Cu acest prilej a fost prezent Dl. Marius Gheorghe Stoian, Primarul Comunei Birda, împreună cu mai mulți credincioși care au fost mărturisiți și împărtășiți cu Sfintele Taine.

       Răspunsurile Stranei au fost oferite de către Florin Butiri și Alexandru Orășanu care au dăruit celor prezenți un buchet de pricesne tradiționale românești.


vineri, 7 martie 2025

Icoana prin ochi de copil în Școala Gimnazială Birda

 

   Luni, 3 martie, a fost realizat în Atelier de Desen religios, la clasele 0-IV de la Școlile din Berecuța, Birda și Sângeorge, jud. Timiș. În cadrul orei de Religie a fost organizat un atelier de abilități practice, care și-a propus realizarea unor icoane în vederea cinstirii Duminicii Ortodoxiei, prima dintre Duminicile Postului Mare, închinată Sfintelor Icoane.

    Au fost realizate icoane ale Mântuitorului, Maicii Domnului, ale Praznicelor împărătești și sfinților, cu sprijinul prof. Camelia Cazacincu, prof. Maria Dârpeș și prof. Daniela Isoc. În urma evaluării icoanelor au rămas spre a fi expuse 19 lucrări ale elevilor școlilor sus-amintite.

       Expoziția icoanelor intitulată ,,Icoana prin ochi de copil” poate fi văzută cu începere din Duminica Ortodoxiei în biserica parohială din Birda. Această activitate este cuprinsă în cadrul Concursului Național Catehetic din anul acesta.

        Felicitări copiilor și dascălilor implicați în această acțiune religioasă și didactică.



 


Împărtășirea preșcolarilor la Birda

 

   Vineri, 7 martie, a fost oficiată Liturghia Darurilor mai înainte sfințite în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda, jud. Timiș.

     Cu acest prilej au fost împărtășiți preșcolarii de la Grădinuța din localitate. Copiii au fost însoțiți la Sfânta biserică de către prof. Iasmina Petrovici și prof. Ramona Subulescu.

    Răspunsurile la strană au fost date de către cântărețul Florin Butiri din parohia Sculea.








vineri, 28 februarie 2025

Simpozion Internațional ,,Prețuiește viața” la Săcălaz

 

Vineri, 28 februarie, de la orele 12,00 s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție, a Simpozionului Internațional ,,Prețuiește viața” la Școala Gimnazială Săcălaz, jud. Timiș.

Inițiat de prof. Argentina Laura Brănescu, cu sprijinul prof. Manuela Matits, directorul Școlii Gimnaziale Săcălaz, Simpozionul oferă profesorilor și elevilor în opt secțiuni locuri de prezentare a unor activități și lucrări științifice: Literaturile vieții; Științele vieții; Artele vieții; Muzica vieții; Sporturile vieții, Psihologia – Pedagogia vieții; Religiile vieții și Tehnologiile vieții.

Anul acesta lucrările s-au desfășurat într-un format hibrid, fizic în Școala din Săcălaz și on-line pentru participanții din Grecia și Serbia, din țară (Alba, Arad, Dâmbovița, Dolj) și din județul Timiș (Timișoara, Birda, Jimbolia, Săcălaz).

În cadrul acestei ediții au participat cu lucrări: prof. Codruța Posea, Inspector în cadrul ISJ Timiș; prof. Ioana Camelia Moler, Inspector ISJ. Arad, ,,Tipurile de educație”; prof. Aurora Solomon, CCD Dâmbovița; directori de școli: prof. Tiberiu Boca, Școala Gimnazială Bistra, Alba, ,,Managementul echipei de fotbal”; prof. Sorina Pârvan, director adjunct Școala Gimnazială Săcălaz”, ,,Inimă poluată”.

Au avut intervenții și au susținut lucrări: prof. Adela Stănescu de la Școala Dacia din Atena, ,,Istoria școlii românești de-a lungul timpului”; psiholog Renata Bănescu de la Asociația Filantropică ,,Vasiliada” a Mitropoliei Olteniei care a prezentat activitățile instituției; psiholog Adina Brândușa Flueraș, Colegiul Național Bănățean, ,,Temperament și autocunoaștere”; prof. Iulia Oală, ,,Importanța literaturii în viața elevilor” și prof. Argentina Laura Brănescu, ,,Viața din albumele elevilor mei” de la Școala Gimnazială Săcălaz; prof. Elena Pop, Liceul Tehnologic Jimbolia, ,,Moștenirea noastră genetică”; Pavel Popovici (Sărcia), ,,Despre viață”; publiciștii rurali Gheorghe Blejușcă și Ștefan Tomoiagă cu ,,Amintiri din Săcălazul de altădată” și preotul Valentin Bugariu (Parohia Birda & Școala Gimnazială Birda) care a prezentat comunicarea: ,,Savantul G. I. Tohăneanu. Viața și Opera. Restituiri în prag de Centenar”.


marți, 18 februarie 2025

,,Foaia Săcoșană”, nr. 54 / 2024

 

   Prin bunăvoința prof. Gheorghe Lungu am aflat de apariția unui nou număr al revistei satului Sacoșu Mare din jud. Timiș. Editată de către prof. Gheorghe Lungu și sprijinit de un Colegiu de Redacție, publicația oferă noi contribuții din vatra spirituală a satului. Amintesc cu acest prilej, ineditul Album al veșniciei satului Sacoșu Mare; incursiuni în cultura tradițională: medalionul ,,Undrea” iscălit de Gh. Lungu; poezie în grai bănățean de Petru Chira și Sergiu Boia, dar și activități realizate de copiii satului: ,,Ziua României la Grădinița din Sacoșu Mare” și o prezentare – de astă dată – a poetului Nicolae Toma.


,,Bocșa Culturală”, nr. 127 / 2024

 

   Cu bucurie am aflat de apariția unui nou număr al revistei ,,Bocșa Culturală”. Editată de Biblioteca Orășenească ,,Tata Oancea”, prin truda d-nei Gabriela Șerban, bibliotecar, manager al instituției amintite și făuritoare de cărți și evenimente în orașul de pe Bârzavă, revista în 44 de pagini oferă iubitorilor de presă culturală: Editorial, rubrici de educație, biografii spirituale, istorie și critică literară și orală, prezentări de carte, poezie și proză.

  Editorialul, iscălit de Gabriela Șerban amintește de un eveniment regional: împlinirea a 25 de ani de presă culturală neîntreruptă la Bocșa: ,,Presă și cultură la Bocșa. ‹‹Bocșa culturală›› încheie anul 25 de apariție”. Pomenita revistă este continuatoarea unui fenomen publicistic amintit de Gh. Jurma, în volumul Presă și viață literară în Caraș-Severin, Reșița 1978 și ilustrat prin tipărirea la Bocșa a 10 reviste, între care amintim ,,Drum nou” (1923) a protopopului Mihail Gașpar și ,,Vasiova” (1929) a publicistului Tata Oancea.

       Între activitățile Bibliotecii din Boșca amintim pe cele de editare a unor volume și organizarea unor evenimente culturale. În această tematică putem aminti, al 17-lea volum de creații literare și religioase Gânduri către Dumnezeu realizate de elevi și Expoziția de Carte și Arte: ,,Iarna copilăriei”.

     Rubrica ,,Să ne prețuim valorile!” prin intermediul unei cronici ne amintește de o personalitate a locului. Inginer, Primar, autor al unor cărți ,,Ing. Victor Creangă a fost aniversat la Bocșa cu prilejul împlinirii celor 90 de ani”, printr-o lansare de carte Amintiri din secolul XX, semnată de sărbătorit și apărută la Editura Tim din Reșița, apoi inclusă în colecția locală ,,Bocșa, istorie și cultură”.

    Din bogatul sumar al revistei cititorii pot reține alte rubrici și pagini, între care o valoroasă contribuție de istorie orală: ,,Timișoara, acum jumătate de secol și astăzi” de Edith Guip – Gobilanschi, alături de prezentară de carte, portrete biografice, aniversări-comemorări, poezie și proză literară.

 Revista poate fi consultată accesând link-ul: https://uzprcarasseverin.org/wp-content/uploads/2025/02/wp-1739208052831.pdf.


luni, 10 februarie 2025

Centenarul Patriarhiei Române aniversat în Școala din Birda

Anul acesta Patriarhia Română sărbătorește două evenimente majore din trecutul ei: dobândirea Autocefaliei (25 aprilie 1885) și câștigarea rangului de Patriarhie (4 februarie 1925). În vederea popularizării acestor două evenimente Parohia Birda a pregătit trei activități distincte: oficierea Tedeumului în biserica din Birda, pregătirea și prezentarea unui material de promovare cu ajutorul calculatorului și proiecția filmului documentar: ,,Istoria Patriarhiei Române (1925-2025)”, realizat de Trinitas Tv în biserica din Sângeorge.

Luni, 10 februarie cu începere de la orele 8,00 a fost prezentată cateheza ilustrată ,,Centenarul Patriarhiei Române”, elevilor de la Școlile din Birda, Sângeorge și Berecuța, cu sprijinul prof. Daniela Isoc, prof. Maria Dârpeș și prof. Camelia Cazacincu. Materialul a fost documentat și susținut de către preotul Valentin Bugariu, în 19 diapozitive, care tratează istoria Bisericii Ortodoxe Române de la primele ei întocmiri și până la organizarea ei actuală, situația de autocefație practică a Bisericii, precum și evenimentele legate de instituirea Patriarhiei Române. Sprijinită de Voievod, Domnitor și apoi Rege, Biserica Ortodoxă Română și-a slujit credincioșii prin rugăciune, pagini de carte tipărită, monumente de artă bisericească și instituții filantropice.

La Școala din Sângeorge, la activitatea desfășurată în Școală au participat și preșcolarii însoțiți de prof. Daiana Curea.

Aniversarea a fost sprijinită de expoziția tematică de carte editată de Tipografia Patriarhie Române de-a lungul anilor. 





joi, 30 ianuarie 2025

Ziua Educației creștine în parohia Birda

 

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este prilejul celebrării Zilei Educației creștine în parohia Birda. Sfinții Ierarhi, pomeniți acum sunt considerați ocrotitorii învățământului teologic românesc și în general ai educației creștine.

În Ajunul sărbătorii a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), în biserica parohială cu hramul ,,Nașterii Maicii Domnului” din Birda. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica filială cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge.

Cu acest prilej, preotul Valentin Bugariu a susținut o cateheză tematică: ,,Părintele Dumitru Stăniloae, Sfântul din cuprinsul unei cărți” în contextul Anului comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.

Pornind de la cartea ,,Lumina faptei din lumina cuvântului”. Împreună cu tatăl meu, Dumitru Stăniloae, Editura Humanitas, București, 2010, iscălită de Lidia Stăniloae, vorbitorul a ilustrat viața și opera celui mai mare teolog al veacului XX, unanim apreciat în teologia ortodoxă contemporană.

Teolog al prezenței lui Dumnezeu în viața credinciosului, părintele prof. Dumitru Stăniloae ne lasă o minunată învățătură: „Legătura cu Dumnezeu se susţine în taina rugăciunii şi în liniştea chiliei, nu pe scenă", spunea el. „Nu în lumina rampei, nu urmărind efecte de extraordinar, de senzaţional. (…) Nimic nu e mai dăunător pentru viaţa spirituală decât laudele şi elogiile care fac să dispară subţirimea gândirii, smerenia şi aspiraţia spre o viaţă cu adevărat îmbunătăţită” (p. 219).

Există o legătură a Părintelui Dumitru Stăniloae cu Banatul. Dincolo de colaborarea publicistică de la ,,Mitropolia Banatului”, părintele Stăniloae l-a avut foarte apropiat pe profesorul de teologie Vasile Loichiță. Originar din Jebel, jud. Timiș, Bădița Vasile i-a fost naș de cununie al familiei și naș de Botez al gemenilor familiei, iar ucenic al părintelui prof. Dumitru Stăniloae este Preafericitul Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Înaltul Ierarh si-a desăvârșit studiile teologice prin urmarea cursurilor doctorale, pregătirea, elaborarea și susținerea tezei de doctorat cu tema: „Teologie și spiritualitate creștină. Raportul dintre ele și situația actuală (1980)”.

În cadrul Școlii Primare din Sângeorge elevii au pregătit două materiale de promovare a Anului omagial și comemorativ prin realizarea unei planșe și a unui panou cu tema: ,,Sfinți români contemporani”. Activitatea a fost coordonată de prof. Maria Dârpeș și realizată de elevii claselor 0-III de la școala amintită.



vineri, 24 ianuarie 2025

Ziua Unirii Principatelor Române sărbătorită la Sângeorge

 

   Evenimentul Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 a fost sărbătorit prin rugăciune, cuvânt de învățătură și film documentar în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge, filia parohiei Birda.

   Cu acest prilej au fost prezenți preșcolarii și școlarii de la Grădinița cu P. N. și Școala Primară din Sângeorge, jud. Timiș. Copiii au fost însoțiți la biserică de către prof. Maria Dârpeș și prof. Daiana Curea.

     A fost oficiată cu acest prilej slujba de Tedeum, care a fost urmată de cuvântul de învățătură: ,,Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, susținător al autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”, pregătit și susținut de către preotul Valentin Bugariu, în concordanță cu tematica Anului Omagial al Centenarului Patriarhiei Române. Tot anul acesta se împlinesc 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885).

      Acest eveniment de recunoaștere a independenței Bisericii Ortodoxe Române față de orice Biserică Ortodoxă din Răsăritul creștin a debutat prin diferite legi în vremea domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unitatea și independența Bisericii Ortodoxe Române au fost temele majore ale reformei sale bisericești. Pusă sub conducerea unui singur cap bisericesc numit Mitropolit Primat al României, care avea reședința la București, sprijinit de un Sinod Central care va fi organul legiuitor al Bisericii și autocefalia legiferată prin primul articol al Decretului Organic din 1864 au dăruit Bisericii noi posibilități de manifestare în spațiul românesc și dincolo de hotarele țării.

       Pentru realizarea unui orizont complet asupra Unirii de la 1859 și a reformelor înfăptuite de Cuza a fost proiectat filmul documentar: ,,Lucrurile esențiale făcute de Alexandru Ioan Cuza pentru România Modernă”. La finalul activității, toți participanții au audiat cântecul ,,Hora Unirii” interpretat de Maria Tănase și difuzat de Televiziunea Română.


luni, 13 ianuarie 2025

Simpozion literar Mihai Eminescu la Timișoara

 

În organizarea filialei ,,Valeriu Braniște” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști, în colaborare cu Cenaclul literar ,,Seniorii”, a avut loc luni, 13 Gerar, la Biblioteca Județeană, Secția de Artă, Simpozionul literar Mihai Eminescu realizat prin susținerea a șase comunicări științifice și a cinci momente poetice de către membrii Cenaclului ,,Seniorii”.

            Manifestarea a fost moderată de Constanța Sylvia Hârceagă care a prezentat pe fiecare vorbitor, realizând conexiuni între toate lucrările și momentele poetice susținute.

            Șirul comunicărilor a fost deschis de către Ion Medoia, decanul de vârstă a Uniunii Ziariștilor Profesioniști ,,Valeriu Braniște” de la Timișoara. Vorbitorul a pregătit lucrarea ,,Eminescu și Banatul” și a expus prezența poetului la Timișoara și Oravița. Prof. Monica Condan a continuat prima expunere, în care primul vorbitor a expus intrarea lui Eminescu în trupa dramatică a lui Mihail Pascaly printr-o inedită comunicare ,,Mihai Eminescu, deschizător de drumuri în critica teatrală”, din cuprinsul căreia publicul a putut afla de prezența poetului în diferite trupe teatrale, de interesul față de artă dramatică în popasul vienez, dar și de principalele creații dramatice ce încununează geneza neamului, a statului și a decadenței celui din urmă.


            Preotul dr. Valentin Bugariu a susținut tema ,,Eminescu în cercetările Patriarhului Miron Cristea”, lucrare pregătită pentru a aniversa anul acesta 100 de ani de la proclamarea Patriarhiei Române. În cuprinsul lucrării, vorbitorul a ilustrat un succint medalion biobibliografic al Patriarhului Miron și a prezentat dizertația doctorală a acestuia: ,,Eminescu. Viața și opera. Studiu asupra unor creații mai noi din literatura română” (1895). Concepută în două capitole, primul de istorie literară și cel de-al doilea de exegeză a poeziilor cunoscute la vremea aceea. În ceea ce privește limba poeziilor, conferențiarul a amintit de contribuția Magistrului G. I. Tohăneanu în ceea ce privește derivarea cuvintelor și stilul operei.

            Au mai susținut comunicări: prof. Galina Cotelea, ,,Eminescu și limba română”; prof. Gheorghe Ciulpan, ,,Eminescu și Caragiale” și Constanța Sylvia Hârceagă, ,,Anamorfoza personalității lui Mihai Eminescu în oglinzile conspirației”.



Ziua Culturii Române la Birda

 

Duminică, 12 și luni 13 Gerar, a fost sărbătorită Ziua Culturii Române în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda și  Grădinițele și Școlile Primare din Sângeorge și Berecuța din jud. Timiș printr-un program religios, catehetic și cultural pregătit de Parohia Birda și elevii și preșcolarii din Birda, Sângeorge și Berecuța.

 Duminică, după oficierea Sfintei Liturghii a fost săvârșit slujba parastasului pentru poetul Mihai Eminescu și a fost pregătit un cuvânt omagial de către părintele Valentin Bugariu cu prilejul împlinirii a 175 de ani de ani, de la nașterea poetului național. Cuvântul s-a intitulat ,,G. I. Tohăneanu, Măiastra. Evocare la 100 de ani de la ivirea pe lume a eminescologului” și a scos în evidență contribuția dascălului timișorean la cunoașterea limbii și stilului operei eminesciene, de la universal la individual și folosindu-se pentru actualizarea cunoștințelor de o antiteză carte – viață și de crezul de o viață a cercetătorului G. I. Tohăneanu după care: ,,...erudiția în sine fără randament social, rămâne sterilă, absurdă, păguboasă. Ea usucă, îngheață, sterpezește” (Măiastra, Editura Timpul, Reșița, 2000, p. 35-36). Tot pentru a evoca Ziua Culturii Române a fost realizată o expoziție tematică din cărțile Magistrului G. I. Tohăneanu.


Elevii de la Școala Gimnazială Birda, claselor I-II-a; a III-a și a IV-a pregătiți de către prof. Mihaela Gherban și prof. Daniela Isoc au oferit un program poetic intitulat ,,Dor de Eminescu”. Astfel au recitat poezii elevii: Serariu Elisa și Rus Nicolas, Revedere; Bancu Eric, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie; Viman Sophia, Rugăciune; Zaiț Alexandra, Colinde, colinde; Ioun Carla, Scrisoarea III; Suici Alexandra, Somnoroase păsărele; Șipețean Ana, Sara pe deal și Arpec David, Singurătate.

Programul a fost prezentat de eleva Ioun Carla printr-o fișă biografică a poetului la debut, iar recitirile din lirica eminesciană au fost acompaniate de cântec tematic. La final elevii claselor a III-a și a IV-a au interpretat cântecul ,,Eminescu” al interpreților Ion și Doina Aldea Teodorovici, în coordonarea prof. Daniela Isoc.

Duminică seara, după slujba Vecerniei a fost proiectat în biserica din Birda, filmul documentar ,,Eu Eminescu” (2021), o prezentare ilustrată a principalelor etape ale vieții și operei lui Eminescu, cu documente și imagini de arhivă și recitări din lirica poetului.


Luni, 13 ianuarie, în Grădinițele și Școlile din Sângeorge și Birda a fost realizat programul omagial ,,Dor de Eminescu”, pregătit pentru Ziua Culturii Românești printr-o expoziție de carte, recitări din poezia lui Eminescu ale preșcolarilor și școlarilor, printr-un moment pregătit de către prof. Maria Dârpeș, prof. Camelia Cazacincu, prof. Ștefania Cercega și prof. Daiana Curea. Prof. Ștefania Cercega și cu preșcolarii din Berecuța au finalizat planșa tematică ,,Lebăda”, de la versul: ,,Trece lebăda pe ape”.

            Preotul Valentin Bugariu a vorbit despre ,,Satul lui Eminescu”, un loc al copilăriei și punct de plecare a operei folclorice a lui Eminescu. Dincolo de un simplu dormitor, satul este un cămin în care regulile eresurilor funcționează pentru a da sens vieții.

            Pentru a îmbogăți omagierea s-a apelat la memoria peliculei, astfel s-au audiat poezii în lectura scriitorului Mihail Sadoveanu și actorului Gheorghe Cozorici.




miercuri, 1 ianuarie 2025

Raport de activitate a Parohiei Birda pe anul 2024

 

   Parohia Birda este una din cele 33 de parohii arondate Protopopiatul Deta, din Arhiepiscopia Timișoarei. Este o parohie rurală cu biserică în parohie, capelă în filie, în care se desfășoară activitatea religioasă, pastorală și catehetică de-a lungul anului.

        Activitatea religios-pastorală:

     În cadrul celor două lăcașe de cult s-a desfășurat un program religios, în Duminici și sărbători, în cele patru posturi din timpul anului. În cadrul sărbătorile din cursul săptămânii, în Ajun a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), într-o biserică, iar în cealaltă Sfânta Liturghie.

    În Postul Paștilor a fost oficiată miercurea și vinerea, Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite; slujba Canonului Mare în prima săptămână a Postului, Deniile Canonului cel Mare (miercurea) și Denia Acatistului Bunei Vestiri (vinerea). În Săptămâna Mare au fost săvârșite slujba Deniilor zilnice și Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia în ziua de joi.

       În perioada Postului Adormirii Maicii Domnului a fost săvârșite zilnic, Acatistele și Paraclisele Maicii Domnului.

        În cadrul slujbelor ocazionale amintim săvârșirea Sfintelor Taine și ierurgii, după cum urmează: Spovedirea și împărtășirea credincioșilor în cele patru posturi ale anului; au fost oficiate 15 Boteze, 7 Cununii și 15 înmormântări. Bianual, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu, atât în parohie, cât și în filie. A fost oficiată sfințirea apei și alte slujbe ocazionale: Parastasul, Slujba trecerii dintre ani și Tedeumul.

        Au fost oficiate de mai multe ori slujba Acatistului pentru Sfinții Doctori fără de arginți: Cuv. Xenia din Petersburg, ocrotitoarea familiei (24 ian.); Ioan Rusul (27 mai); Luca al Crimeii (11 iunie) și Diomid (16 aug.) în cadrul activităților de promovare a Anului comemorativ al Sfinților Doctori fără de arginți.

        Au fost sfințite casele credincioșilor la cele patru mari praznice: Înălțarea Sfintei Cruci, Nașterea, Botezul și Învierea Domnului.

 

        Activitatea catehetic – educativă:

 

       La finalul fiecărui serviciu religios a fost pregătit un cuvânt de învățătură (omilie biblică, predică tematică sau ocazională) adecvat momentului.

      Au fost susținute cateheze tematice atât în biserică, cât și în școală. Amintim două astfel de cuvântări realizate cu ajutorul computerului și redate cu sprijinul  videoproiectorului: ,,Ecologia văzută prin ochii credinței” (28 martie) și ,,Boală și vindecare în cărțile Noului Testament” (13 noiembrie). Au fost pregătite cateheze susținute după oficierea Acatistului unui Sfânt Doctor fără de arginți.

     A fost implementat Concursul Național Catehetic prin realizarea portofoliului ,,Credința cea vindecătoare din viața comunității” (20 aprilie). Proiectul a obținut în urma jurizării Premiul al II-lea la nivel eparhial / județean. O parte din copiii care au participat la realizarea activităților proiectului au fost premiați de către Arhiepiscopia Timișoarei în 1 iunie.

       Împreună cu copiii din grupul catehetic au fost realizate mai multe activități: ateliere de desen și literatură cu subiecte din minunile Mântuitorului și din viața Sfinților Doctori fără de arginți, proiecții de filme documentare, realizarea unor panouri și planșe tematice dedicate Anului omagial și comemorativ.

      Au fost realizate alte comemorări – aniversări la nivel local: 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu; 10 ani de la trecerea la cele veșnice a Mitropolitului Nicolae Corneanu și 35 de ani de la debutul Revoluției din 1989 de la Timișoara.

      În iarna anului 2024 copiii parohiei au fost pregătiți prin repetiții pentru învățarea colindelor. Însoțiți de preot, copiii au participat la Concerte de Colinde susținute în parohiile Gătaia și Voiteg (21-22 decembrie), la recitaluri de colinde susținute în cele două biserici ale parohiei (25-26 decembrie), iar grupul de copii a colindat la casele creștinilor din Birda.

     Parohia Birda a găzduit lucrările Cercului al II-lea pastoral-misionar din cadrul Protopopiatului Deta (22 septembrie), iar preotul Valentin Bugariu a susținut referatul întâlnirii dedicat ,,Anului comemorativ al Sfinților Doctori fără de arginți”.

 Parohia Birda editează o pagină de internet dedicată activităților cotidiene, https://parohiaortodoxabirda.blogspot.com/ și care a oferit 135 de materiale (știri, fotografii, prezentări de carte și revistă, cateheze, cuvinte ocazionale închinate unor zile speciale cum este Ziua Culturii Române (15 ianuarie).

   La nivel local, Parohia contribuie la apariția revistei trimestriale de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”. Ultimul număr din an este difuzat împreună cu un calendar creștin-ortodox de buzunar.

 

        Activitatea filantropic-gospodărească:

 

      Au fost donate elevilor 10 manuale de Religie pentru clasa a IV-a. Tot pentru copii au fost pregătite 100 de pachete cu dulciuri care au fost împărțite la Praznicul Nașterii Domnului, în prima și a doua zi de sărbătorire.

      Au fost efectuate mai multe lucrări la cimitirul din Birda, unde s-a branșat curentul electric și apa potabilă, s-a achiziționat un aparat de aer condiționat pentru capela mortuară și s-a confecționat și montat o toaletă ecologică.

       La Sângeorge a fost amenajată o capelă mortuară și s-au turnat alei de beton în jurul capelei.