joi, 30 ianuarie 2025

Ziua Educației creștine în parohia Birda

 

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este prilejul celebrării Zilei Educației creștine în parohia Birda. Sfinții Ierarhi, pomeniți acum sunt considerați ocrotitorii învățământului teologic românesc și în general ai educației creștine.

În Ajunul sărbătorii a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), în biserica parohială cu hramul ,,Nașterii Maicii Domnului” din Birda. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica filială cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge.

Cu acest prilej, preotul Valentin Bugariu a susținut o cateheză tematică: ,,Părintele Dumitru Stăniloae, Sfântul din cuprinsul unei cărți” în contextul Anului comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.

Pornind de la cartea ,,Lumina faptei din lumina cuvântului”. Împreună cu tatăl meu, Dumitru Stăniloae, Editura Humanitas, București, 2010, iscălită de Lidia Stăniloae, vorbitorul a ilustrat viața și opera celui mai mare teolog al veacului XX, unanim apreciat în teologia ortodoxă contemporană.

Teolog al prezenței lui Dumnezeu în viața credinciosului, părintele prof. Dumitru Stăniloae ne lasă o minunată învățătură: „Legătura cu Dumnezeu se susţine în taina rugăciunii şi în liniştea chiliei, nu pe scenă", spunea el. „Nu în lumina rampei, nu urmărind efecte de extraordinar, de senzaţional. (…) Nimic nu e mai dăunător pentru viaţa spirituală decât laudele şi elogiile care fac să dispară subţirimea gândirii, smerenia şi aspiraţia spre o viaţă cu adevărat îmbunătăţită” (p. 219).

Există o legătură a Părintelui Dumitru Stăniloae cu Banatul. Dincolo de colaborarea publicistică de la ,,Mitropolia Banatului”, părintele Stăniloae l-a avut foarte apropiat pe profesorul de teologie Vasile Loichiță. Originar din Jebel, jud. Timiș, Bădița Vasile i-a fost naș de cununie al familiei și naș de Botez al gemenilor familiei, iar ucenic al părintelui prof. Dumitru Stăniloae este Preafericitul Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Înaltul Ierarh si-a desăvârșit studiile teologice prin urmarea cursurilor doctorale, pregătirea, elaborarea și susținerea tezei de doctorat cu tema: „Teologie și spiritualitate creștină. Raportul dintre ele și situația actuală (1980)”.

În cadrul Școlii Primare din Sângeorge elevii au pregătit două materiale de promovare a Anului omagial și comemorativ prin realizarea unei planșe și a unui panou cu tema: ,,Sfinți români contemporani”. Activitatea a fost coordonată de prof. Maria Dârpeș și realizată de elevii claselor 0-III de la școala amintită.



vineri, 24 ianuarie 2025

Ziua Unirii Principatelor Române sărbătorită la Sângeorge

 

   Evenimentul Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 a fost sărbătorit prin rugăciune, cuvânt de învățătură și film documentar în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge, filia parohiei Birda.

   Cu acest prilej au fost prezenți preșcolarii și școlarii de la Grădinița cu P. N. și Școala Primară din Sângeorge, jud. Timiș. Copiii au fost însoțiți la biserică de către prof. Maria Dârpeș și prof. Daiana Curea.

     A fost oficiată cu acest prilej slujba de Tedeum, care a fost urmată de cuvântul de învățătură: ,,Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, susținător al autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”, pregătit și susținut de către preotul Valentin Bugariu, în concordanță cu tematica Anului Omagial al Centenarului Patriarhiei Române. Tot anul acesta se împlinesc 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885).

      Acest eveniment de recunoaștere a independenței Bisericii Ortodoxe Române față de orice Biserică Ortodoxă din Răsăritul creștin a debutat prin diferite legi în vremea domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unitatea și independența Bisericii Ortodoxe Române au fost temele majore ale reformei sale bisericești. Pusă sub conducerea unui singur cap bisericesc numit Mitropolit Primat al României, care avea reședința la București, sprijinit de un Sinod Central care va fi organul legiuitor al Bisericii și autocefalia legiferată prin primul articol al Decretului Organic din 1864 au dăruit Bisericii noi posibilități de manifestare în spațiul românesc și dincolo de hotarele țării.

       Pentru realizarea unui orizont complet asupra Unirii de la 1859 și a reformelor înfăptuite de Cuza a fost proiectat filmul documentar: ,,Lucrurile esențiale făcute de Alexandru Ioan Cuza pentru România Modernă”. La finalul activității, toți participanții au audiat cântecul ,,Hora Unirii” interpretat de Maria Tănase și difuzat de Televiziunea Română.


luni, 13 ianuarie 2025

Simpozion literar Mihai Eminescu la Timișoara

 

În organizarea filialei ,,Valeriu Braniște” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști, în colaborare cu Cenaclul literar ,,Seniorii”, a avut loc luni, 13 Gerar, la Biblioteca Județeană, Secția de Artă, Simpozionul literar Mihai Eminescu realizat prin susținerea a șase comunicări științifice și a cinci momente poetice de către membrii Cenaclului ,,Seniorii”.

            Manifestarea a fost moderată de Constanța Sylvia Hârceagă care a prezentat pe fiecare vorbitor, realizând conexiuni între toate lucrările și momentele poetice susținute.

            Șirul comunicărilor a fost deschis de către Ion Medoia, decanul de vârstă a Uniunii Ziariștilor Profesioniști ,,Valeriu Braniște” de la Timișoara. Vorbitorul a pregătit lucrarea ,,Eminescu și Banatul” și a expus prezența poetului la Timișoara și Oravița. Prof. Monica Condan a continuat prima expunere, în care primul vorbitor a expus intrarea lui Eminescu în trupa dramatică a lui Mihail Pascaly printr-o inedită comunicare ,,Mihai Eminescu, deschizător de drumuri în critica teatrală”, din cuprinsul căreia publicul a putut afla de prezența poetului în diferite trupe teatrale, de interesul față de artă dramatică în popasul vienez, dar și de principalele creații dramatice ce încununează geneza neamului, a statului și a decadenței celui din urmă.


            Preotul dr. Valentin Bugariu a susținut tema ,,Eminescu în cercetările Patriarhului Miron Cristea”, lucrare pregătită pentru a aniversa anul acesta 100 de ani de la proclamarea Patriarhiei Române. În cuprinsul lucrării, vorbitorul a ilustrat un succint medalion biobibliografic al Patriarhului Miron și a prezentat dizertația doctorală a acestuia: ,,Eminescu. Viața și opera. Studiu asupra unor creații mai noi din literatura română” (1895). Concepută în două capitole, primul de istorie literară și cel de-al doilea de exegeză a poeziilor cunoscute la vremea aceea. În ceea ce privește limba poeziilor, conferențiarul a amintit de contribuția Magistrului G. I. Tohăneanu în ceea ce privește derivarea cuvintelor și stilul operei.

            Au mai susținut comunicări: prof. Galina Cotelea, ,,Eminescu și limba română”; prof. Gheorghe Ciulpan, ,,Eminescu și Caragiale” și Constanța Sylvia Hârceagă, ,,Anamorfoza personalității lui Mihai Eminescu în oglinzile conspirației”.



Ziua Culturii Române la Birda

 

Duminică, 12 și luni 13 Gerar, a fost sărbătorită Ziua Culturii Române în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda și  Grădinițele și Școlile Primare din Sângeorge și Berecuța din jud. Timiș printr-un program religios, catehetic și cultural pregătit de Parohia Birda și elevii și preșcolarii din Birda, Sângeorge și Berecuța.

 Duminică, după oficierea Sfintei Liturghii a fost săvârșit slujba parastasului pentru poetul Mihai Eminescu și a fost pregătit un cuvânt omagial de către părintele Valentin Bugariu cu prilejul împlinirii a 175 de ani de ani, de la nașterea poetului național. Cuvântul s-a intitulat ,,G. I. Tohăneanu, Măiastra. Evocare la 100 de ani de la ivirea pe lume a eminescologului” și a scos în evidență contribuția dascălului timișorean la cunoașterea limbii și stilului operei eminesciene, de la universal la individual și folosindu-se pentru actualizarea cunoștințelor de o antiteză carte – viață și de crezul de o viață a cercetătorului G. I. Tohăneanu după care: ,,...erudiția în sine fără randament social, rămâne sterilă, absurdă, păguboasă. Ea usucă, îngheață, sterpezește” (Măiastra, Editura Timpul, Reșița, 2000, p. 35-36). Tot pentru a evoca Ziua Culturii Române a fost realizată o expoziție tematică din cărțile Magistrului G. I. Tohăneanu.


Elevii de la Școala Gimnazială Birda, claselor I-II-a; a III-a și a IV-a pregătiți de către prof. Mihaela Gherban și prof. Daniela Isoc au oferit un program poetic intitulat ,,Dor de Eminescu”. Astfel au recitat poezii elevii: Serariu Elisa și Rus Nicolas, Revedere; Bancu Eric, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie; Viman Sophia, Rugăciune; Zaiț Alexandra, Colinde, colinde; Ioun Carla, Scrisoarea III; Suici Alexandra, Somnoroase păsărele; Șipețean Ana, Sara pe deal și Arpec David, Singurătate.

Programul a fost prezentat de eleva Ioun Carla printr-o fișă biografică a poetului la debut, iar recitirile din lirica eminesciană au fost acompaniate de cântec tematic. La final elevii claselor a III-a și a IV-a au interpretat cântecul ,,Eminescu” al interpreților Ion și Doina Aldea Teodorovici, în coordonarea prof. Daniela Isoc.

Duminică seara, după slujba Vecerniei a fost proiectat în biserica din Birda, filmul documentar ,,Eu Eminescu” (2021), o prezentare ilustrată a principalelor etape ale vieții și operei lui Eminescu, cu documente și imagini de arhivă și recitări din lirica poetului.


Luni, 13 ianuarie, în Grădinițele și Școlile din Sângeorge și Birda a fost realizat programul omagial ,,Dor de Eminescu”, pregătit pentru Ziua Culturii Românești printr-o expoziție de carte, recitări din poezia lui Eminescu ale preșcolarilor și școlarilor, printr-un moment pregătit de către prof. Maria Dârpeș, prof. Camelia Cazacincu, prof. Ștefania Cercega și prof. Daiana Curea. Prof. Ștefania Cercega și cu preșcolarii din Berecuța au finalizat planșa tematică ,,Lebăda”, de la versul: ,,Trece lebăda pe ape”.

            Preotul Valentin Bugariu a vorbit despre ,,Satul lui Eminescu”, un loc al copilăriei și punct de plecare a operei folclorice a lui Eminescu. Dincolo de un simplu dormitor, satul este un cămin în care regulile eresurilor funcționează pentru a da sens vieții.

            Pentru a îmbogăți omagierea s-a apelat la memoria peliculei, astfel s-au audiat poezii în lectura scriitorului Mihail Sadoveanu și actorului Gheorghe Cozorici.




miercuri, 1 ianuarie 2025

Raport de activitate a Parohiei Birda pe anul 2024

 

   Parohia Birda este una din cele 33 de parohii arondate Protopopiatul Deta, din Arhiepiscopia Timișoarei. Este o parohie rurală cu biserică în parohie, capelă în filie, în care se desfășoară activitatea religioasă, pastorală și catehetică de-a lungul anului.

        Activitatea religios-pastorală:

     În cadrul celor două lăcașe de cult s-a desfășurat un program religios, în Duminici și sărbători, în cele patru posturi din timpul anului. În cadrul sărbătorile din cursul săptămânii, în Ajun a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), într-o biserică, iar în cealaltă Sfânta Liturghie.

    În Postul Paștilor a fost oficiată miercurea și vinerea, Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite; slujba Canonului Mare în prima săptămână a Postului, Deniile Canonului cel Mare (miercurea) și Denia Acatistului Bunei Vestiri (vinerea). În Săptămâna Mare au fost săvârșite slujba Deniilor zilnice și Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia în ziua de joi.

       În perioada Postului Adormirii Maicii Domnului a fost săvârșite zilnic, Acatistele și Paraclisele Maicii Domnului.

        În cadrul slujbelor ocazionale amintim săvârșirea Sfintelor Taine și ierurgii, după cum urmează: Spovedirea și împărtășirea credincioșilor în cele patru posturi ale anului; au fost oficiate 15 Boteze, 7 Cununii și 15 înmormântări. Bianual, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu, atât în parohie, cât și în filie. A fost oficiată sfințirea apei și alte slujbe ocazionale: Parastasul, Slujba trecerii dintre ani și Tedeumul.

        Au fost oficiate de mai multe ori slujba Acatistului pentru Sfinții Doctori fără de arginți: Cuv. Xenia din Petersburg, ocrotitoarea familiei (24 ian.); Ioan Rusul (27 mai); Luca al Crimeii (11 iunie) și Diomid (16 aug.) în cadrul activităților de promovare a Anului comemorativ al Sfinților Doctori fără de arginți.

        Au fost sfințite casele credincioșilor la cele patru mari praznice: Înălțarea Sfintei Cruci, Nașterea, Botezul și Învierea Domnului.

 

        Activitatea catehetic – educativă:

 

       La finalul fiecărui serviciu religios a fost pregătit un cuvânt de învățătură (omilie biblică, predică tematică sau ocazională) adecvat momentului.

      Au fost susținute cateheze tematice atât în biserică, cât și în școală. Amintim două astfel de cuvântări realizate cu ajutorul computerului și redate cu sprijinul  videoproiectorului: ,,Ecologia văzută prin ochii credinței” (28 martie) și ,,Boală și vindecare în cărțile Noului Testament” (13 noiembrie). Au fost pregătite cateheze susținute după oficierea Acatistului unui Sfânt Doctor fără de arginți.

     A fost implementat Concursul Național Catehetic prin realizarea portofoliului ,,Credința cea vindecătoare din viața comunității” (20 aprilie). Proiectul a obținut în urma jurizării Premiul al II-lea la nivel eparhial / județean. O parte din copiii care au participat la realizarea activităților proiectului au fost premiați de către Arhiepiscopia Timișoarei în 1 iunie.

       Împreună cu copiii din grupul catehetic au fost realizate mai multe activități: ateliere de desen și literatură cu subiecte din minunile Mântuitorului și din viața Sfinților Doctori fără de arginți, proiecții de filme documentare, realizarea unor panouri și planșe tematice dedicate Anului omagial și comemorativ.

      Au fost realizate alte comemorări – aniversări la nivel local: 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu; 10 ani de la trecerea la cele veșnice a Mitropolitului Nicolae Corneanu și 35 de ani de la debutul Revoluției din 1989 de la Timișoara.

      În iarna anului 2024 copiii parohiei au fost pregătiți prin repetiții pentru învățarea colindelor. Însoțiți de preot, copiii au participat la Concerte de Colinde susținute în parohiile Gătaia și Voiteg (21-22 decembrie), la recitaluri de colinde susținute în cele două biserici ale parohiei (25-26 decembrie), iar grupul de copii a colindat la casele creștinilor din Birda.

     Parohia Birda a găzduit lucrările Cercului al II-lea pastoral-misionar din cadrul Protopopiatului Deta (22 septembrie), iar preotul Valentin Bugariu a susținut referatul întâlnirii dedicat ,,Anului comemorativ al Sfinților Doctori fără de arginți”.

 Parohia Birda editează o pagină de internet dedicată activităților cotidiene, https://parohiaortodoxabirda.blogspot.com/ și care a oferit 135 de materiale (știri, fotografii, prezentări de carte și revistă, cateheze, cuvinte ocazionale închinate unor zile speciale cum este Ziua Culturii Române (15 ianuarie).

   La nivel local, Parohia contribuie la apariția revistei trimestriale de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”. Ultimul număr din an este difuzat împreună cu un calendar creștin-ortodox de buzunar.

 

        Activitatea filantropic-gospodărească:

 

      Au fost donate elevilor 10 manuale de Religie pentru clasa a IV-a. Tot pentru copii au fost pregătite 100 de pachete cu dulciuri care au fost împărțite la Praznicul Nașterii Domnului, în prima și a doua zi de sărbătorire.

      Au fost efectuate mai multe lucrări la cimitirul din Birda, unde s-a branșat curentul electric și apa potabilă, s-a achiziționat un aparat de aer condiționat pentru capela mortuară și s-a confecționat și montat o toaletă ecologică.

       La Sângeorge a fost amenajată o capelă mortuară și s-au turnat alei de beton în jurul capelei.

 

           


Rugăciune la trecerea dintre ani

 

Cu ajutorul bunului Dumnezeu, preotul și credincioșii parohiei Birda, au petrecut sfârșitul anului civil 2024 și debutul celui nou prin oficierea Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos, în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Sângeorge, filia parohiei.

S-au împărtășit de comuniune și de bucuria momentului mai mulți credincioși și tineri din filie și parohia Birda.

În cuvântul ocazional de învățătură, preotul Valentin Bugariu a tălmăcit semnificația cuvintelor ,,Revelion și ‹‹La mulți ani!›› în limba română și credința creștină”. Sensul de bază al cuvântului revelion înseamnă trezire, stare de veghe, fiind caracteristica vieții creștinului, o vigilență atât de necesară construirii vieții religioase personale.

La final toți cei prezenți s-au felicitat.