luni, 13 ianuarie 2025

Simpozion literar Mihai Eminescu la Timișoara

 

În organizarea filialei ,,Valeriu Braniște” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști, în colaborare cu Cenaclul literar ,,Seniorii”, a avut loc luni, 13 Gerar, la Biblioteca Județeană, Secția de Artă, Simpozionul literar Mihai Eminescu realizat prin susținerea a șase comunicări științifice și a cinci momente poetice de către membrii Cenaclului ,,Seniorii”.

            Manifestarea a fost moderată de Constanța Sylvia Hârceagă care a prezentat pe fiecare vorbitor, realizând conexiuni între toate lucrările și momentele poetice susținute.

            Șirul comunicărilor a fost deschis de către Ion Medoia, decanul de vârstă a Uniunii Ziariștilor Profesioniști ,,Valeriu Braniște” de la Timișoara. Vorbitorul a pregătit lucrarea ,,Eminescu și Banatul” și a expus prezența poetului la Timișoara și Oravița. Prof. Monica Condan a continuat prima expunere, în care primul vorbitor a expus intrarea lui Eminescu în trupa dramatică a lui Mihail Pascaly printr-o inedită comunicare ,,Mihai Eminescu, deschizător de drumuri în critica teatrală”, din cuprinsul căreia publicul a putut afla de prezența poetului în diferite trupe teatrale, de interesul față de artă dramatică în popasul vienez, dar și de principalele creații dramatice ce încununează geneza neamului, a statului și a decadenței celui din urmă.


            Preotul dr. Valentin Bugariu a susținut tema ,,Eminescu în cercetările Patriarhului Miron Cristea”, lucrare pregătită pentru a aniversa anul acesta 100 de ani de la proclamarea Patriarhiei Române. În cuprinsul lucrării, vorbitorul a ilustrat un succint medalion biobibliografic al Patriarhului Miron și a prezentat dizertația doctorală a acestuia: ,,Eminescu. Viața și opera. Studiu asupra unor creații mai noi din literatura română” (1895). Concepută în două capitole, primul de istorie literară și cel de-al doilea de exegeză a poeziilor cunoscute la vremea aceea. În ceea ce privește limba poeziilor, conferențiarul a amintit de contribuția Magistrului G. I. Tohăneanu în ceea ce privește derivarea cuvintelor și stilul operei.

            Au mai susținut comunicări: prof. Galina Cotelea, ,,Eminescu și limba română”; prof. Gheorghe Ciulpan, ,,Eminescu și Caragiale” și Constanța Sylvia Hârceagă, ,,Anamorfoza personalității lui Mihai Eminescu în oglinzile conspirației”.