marți, 29 aprilie 2025

Conferință preoțească de primăvară la Timișoara

 

Marți, 29 aprilie s-au desfășurat lucrările Conferinței preoțești de primăvară pentru protopopiatele Deta, Timișoara I și Timișoara II. Conferința s-a desfășurat în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh”, a parohiei Giroc.

Conferința a debutat cu oficierea Acatistului Mântuitorului de către P. C. Părinți Adrian Cohuț (parohia Percosova), Ovidiu Cucec (parohia Utvin) și Petrică Ghimboașă (parohia Giarmata).

Cuvântul introductiv a aparținut P. On. Părinte Ionel Popescu, vicar administrativ, care a prezentat cele două momente: aniversar și comemorativ închinate Autocefaliei și Patriarhiei Române. Cu acest prilej, vorbitorul a amintit de contribuțiile preotului Gh. Ciuhandu și ale av. Mihail Gropșianu la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie.

Referatul Conferinței a fost pregătit și susținut de către P. C. Părinte prof. dr. Daniel Alic, de la parohia Fabric – Sfântul Ilie. Sub forma unui material power-point, conferențiarul a dezbătut cele două înfăptuiri bisericești, Autocefalia și Patriarhia.

În cadrul tratării subiectului a fost amintit creștinismul apostolic al românilor, dar și tendințele de autocefalie ale Bisericii românilor înainte de primirea ei prin Tomosul Patriarhiei de Constantinopol, din 23 aprilie 1885.

În sprijinul celor afirmate stă alegerea ierarhilor și crearea eparhiilor, sfințirea Marelui Mir în vremea lui Neagoe Basarab, Constantin Brâncoveanu, în timpul episcopului Vasile Moga, pentru românii transilvăneni.

Primirea autocefaliei s-a datorat cristalizării statului român în vremea lui Cuza, a regilor Carol I și Ferdinand. În timpul ultimului rege pomenit s-a realizat unificarea bisericească și ridicarea Bisericii la rangul de Patriarhie.

În continuare Î.P.S Ioan, Mitropolitul Banatului a precizat rolul statului, a creșterii teritoriale și numerice a noului stat român de după 1918.

În partea a doua a intervenției, Î. S. S. Sa a scos în relief importanța Sinodului I Ecumenic de la Niceea (325) pentru creștinătatea de astăzi. În 2025 se împlinesc 1700 de ani de la convocarea, lucrările și documentele elaborate de Sfinții Părinți cu acest prilej.

Pentru înțelegerea fenomenului istoric și teologic a fost ilustrat Sinodul, persoana și învățătura preotului Arie, învățătura ortodoxă, canoanele elaborate și actul sinodal iscălit de Sfântul Împărat Constantin cel Mare.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a adus la cunoștință preoților că sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului va avea loc la 26 octombrie 2025, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie” și i-a îndemnat să participe la colecta pentru sprijinirea lucrărilor de finalizare a acestui lăcaș național, ce va fi organizată în 25 și 29 mai, precum și în 1 iunie.