marți, 29 aprilie 2025

Premiul I pentru copiii și tinerii din Parohia Birda

 

Joi, 24 aprilie s-a desfășurat etapa eparhială (județeană) a Concursului Național Catehetic ,,Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat  pentru copii și tineri”, în sala de ședințe a Protopopiatului Timișoara II.

La Concurs au participat 36 de mini-proiecte, din care 31 realizate de parohii, 17 parohii din mediul rural și 14 din mediul urban, la care s-au adăugat 5 mini-proiecte înfăptuite de școli din Timișoara, sub coordonarea profesorilor de Religie.

Juriul etapei eparhiale a fost compus din: prof. Daniela Buzatu, inspector de Religie în cadrul ISJ. Timiș; preot lect. univ. dr. Nichifor Tănase, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest; diac. Dorin Cătinean (Parohia Fabric – Sf. Ilie) și prof. Laurean Micu (Liceul ,,Iris”, Timișoara).

În urma jurizării a fost declarat câștigător mini-proiectul ,,Slujire și mărturisire creștin-ortodoxă în parohia Birda”, care a obținut Premiul I (480 pct). Echipa care a contribuit la realizarea acestuia va fi prezentă la Festivitatea de Premiere de la Catedrala Patriarhală din București, la sărbătoarea Sf. Împ. Constantin și Elena.

Pe locul II s-au clasat grupurile catehetice din următoarele parohii: Tm. Viile Fabric, Tm. Calea Martirilor, Tm. Zona Dacia, Tm. Fabric Est, Tm. Cetate, Ghiroda Veche, Belinț, Lugoj – Pogorârea Duhului Sfânt, Lugoj – Adormirea Maicii Domnului, Lugoj – Învierea Domnului, Voiteg, Satchinez, Sânpetru Mare și Nădrag.

Următoarele parohii au obținut locul III: Giarmata, Tm. Calea Lugojului, Tm. Ciarda Roșie, Făget I, Făget II, Buziaș II, Sânandrei, Bacova, Topolovățu Mare, Sinersig, Gătaia, Gottlob, Răchita, Sudriaș, Margina, Nițchidorf.

Noutatea Concursului de anul acesta a fost prezentarea mini-proiectelor de către coordonatorii lor. În cazul celui câștigător din Parohia Birda, preotul Valentin Bugariu a ilustrat denumirea mini-proiectului, etapele organizatorice, elementele principale ale catehezelor și ale materialelor power-point, documentate și prezentate în biserică și școală, activitățile religioase, educative și filantropice, promovarea acestor activități și mărturiile participanților. În încheiere, vorbitorul a mulțumit celor 37 de copii implicați, celor cinci profesori din învățământul primar, precum și colaboratorilor, pentru sprijinul material, tipografic și de promovare a mini-proiectului, pe plan local și regional.