sâmbătă, 20 aprilie 2024

Încheierea unui proiect catehetic în parohia Birda

 

    În decursul a cinci luni (20 noiembrie 2023 – 20 aprilie 2024) s-a desfășurat o nouă ediție a Concursului Național Catehetic (2024), botezat ,,Credința cea vindecătoare din viața comunității” în parohia Birda, jud. Timiș. Sfârșitul activităților din cadrul acestui proiect a coincis cu contabilizarea acestora, cu întocmirea Proiectului (în 22 p.), a unui ,,Jurnal ilustrat” (în 28 diapozitive) și a unui film de prezentare cu fotografii și înregistrări din cadrul activităților derulate.

     Un punct tare al acestui Proiect l-a constituit comuniunea preșcolarilor și școlarilor în bisericile celor două localități ale parohiei, efortul de a citi, desena, confecționa obiecte împreună, de a cânta, de a organiza inițiative caritabile, de a ne împărtăși din harul Sfintelor Taine. Tot un punct forte îl reprezintă viziunea integrativă a vindecării, din moment ce păcatul a fost definit de teologul român Ion Bria, ,,o profanare a creației”. Un al treilea punct forte al Proiectului l-a constituit deschiderea spre alte instituții școlare și parohiale, din județul Timiș.

   Punctul slab al acestui Proiect l-a reprezentat lipsa unor resurse financiare mai substanțiale în susținerea activităților și slaba mediatizare din presa bisericească, cu excepția blogului Parohiei Ortodoxe Birda, a paginii catehetice: ,,Hristos împărtășit copiilor” și al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”.

     Împreună am fost o echipă de 13 profesori și preoți, 27 de participanți care au contribuit la realizarea acestui Proiect, o echipă care a învățat și aprofundat semnificația suferinței (bolii) și a vindecării (mântuirii), cu inițiative concrete cum a fost ,,Rugăciunea pentru Mediu” din cadrul activității Săptămâna Verde organizată de Școala Gimnazială din Birda, jud. Timiș.

    Închei cu mulțumirea de a fi contribuit măcar în parte, la cristalizarea unei comunități a celor mai mici credincioși, cărora li s-a deschis o nouă perspectivă asupra rolului și rostului Bisericii în viața comunității locale.