luni, 1 aprilie 2024

Nicolae Breban omagiat la Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

 

   Luni, 1 aprilie 2024, la sediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala ,,Valeriu Braniște”, Timiș, în cadrul activităților cultural-științifice ale lunii, a fost susținută comunicarea cu tema; ,,Nicolae Breban. Evocare la 90 de ani”, pregătită de către preotul dr. Valentin Bugariu, redactorul revistei ,,Arhanghelul” din Birda, jud. Timiș.

  În cuprinsul comunicării, conferențiarul a punctat etapele biobibliografice ale prozatorului evocat, relația acestuia cu gazetăria și Filmul românesc, precum și activitatea literară și socială de după 1989.

    În încheirea intervenției sale, părintele Valentin Bugariu a prezentat cea mai fragedă carte a scriitorului bucureștean, Adrian Georgescu, Întâmpinarea Domnului, ediția a II-a, revizuită, Editura Stefadina, București, 2024, 182 p., în care autorul tratează literar pricipalele teme ale credinței creștine printr-o imagine poetică de neegalat: ,,Șed pe pragul lumii și contemplu pe Domnul în inima mea: Hristos Iisus mi se descoperă prin această fereastră deschisă către Dumnezeirea Sa” (p. 27), iar la final cel de-al 49-lea număr al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” în 24 de pagini.

       Conferința a fost prezentată de către conf. univ. dr. Ioan David, președintele filialei care a fost de față în orașul Nădrag, locul desfășurării romanului Animale bolnave. În drumurile gazetărești, prof. David l-a cunoscut pe criminalul din roman care atunci a fost internat la Spitalul de Psihiatrie din Jebel, jud. Timiș.

       Decanul de vârstă al filialei, Ion Medoia a vorbit de romanul Îngerul de gips, a cărei acțiune se desfășoară în satul Vărădia din jud. Caraș-Severin, a cărui personaje și întâmplări sunt prezente în roman. Tot cu referiri la opera brebaniană au vorbit prof. Monica Condan interesată de latura religioasă a operei și muzeograful Ioan Traia.

       Prof. univ. dr. Dumitru Mnerie pornind de la opera lui Breban în care apare omul nou a punctat despre existența falselor știri prezente fie în publicații, fie pe sursele on-line. În expunere, vorbitorul a ilustrat din recuzita informațională a acestora: ,,Troli” și ,,Bot”, până la inteligența artificială, cu exemplu din trecutul și prezentul presei.

      Ec. Petre Opruț a vorbit de prezența la o expoziție de artă realizată cu ajutorul inteligenței artificiale.

         La final s-au făcut schimburi publicistice. Au fost prezentate alături de revista ,,Arhanghelul”, alte trei publicații: ,,Coloana Infinitului” (Timișoara), ,,Glasul Voislovei” și ,,Almăjul” (Șopotu Vechi, jud. Caraș-Severin).

       Prin prija prof. Ioan David am primit monografia ,,Semenicul”. Revistă culturală lunară (1928-1932), Editura David Press Print, Timișoara, 2022.