duminică, 15 iulie 2012

Un nou număr al revistei Parohiei Birda din Timiş

A apărut numărul II din acest an al publicaţiei "Arhanghelul", a Parohiei ortodoxe Birda, judeţul Timiş. Revista are o seamă de articole grupate pe mai multe secţiuni, menite să evidenţieze latura cultural-religioasă a valorilor bănăţene din această zonă şi nu numai. Editorialul revistei, "Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor", semnat de pr. dr. Valentin Bugariu, pune în atenţia cititorilor importanţa acestei Taine a Bisericii, vechimea ei şi legătura cu Sfânta Liturghie. În secţiunea "Restituiri" se prezintă profilul biografic al preotului Ioan Ionescu, precum şi articolul "Personalităţi şipeţene". Publicaţia continuă cu o pagină dedicată "Valorilor poetice", cu articolele "Din trecutul satului Sângeorge" şi "Aproape de pulsul falnicei Veneţii". Importanţa şi descrierea anului bisericesc sunt prezentate în cadrul reperului "Popasuri omiletice". Secţiunea "Cronica parohială" cuprinde mai multe evenimente din viaţa parohiei, din care amintim vizita elevilor teologi timişoreni de la Liceul Pedagogic "Carmen Sylva" din Timişoara, coordonaţi de prof. drd. Nicolae Şincari, pr. prof. Petru Suru şi dr. Ionuţ Mura, care au intonat câteva imne religioase, pelerinaj la mănăstiri şi premierea elevilor din proiectul "Alege şcoala!". Editată de Parohia Birda, revista îşi propune să-i familiarizeze pe ortodocşii din Birda şi Sângeorge cu învăţătura de credinţă, dar şi să rememoreze "urme ale trecutului" local şi nu numai. Revista a apărut într-un tiraj de 200 de exemplare. Redactorul-şef este pr. dr. Valentin Bugariu, parohul Bisericii "Naşterea Maicii Domnului" din localitatea Birda.

 Diac. Marius Mircia

 http://www.ziarullumina.ro/articole;2015;1;73531;0;Un-nou-numar-al-revistei-Parohiei-Birda-din-Timis.html


,,Arhanghelul", nr. 2/2012

A apărut cel de-al doilea număr al revistei parohiale ,,Arhanghelul". Editorialul încearcă să familiarizeze cititorii în teologia Tainei Maslului. Tot în acest numă regăsim rubricile permanente: ,,Valori poetice"; ,,Restituiri"; ,,Documentar"; ,,Urme din trecut"; ,,Cateheza" şi ,,Cronica parohială". Din acest număr există şi o rubrică nouă intitulată ,,Popasuri omiletice". 
Revista îşi propune să îmbine viaţa religioasă actuală cu vechimea credinţei pe aceste meleaguri, în acest sens amintim articolul Preotul Ioan Ionescu. Profil biografic (p. 3)  iscălit de preotul Petru Gărău. Articolul este închinat primului ctitor al bisericii parohiale cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului" din Birda.
Revista poate fi procurată de la pangarul bisericilor ortodoxe din Birda şi Sângeorge.

Tabără de creaţie la Caraiman

Pe 1 iulie 2012 a debutat tabăra de creaţie ,,Licăr de lumină" din cadrul proiectului ,,Alege şcoala". De astă dată au fost prezenţi la mănăstirea Caraiman 140 de copii din protopopiatele eparhiei Timişoarei. Din partea parohiei Birda au participat la acţiunile catehetice şi artistice: Paşca Andrada (cls. a IV-a); Mercea Mădălina (cls. a V-a) şi Buha Florina (cls. a VI-a) care au obţinut premii şi menţiuni la activităţile desfăşurate în cadrul taberei de creaţie.

,,Bocşa culturală", nr. 1/2012

A apărut primul număr al prestigioasei reviste ,,Bocşa culturală". Editată de doamna bibliotecar Gabriela Şerban, managerul Bibliotecii Orăşeneşti ,,Tata Oancea" din localitate, cu sprijinul de specialitate a istoricului şi criticului literar Gheorghe Jurma şi cel material al Primăriei, revista reuşeşte să impresioneze cititorii prin calitatea articolelor dar şi prin grafica superioară. În jurul acestei reviste au apărut câteva acţiuni culturale de excepţie: lansări de carte, proiecţie de film, festival de muzică populară ş. a.
Pentru a ilustra aceste rânduri în primele şase pagini ale revistei, doamna Gabriela Şerban propune cititorilor un bogat raport de activitate al Bibliotecii intitulat Biblioteca Orăşenească ,,Tata Oancea" - puternic centru educaţional şi cultural. În paginile acestui număr mai sunt surprinse acţiuni culturale locale: Gânduri către Dumnezeu, concurs religios-literar ajuns la a V-a ediţie, 8 Martie muzică, flori şi... Caragiale, întâlniri epistolare cu muzicologul Doru Popovici, prezenţe cărturăreşti la Bocşa, poezie şi proză.
Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!

,,Foaia Săcălazului", an. XVI, nr. 99/2012

Revista aduce în prim plan câteva date care fac referire la viaţa culturală a săcălăzenilor. Dintr-un prim material semnat de Ştefan Tomoiagă, Personalităţi săcălăzene la Şopotul Vechi (p. 3) aflăm de participarea domnilor Ilie Todaşcă, primarul comunei şi a domnilor Gheorghe Blejuşcă şi Ştefan Tomoiagă, publicişti locali la Şimpozionul internaţional ,,Oameni de seamă ai Banatului" desfăşurat în 5 mai la Şopotul Vechi.
Din alt articol, Din nou la Torac, iscălit de Ştefan Tomoiagă aflăm de prezenţa  la Torac pe urmele famililor de săcălăzeni de odinioră strămutaţi în 1765 la Torac.
Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!

,,Opinia", an. VI, nr. 5/2012

Prin bunăvoinţa domnului Gheorghe Blejuşcă ne-a parvenit la parohie, ultimul număr al publicaţiei ,,Opinia" de la Săcălaz, jud. Timiş. În paginile revistei regăsim mai multe articole care fac referire la viaţa religioasă, administrativă, culturală şi medicală locală.
O pledoarie pentru Săcalaz este realizată de către Teresia Christine Neu în materialul Acasă, locul care niciodată nu se uită. Farmecul de odinioară al comunei este redat în câteva fărâme de... suflet: ,,..Îmi amintesc de multe serbări în căminul cultural, de aniversarea de 200 de ani a Săcălazului, de duminicile de film şi mai târziu de dans, de obiceiurile în comuna mea ca: Fasching, Kirchweih şi sărbătorile sfinţeşti. Săcălazul este pentru mine o comoară sufleteascăm cu toate amintirile şi momentele frumoase din viaţa mea. [...]". (p. 2).
Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!

,,Sfeşnicul", an III, nr. 1/2012

A apărut un nou număr al revistei ,,Sfeşnicul". Editată de Parohia Ortodoxă şi Şcoala cu clasele I-VIII din Maşloc, jud. Timiş, publicaţia îmbie cititorii locali la lectură. În cele 24 de pagini regăsim articole care fac referire la educaţia religioasă: prof. Adriana Irinici, Obiceiul încondeierii ouălor de Paşti, (p. 9-11); pr. dr. Iliia Pavlovici Pătruţ, Învierea Domnului - Sfintele Paşti (p. 12-13); prof. Viorica Mercianu, Triumful istoric al creştinismului (p. 20-21). Alături de aceste materiale pot fi regăsite articole care introduc cititorii în metodica şi pedagogia şcolară.
 Din paginile revistei aflăm cu bucurie că părintele iconom stavrofor Iliia Pavlovici Pătruţ, fondatorul revistei, şi-a susţinut teza de doctorat, specialitatea Literatură română (catedra de Etnologie şi Folclor) cu tema: Folclorizarea sărbătorilor de peste an la românii şi sârbii ortodocşi din Banat, 218 p.. Elaborată sub îndrumarea domnului prof. univ. dr. Ioan Viorel Boldureanu, teza limpezeşte câteva din aspectele sărbătorilor creştine, a calendarului, dar şi a datinilor şi obiceiurilor de peste an. Dizertaţia doctorală reuşeşte în chip fericit să adune laolaltă informaţii teologice care sunt îmbrăcate în haina teologiei poporale româneşti şi sârbeşti. Teza de doctorat a lui Pavlovici - Pătruţ Ş. Iliia, - aprecia Ioan Viorel Boldureanu - cu titlul Folclorizarea sărbătorilor de peste an la românii şi sârbii ortodocşi din Banat, limpezeşte o problemă de actualitate, deschizând o pistă privind congruenţa dintre concepţia populară implicită şi expresia vizibilă a acesteia în ritualuri şi obiceiuri, aşa cum sunt practicate, prin ritualizări, de către ortodocşii bănăţeni, nativ sârbi sau români". (p. 5).