sâmbătă, 29 aprilie 2017

Forumul publiciștilor bănățeni, ediția a VII-a

Sâmbătă, 29 Prier, cu începere de la orele 1000 s-a desfășurat la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara cea de-a VII-a ediție a Forumului Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat.
Întâlnirea a debutat cu o rugăciune, întreaga asistență intonând troparul pascal: ,,Hristos a înviat”. După momentul de debut sau păstrat câteva momente de reculegere în amintirea Seniorului presei rurale, prof. Ion Murariu (1937-2017).
Dl. Dan Radosav, managerul Muzeului Satului Bănățean în cuvântul de bun venit a vorbit despre valorificarea patrimoniului cultural prin aducerea acestuia în centrul orașului sau al satului bănățean. Vorbind despre importanța presei satești, dl. director a amintit de ,,Tinerele condeie” (rubrică a revistei ,,Arhanghelul” n. n.) care ține trează sentimentul românesc din Banat. Presa este un tezaur cultural –a continuat vorbitorul – mai ales astăzi, când Timișoara mai are doar un cotidian ce apare pe hârtie, restul fie și-au încetat activitatea, fie au fost trecute în variantă on-line.
Dl. Prof. Ioan Traia, muzeograf și președintele Asociației a informat pe cei prezenți de înscrierea în Asociația Publiciștilor din Presa Rurală Bănățeană a doi noi membrii: P. C. Părinte Horia Țâru și Dl. Ioan Roșca. Cei doi și-au prezentat publicațiile pe care le conduc: ,,Curierul de Recaș” și ,,Itinerar bănățean: Izvin” (Părintele Țâru) și ,,Foaia Șanovițană” (Dl. Ioan Roșca). Asociația numără astăzi 42 de membrii activi, din care 5 fondatori și 3 de onoare.
Muzeograful Ioan Traia a prezentat comunicarea: ,,Vatră nouă – Iconostas – reper spiritual al comunității din Giarmata Vii, jud. Timiș”, (16 p.) întocmită de către C. S. dr. Viviana Milivoievici de la Institutul de Studii Banatice ,,Titu Maiorescu” al Academiei Române, filiala Timișoara. După prezentare, același vorbitor a prezentat istoricul Asociației în programul power-point. În această abordare, realizată de prof. Ioan Traia au fost amintite: întâlnirile publiciștilor rurali în Timiș, Caraș-Severin și în Voievodina, Serbia cu prilejul întâlnirilor de lucru, a Forumurilor dar și a aniversărilor unor gazete sătești, a unor lansări de carte și simpozioane științifice. În anul 2014 Forumul publiciștilor a fost organizat de Parohia Birda, jud. Timiș.
Tot la inițiativa prof. Ioan Traia și a Colegiului de Conducere a fost decernat Premiul ,,Pavel Filip și Aurel Turcuș” următorilor publiciști: Ionel Stoiț din Toracu Mic, Serbia. Dl. Gheorghe Blejușcă în Laudatio amintește de Mărturisirea autorului de literatură satirică: ,,Eu nu sunt poet, ci un inginer sufletist și visător”.
Prof. Pavel Panduru, profesor de istorie și director de liceu, monograf al Țării Almăjușului, a satului Putna ș. a și ec. Ioan Olărescu, redactor-șef al revistei ,,Suflet nou” de la Comloșu Mare care au fost distinși cu același premiu. Cuvintele de Laudațio au fost susținute de prof. Ioan Traia, înv. Aurora Balogh și prof. Traian Galetaru.
La final Părintele Valentin Bugariu a prezentat volumul Pictorul Filip Matei. Incursiuni biografice și artistice, Editura Tiparnița Arad, 2017, 95 p. Volumul a apărut în ,,Colecția Arhanghelul” al revistei de cultură și religie rurală cu același nume de la Birda. Cartea apărută în Anul Omagial al Pictorilor bisericești din Patriarhia Română încearcă să creioneze chipul spiritual al celui mai harnic pictor de biserici de la sfârșitul veacului al XIX-lea și începutul celui următor din Banat. Tot în categoria noilor apariții mai amintim: Pavel Panduru, Țara Almăjului, străvechi ținut de continuitate și simțire românească, Editura Hoffman, Caracal, 2017, 116 p. și Gheorghe Babeț, Făbule și câceva isnoave, Editura Eurostampa, Timișoara, 2016, 88 p.


La ,,echinocțiul” forumului, organizatorii au oferit într-un spațiu rustic, tradiționala agapă bănățeană.