duminică, 30 aprilie 2017

,,Curierul de Recaș”, an. I, nr. 1, Ianuarie 2017

Prin grija P. C. Părinte ic. stavr. Horia Țâru a apărut publicația ,,Curierul de Recaș. Revistă periodică a comunității din localitatea Recaș, jud. Timiș”, an. I, nr. 1, Ianuarie 2017, 8 p..
În întreprinderea deloc simplă de a edita o revistă, fondatorul acesteia se sprijină pe o Redacție din care fac parte: Jurist Horiana Țâru, prof. univ. dr. Radu Păiușan (președinte de onoare), g-ral (r) Mircea Chirilă, col (r) Ioan Cândea și prof. Vasile Trif.
În acest prim număr, preotul Horia Țâru a iscălit studiul: ,,Candidatul de preot, Atanasie Conciatu, erou al Banatului, în lupta pentru Marea Unire de la 1918”. Autorul ne face cunoștință cu eroul de la Denta ,,un tânăr de 33 de ani, energic și curajos, înflăcărat patriot”. (p. 2).
Născut la 27 Ianuarie 1885 la Tolvădia într-o familie originară din zona Bozoviciului din Țara Almăjului, a peregrinat în mai multe localități din pricina tatălui său, Florea, care a fost mecanic de mori. Au locuit la Tolvădia, Denta, apoi la Căpreni în jud. Dolj unde tânărul Atanasie a urmat cursurile Școlii Primare și Gimnaziale. Revenit la Denta a urmat studii pedagogice și teologice la Arad și Caransebeș. A funcționat ca învățător la Tolvădia și Percosova, ales preot la Banloc în 1916.
Cercetarea monografică bănățeană (Caius Pascu n. n.) l-a reținut ca luptător național pentru Unirea Banatului cu România, întemeietor al Gărzii Naționale din Denta. Răscoala condusă de el a fost înăbușită iar conducătorul ei, Atanasie Conciatu a fost executat noaptea. Pentru lupta sa curată pentru unitate și independență, credință și limbă românească Istoria Banatului l-a trecut în rândul eroilor săi pentru emanciparea poporului dintre Mureș și Dunăre.

Felicitări autorului, iar Colegiului de Redacție îi dorim continuitate pentru cititorii din vatra tânărului oraș de la hotarul viilor omonime!