marți, 4 aprilie 2017

O mărturie catehetică, misionară și culturală: Revista ,,Anghelos” din Sânmihaiu Român

Am primit cu bucurie cel de-al 58 număr al revistei parohiale din Sânmihaiu Român. Gândită și trudită de P. C. Părinte Dan D. Gîrjoabă, slujitor al bisericii ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitate, publicația încearcă și reușește să ofere parohienilor, cât și iubitorilor de mărturie religioasă paginii vii de viață religioase în hotarele localității de lângă Timișoara.
Acest număr (2, an VI, 2017, 16 p.) este o antologie de texte omiletice și catehetice, unele reproduceri din autori fundamentali așa cum sunt: Sfântul Ignatie Briancianinov, episcopul Augustin de Florina și arhimandritul Cleopa Ilie. La acestea se adaugă și unele semnate de redactorii acestei reviste: pr. Dan D. Gîrjoabă și pr. Pompiliu Rediș. Sumarul acestor cuvântări începe cu Praznicul Învierii Domnului, perioada postpascală, Praznicul Rusaliilor  fiind un îndrumar al oricărui credincios timp de o lună de la Sf. Paști și până la sărbătoarea Sf. Împărați Constantin și Elena.
Debutul acestui veritabil ghid de învățătură creștină debutează cu Editorialul: ,,Învierea Domnului, chemare spre mărturile luminătoare” iscălit de redactorul-șef al revistei: Pr. Dan D. Gîrjoabă. Am reținut un pasaj cu valoare concluzivă: ,,Prin Învierea Sa din morți, Iisus Hristos a nimicit puterea morții și ne-a dat și nouă garanția învierii din morți și a vieții de veci”. (p. 2).
O altă țintă a revistei este deschiderea misionară a credinței creștin-ortodoxe. Anul 2017 fiind Anul Omagial al Iconarilor și Anul Comemorativ al Patriarhului Justinian și al mărturisitorilor creștini din temnițele comuniste, cei care își doresc găsesc în câteva pagini: o abordare catehetică ,,De ce cinstim icoanele?” de pr. Iosif Daniel Aldescu și un studiu monografic: ,,Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului, un mărturisitor al dreptei credințe și al adevărului, în mijlocul prigoanei comuniste” iscălit de pr. prof. dr. Petrică Zamela.
Pelerinajul este în viața Bisericii o inițiativă misionară. Pentru a oferi cititorilor locuri de apropiere de biserici reprezentative, pr. Dan D. Gîrjoabă a creat rubrica permanentă: ,,Pelerin acasă în Banat”. În acest număr este (re) descoperită Mănăstirea Călugăra.
O pagină destinată culturii este ,,Rânduri și gânduri” cu poezii semnate de preoții: Ioan Brânzei, Alin Munteanu și Dan D. Gîrjoabă.
Felicitări neobositului Părinte Gîrjoabă pentru această frumoasă realizare pe tărâmul mărturiei creștine prin presa parohială, iar cititorilor tihnă în deslușirea frumosului din fiecare pagină!