vineri, 10 martie 2023

Preotul ic. Stavr. Adam Rugaci (1950-2023)

 

   Pe 10 martie 2023, a trecut la cele veșnice preotul ic. Stavr. Adam Rugaci, paroh la Valeapai, Gătaia (1990-2015), iar după pensionare administrator la parohia Șemlacu Mare din protopopiatul Deta.

     Născut în urmă cu 73 de ani, pe 10 martie, în familia preotului Ilie Rugaci, a urmat cursurile Seminarului Teologic din Caransebeș (1965-1970), unde i-a avut profesori pe Constantin Vladu, Gheorghe Neda, Dumitru Abrudan, Silviu Anuichi și Sorin Cosma și pe cele ale Institutului Teologic din Sibiu (1970-1973; 1976, lic. 1980), învățând tainele Teologiei de la regretații dascăli Nicolae Neaga, Grigorie T. Marcu, Dumitru Călugăr, Milan Șesan, Teodor Bodogae, Isidor Todoran, Gheorghe Șoima și Mircea Păcurariu.

     După absolvirea studiilor teologice și susținerea examenului de licență, tânărul teolog Adam Rugaci a fost hirotonit pentru parohia Valeapai unde a slujit Sfântul Altar timp de 16 ani, contribuind activ la dezvoltarea muzicii corale la nivelul parohiei. Primul an de după Revoluția din 1989, l-a găsit pe părintele Adam Rugaci paroh la biserica ,,Învierea Domnului” din parohia Gătaia din protopopiatul Deta.

         În cadrul bisericii parohiale, preotul Adam a inițiat ample lucrări gospodărești, în anii 1995-1996 de restaurare a picturii realizate de pictorul Filip Matei în 1926. Biserica a fost vizitată de ierarhii Banatului, Mitropolitul Nicolae Corneanu în 1995 și Preasfințiți Episcopi-vicari Lucian Lugojeanul și Paisie Lugojeanul.

        A urmat cursurile de perfecționare de definitivare și promovare organizate de Centrele Eparhiale de la Timișoara și Sibiu. Pentru destoinicia arătată a fost hirotesit iconom și apoi iconom-stavrofor. A fost ales membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Timișoarei (2003-2007) și președinte al Consistoriului Eparhial (2013-2015).

      La nivelul parohiei Gătaia a condus și organizat Corul ,,Doina” din Gătaia, căruia i-a dedicat monografia Corul ,,Doina” din Gătaia (1936-2006), Editura Waldpress, Timișoara, 2006. La nivelul Liceului Teoretic din Gătaia a fost profesor de Limba Latină, Religie și Muzică și a organizat și condus formația corală de aici.

        Corul ,,Doina” dirijat de preotul Adam Rugaci a participat la diverse concursuri și recitaluri locale și județene, a dat răspunsurile liturgice la Liturghiile arhierești săvârșite în zona Deta. A colaborat cu diverse materiale religioase la apariția a două reviste locale: ,,Curierul de Gătaia” și ,,Jurnalul de Gătaia” care au apărut după 1990.

       La nivelul Spitalului de Psihiatrie din Gătaia a fost amenajată o capelă cu hramul ,,Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” al cărui prim slujitor a fost.

       Dumnezeu să-l odihnească cu drepții Săi!