vineri, 10 martie 2023

Cateheză dedicată Anului Comemorativ la Sângeorge

 

   Vineri, 10 martie, de la orele 8,00, a fost oficiată Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Sângeorge, filia parohiei Birda din protopopiatul Deta.

    La Sfânta Liturghie au participat elevii Școlii Primare din Sângeorge. Însoțiți de prof. Maria Miron, copiii au participat la slujba bisericească, s-au mărturisit și apoi împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.

    După otpustul slujbei liturgice, a fost susținută cateheza ilustrată cu tema: ,,Anotimpurile muzicii”, de către P. C. Părinte Valentin Bugariu, parohul locului. În cadrul catehezei, vorbitorul a expus punctul de plecare al lecției, capodopera preotului și compozitorului italian Antonio Vivaldi (1678-1741), botezată de posterioritate ,,Anotimpurile” și care a inspirat prezentarea celor 46 de medalioane ale creatorilor muzicii bisericești românești și care sunt corespunzătoare celor patru etape ale vieții omenești: copilăria, adolescența, maturitatea și vârsta înaintată.

        Atât copiii, cât și credincioșii prezenți la acest moment de rugăciune și învățătură creștină au putut afla amănunte din viața profesorilor de muzică bisericească, compozitorilor, dirijorilor și muzicologilor de ieri și de astăzi.