vineri, 17 martie 2023

Împărtășirea copiilor în parohia Birda

 

   Vineri, 17 martie cu începere de la orele 8,00, a fost oficiată Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, din parohia Birda, protopopiatul Deta.

  Cu acest prilej au slujit P. C. Părinți Zoran Milovanov (parohia Berecuța), Călin Ionel Negrea (parohia Gătaia) și Valentin Bugariu (parohul locului). Au fost prezenți elevii claselor V-VIII de la Școala Gimnazială Birda, însoțiți de prof. Daniela Bursuc și prof. Doru Popa. Copiii s-au împărtășit cu Sfintele Taine ale Spovedaniei și Împărtășaniei.

 Cuvântul de învățătură a fost susținut de către părintele Valentin Bugariu, care a vorbit copiilor și credincioșilor de Sfântul Cuvios Alexie, omul lui Dumnezeu, iar în cadrul Anului Omagial al pastorației vârstnicilor, de ilustrarea acestui Sfânt Cuvios în Calendarul țăranului român, unde apare în persoana lui Moș Alexe sau Alexie Caldu, făcător de minuni pe ape. Potrivit credinței populare Alexie poartă două chei: cu una descuie vara la 17 martie și cu alta descuie iarna la 14 septembrie. În unele legende este aspru pedepsit pentru neascultare: ,,Se spune că omul, având mult de suferit de pe urma insectelor, Dumnezeu le-a strâns pe toate în ziua de 14 septembrie, le-a încuiat într-o ladă și la chemat pe Alexie s-o arunce în apa mării. Acesta, ajuns pe malul mării, deschide din curiozitate lada să vadă ce a cărat în spate. Instantaneu, gândacii, lăcustele și celelalte insecte se răspândesc pretutindeni: în apa mării, în nisip, pe ierburi, în copaci. [...] Iar pe Alexie pentru că nu a ascultat de Dumnezeu, acesta l-a transformat în cocostârc ca să adune, între 17 martie și 14 septembrie, insectele împrăștiate” (Ion Ghinoiu, Calendarul țăranului român. Zei și mituri, Editura Univers Enciclopedic Gold, București, 2017, p. 101-102).