sâmbătă, 4 martie 2023

,,Arhanghelul”, nr. 45 / 2023

 

   Revista de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”, de la Birda, a împlinit anul acesta 45 de numere. Cu o apariție trimestrială, publicația în opt, apoi douăsprezece pagini, oferă poporenilor diverse informații din orizontul vieții religioase și culturale bănățene.

     Primul număr pe anul acesta, cu un sumar diversificat propune prin cele șapte rubrici permanente, informații și știri, din viața bisericească și culturală, dar și cronica activităților de la nivelul parohiei Birda și filiei Sângeorge din jud. Timiș.

    Apariția și distribuirea revistei se încadrează în cinstirea în mod deosebit a Duminicii Ortodoxiei pe plan local prin slujire liturgică, cateheză, activități cu preșcolarii și școlarii (realizarea unei Expoziții de Desen intitulată ,,Culorile muzicii”, un proiect iconografic realizat prin intermediul muzicii bisericești și o planșă dedicată ,,Imnografilor ortodocși”), pomenirea celor adormiți, revista completează prin cuprins sărbătorirea victoriei Ortodoxiei împotriva ereziilor.

      Sumarul revistei ,,Arhanghelul” este deschis printr-un Editorial, ,,Raport de activitate al Parohiei Birda pe 2022” (p. 1; 4; 11) iscălit de preotul Valentin Bugariu. ,,Valori(le) poetice” propun un poem generos la început de Primăvară, ,,Vor mai înflori zile ca acestea...” de Nina Ceranu.

        În rubrica ,,Restituiri”, prof. Iosif Marius Circa oferă încă o pagină din jurnalul său, intitulată ,,Din amintirile unui colonist din Gătaia (XVII)”, iar următoarea rubrică ,,Documentar” prezintă finalul studiului ,,Actualitatea îndemnului ‹‹Înapoi la Sfinții Părinți!››” realizat de preotul lect. univ. dr. Marius Florescu (p. 5-6), dar și debutul unei alte cercetări ale prof. dr. Virginia Ardelean, ,,Fundațiile școlare și rolul lor în formarea intelectualității românești bănățene”.

       Prof. Manuela Matits continuă în ,,Pagini de literatură”, materialul dedicat ,,Monografiei existenței umane, în romanul românesc interbelic”, cu un nou episod destinat romanului Adam și Eva (1925).

     Studentul teolog Gavril Ioan Georgiu ne introduce în perioada sărbătorilor pascale cu o cateheză destinată ,,Intrării Domnului în Ierusalim. Tristețea Mântuitorului”.

 Revista poate fi lecturată accesând link-ul: https://www.scribd.com/document/629312428/Arhanghelul-Nr-45-2023.