sâmbătă, 18 martie 2023

,,O noapte furtunoasă. Un exercițiu”

 

   În 2023, anul în care Timișoara a fost declarată capitală culturală, orașul cu toate instituțiile lui s-au pregătit pentru a oferi publicului, evenimente din domeniul cultural (spectacole, expoziții muzeale, lansări de carte ș. a.) care să marcheze acest lucru.

   Un astfel de moment l-a reprezentat piesa dramatică ,,O noapte furtunoasă. Un exercițiu”, o adaptare după piesa lui I. L. Caragiale în regia Adei Lupu Hausvater. Spectacolul a avut loc în 17 martie, de la orele 19,00 în sala Studio Uțu Strugari din cadrul Teatrului Național din Timișoara.

     Mica sală, atelier, botezată cu numele regretatului actor timișorean și poziționată mai aproape de cer, a oferit celor 40 de spectatori, o adaptare modernă a celebrei piese a lui Caragiale. Spre modern a votat decorația sălii, recuzita, costumele și jocul actoricesc. Doar sabia Jupânului Dumitrache și șpanga armei lui Chiriac ne-au făcut părtași cu vremea dramaturgului român. La toate acestea se adaugă subiectul comediei, limbajul cu savoarea lui, păstrat aidoma originalului.

        Exercițiul, îl reprezintă – cred- jocul lui Spiridon, băiatul de casă, al Jupânului, care este pe de o parte martor al iubirii adulterine a Vetei, fie omul de nădejde al stăpânului, în finalul piesei și care îi alimentează bănuiala Jupânului asupra acestuia.

        Poate doar țigările fumate în debutul și finalul piesei de Jupân Dumitrache care și-a depănat povestea necazului său să fi supărat într-un fel sau altul, pe cei care au privit comedia din sală.