miercuri, 15 martie 2023

Eveniment în cuvinte și culori dedicat pictorului Iosif Vasile Gaidoș la Bocșa

 

   Miercuri, 15 martie, a avut loc în incinta Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea”, din Bocșa, jud. Caraș-Severin, o comemorare a vieții și activității artistice a poetului Iosif Vasile Gaidoș (1919-1998). Manifestarea dedicată pictorului a fost inițiată și moderată de d-na Gabriela Șerban, directorul instituției organizatoare și totodată cea care a popularizat întâlnirea printr-o fișă biografică a celui comemorat.

    Inginer miner, bocșean din 1963 cum a menționat dl. Dr. Mirel Patriciu Pascu, primarul orașului Bocșa, Iosif Vasile Gaidoș s-a născut în localitatea Ardud, jud. Satu Mare în 7 iulie 1919, a absolvit cursurile Școlii de Pictură din Baia Mare și a avut de-a lungul activității artistice 111 expoziții în țară și străinătate.

     Gazda acestui eveniment artistic, Gabriela Șerban a rostit un cuvânt de bun venit participanților: artiști plastici, profesori, muzeografi, bibliotecari, preoți, elevi de la Liceul Teoretic ,,Tata Oancea” din Bocșa însoțiți de profesori.

    Șirul vorbitorilor a fost deschis de Ada D. Cruceanu, cunoscut critic literar care și-a deschis cuvântarea cu salutul profesat de pictorul comemorat: ,,Soldat credincios al Măriei Sale Imperiale”, care nu este alta decât Arta Plastică pe care a slujit-o întreaga sa viață. În continuare d-na Cruceanu a vorbit despre tema apei, metoda de lucru: acuarelă, goașă, pastel, dar și de matricea stilistică: Munții Apuseni.

      Moderatorul întâlnirii, Gabriela Șerban a ilustrat un crâmpei dintr-un interviu al pictorului în care s-a confesat: ,,doresc să aduc o bucată de cer în casele oamenilor”.

     Dr. Livia Magina, directorul Muzeului Banatului Montan din Reșița a împărtășit auditoriului credința potrivit căreia picturile sunt momente unice, istorice în viața comunității și în sprijinul acestora a prezentat Catalogul de lucrări al pictorului Iosif Vasile Gaiodoș aflate, în incinta Muzeului din Reșița.

        Fiica celui comemorat cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la trecerea la cele veșnice, prof. Victoria Cioacă Gaidoș a dezvăluit faptul că ,,artiștii nu au familie”, iar mama a fost îngerul păzitor al tatălui. Pictorul a trăit într-o familie plurietnică și multiconfesională reunind români, maghiari, germani, slovaci de confesiune ortodoxă, catolică, greco-catolică și reformată. Sentimentul religios și profesarea valorilor umane a dat stâncoșenie acestei familii. Vorbitorul a recitat trei poezii din care două dedicată tatălui: ,,Acuarelă” și ,,Tata”.

      Au mai vorbit preotul Alin Irimiciuc de la Parohia Romano-Catolică din Bocșa Montană și dr. Dana Bălănescu.

     Din partea Parohiei Birda a fost prezent preotul Valentin Bugariu care a dăruit Bibliotecii cel de-al 45-lea număr al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”.