miercuri, 29 martie 2023

Moment aniversar Ion Căliman – 75 ani

 

   Pe 29 martie poetul, profesorul și folcloristul Ion Căliman a împlinit 75 de ani. Scriitorul din Țara Făgetului și-a împărțit bucuria zilei de naștere cu prietenii la Biblioteca Orășenească ,,Tata Oancea” din Bocșa, jud. Caraș-Severin.

   Evenimentul organizat de bibliotecă a fost realizat prin efortul d-nei Gabriela Șerban, managerul instituției și amfitrionul manifestării ,,Sub semnul lui Nichita. Poeții de lângă noi”.

   Într-un cuvânt de bun venit, bibliotecarul Gabriela Șerban a prezentat activitatea prof. Ioan Căliman. Născut la 29 martie 1948, în localitatea Bătești de lângă orașul Făget, a urmat cursurile liceale la Făget și cele universitare la Facultatea de Filologie a Universității din Timișoara, secția româno-franceză (1968-1973). A fost profesor la Școala din Brănești și Liceul ,,Traian Vuia” din Făget, director în două mandate a Casei de Cultură din Făget, publicist, doctor în Istorie la Universitatea din Oradea cu teza Trilogia vieții de familie. Obiceiuri de familie din Țara Făgetului (2008).

        În alte două intervenții de prezentare, același vorbitor a făcut cunoscută publicului o notă critică a lui Gheorghe Secheșan care vorbea despre poezia lui Ion Căliman, care e de inspirație fie blagiană, fie argheziană, fie stănesciană.

        Au mai vorbit criticul literar Gheorghe Jurma care a apreciat cercetarea de teren a lui Ion Căliman în ceea ce privește folclorul zonei Făgetului, dar și calitatea artistică a celor 7.000 de poeme. Pentru a susține cele afirmate, criticul reșițean a apelat la argumentele lui Aurel Turcuș care referindu-se la teza de teza de doctorat a profesorul făgețean a apreciat: materialul extrem de bogat, ilustrarea zonei etnografice și filosofia populară la care autorul apelează.

        În partea a doua a intervenției, editorul -de astă dată- Gheorghe Jurma a prezentat al 120-lea număr al revistei trimestriale ,,Bocșa Culturală”.

       Au mai prezentat poezie prof. Carla Florentina Cioca din volumul Balada romanticului întârziat. Pentru poet, poezia e un jurnal, iar poetul un pictor de cuvinte. Pentru trăirea poeziei a fost și Iulian Barbu. Din stihurile citite am reținut o influență religioasă în care ,,Dumnezeu se ascunde în floarea de crin”, iar ,,În sat a mai murit un om, bate zvonul la biserică....”.

     Prof. Iosif Băcilă din Țara Almăjului a prezentat un proiect editorial intitulat Valea Almăjului. Oameni și fapte. Dascălul și editorul Iosif Băcilă a dat citire unei poezii Poemul ființei dedicat confratelui din Țara Făgetului.

       Au mai citit poezie, pagini de istorie literară ori urări adresate sărbătoritului Dan Liuț, Mihai Vișan, pr. Valentin Costea (Bocșa), Ion Manzur, Nicolae Toma (Lugoj), Daniel Luca, Lavinia Bud, Iulian Tătaru (Timișoara), Ion Ghera (Ohaba Mâtnic, jud. Caraș-Severin) și Valentin Bugariu (Birda, jud. Timiș).

    Cantautorii Vasile Gondoci și George Popovici au interpretat cântece pe versurile poetului Ion Căliman.

     Rugăciunea poetului Iosif Băcilă din poezia citită cu acest prilej: ,,Dar nu face Doamne prea devreme noapte.// Dar nu face Doamne prea devreme frig” este -poate- cea mai viguroasă și caldă urare făcută celui sărbătorit astăzi, și de ce nu tuturor care împărtășim ,,trecătorul trup”.