duminică, 23 octombrie 2016

Instalare de preot în parohia Ferendia

Duminică, 23 Brumărel într-o zi frumoasă de toamnă târzie a fost oficiată Sfânta Liturghie cu începere de la orele 1000 în biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din parohia Ferendia, protopopiatul Deta. Prilej de îndoită bucurie manifestată prin rugăciunea comună și împărtășirea cu Sfintele Taine și totodată evenimentul instalării în parohie a tânărului absolvent de teologie, Gherasim Tiberiu-Dan.
            Un loc mic cu oameni mari. Ferendia a jucat de-a lungul veacurilor un rol deosebit, datorită oamenilor satului care au fost adunați din cele mai vechi timpuri sub acoperământul bisericii și al școlii confesionale. Prin firea oamenilor s-au realizat lucrări deosebite în sat: biserică și școală, capelă în cimitir (ce-i drept inițiativă particulară), cor, fanfară, iar astăzi o valoroasă revistă rurală ,,Vatra satului” prin truda și grija prof. Ioan Traia.
            Doi ferengieni salvează de la pieire în perioada interbelică Mănăstirea Săraca numită cu îndreptățire ,,Voronețul” bănățean. În perioada anilor 1927-1940 director al Muzeului Bănățean a fost Ioachim Miloia care a fost pictor, arheolog, manager al instituției muzeale din orașul de pe Bega. Din această poziție a reușit să salveze de la ruină Mănăstirea medievală din Șemlacu Mic. Ajunsă în stare deplorabilă, Miloia a făcut demersurile pentru refacerea bisericii. În acțiunea sa a fost sprijinit de preotul George Olde din satul Ferendia care a solicitat fonduri pentru reparații.
            Sfânta Liturghie și instalarea noului preot. În tradiția înaintașilor, credincioșii de astăzi din vatra satului au fost prezenți în biserică la slujba Sfintei Liturghii oficiată sub protia P. On. Păr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei. Au slujit: C. Păr. Gherasim Tiberiu Dan, noul paroh, Adam Rugaci, cel care a administrat parohia și Valentin Bugariu de la parohia Birda.
            În cadrul Sfintei Liturghii au fost împărtășiți mai mulți copii și tineri cu Trupul și Sângele Domnului.
            Cuvântul de învățătură a aparținut P. On. Părinte Protopop care a reliefat minunea din pericopa evanghelică a celei de-a XXIII-a Duminici după Rusalii (Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor). În tâlcuirea Evangheliei, vorbitorul a accentuat adevărul în care nu contează greutatea bolii, ci conștientizarea ei și mai apoi dorința de tămăduire. Numărul diavolilor care dialogau cu Mântuitorul era foarte mare, autorul, Sfântul Evanghelist Luca vorbește de o legiune, comparând numărul acestora cu efectivul unei legiuni din armata romană, adică 6.000 de pedestrași.
           
Boala, aici puterea diavolului de a poseda un om se lovește așa cum ne mărturisește Sfântul Antonie cel Mare de zidul ,,credinței în Domnul nostru”. Demonii nu pot altera ființa sufletulului, ci cel mult pot paraliza funcțiile acestuia, adică scăderea credinței, slăbirea nădejdii și pervertirea iubirii. Pentru vindecarea omului bolnav se arată și locul vindecării, și anume ,,spitalul duhovnicesc”, biserica păstrătoare a metodelor de tratament și a medicamentelor necesare: rugăciunea, postul, pocăința, împărtășirea cu Sfintele Taine.
            După otpustul Sfintei Liturghii a urmat ceremonia de instalare a noului preot în parohie, prin înmânarea Sfintei Evanghelii și a cheilor bisericii ca simboluri văzute ale propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu. În cuvântul de răspuns, preotul Gherasim Tiberiu Dan a mulțumit pentru toate Prea Onoratului Părinte Protopop ca reprezentant al Arhiepiscopiei Timișoarei, profesorilor, părinților trupești, rudenilor care l-au sprijinit în cursul timpului cât și credincioșilor din parohie cărora de acum înainte le va sluji cu timp și fără de timp.

            În numele credincioșilor a vorbit prof. Iosif Marius Circa care a amintit de faptul că altarul bisericii din sat este o școală în care au ucenicit doar în ultimii treizeci de ani nu mai puțin de 12 preoți. Cu deosebită bucurie este primit și cel de-al 13 slujitor al altarului în comunitatea generoasă și primitoare a bisericii din Ferendia dorind cu acest prilej părintelui și doamnei preotese mulți ani la biserica de aici rostind din inimă: ,,Bine ați venit Părinte drag”!