sâmbătă, 8 octombrie 2016

,,Foaia Săcălazului”, anul XX, nr. 150, Septembrie 2016

Prin grija harnicului truditor al culturii săcălăzene, Gheorghe Blejușcă am primit numărul pe Septembrie al revistei editate de Consiliul Local și Primăriei Comunei Săcălaz.
            În prima pagină, Editorialul ne îmbie la admirație dar totodată și la îngrijorare. Titlul este sugestiv pentru viața de astăzi: ,,Legumicultura săcălăzeană” de Ghiță Blejușcă care se destăinuie: ,,Mă bucură faptul că în Săcălaz mai sunt totuși familiile Gădău, Apetroaie, Bostovanov și încă câteva femei, care ies la piața noastră cu produsele lor la vânzare. Îi felicităm și le urăm sănătate pentru a continua munca lor în legumicultură”. (p. 1). Ne alăturăm bucuriei autorului și adăugăm faptul că în localitatea din umbra orașului mai sunt producători și există chiar o piață agroalimentară, lucruri care au dispărut din majoritatea satelor bănățene.
            Același autor scoate în relief personalitatea unui scriitor local, ,,Heinrich Lauer, întâiul romancier săcălăzean”. (p. 3). Scriitorul șvab a lăsat literaturii mai multe lucrări între care sunt amintite: romanul Zborul (1980) și Cu soarele în față – Bănățenii care călătoresc și descoperă lumea, operă ce conține date și fapte ale șvabilor din localitate.

            Publicația poate fi consultată la biblioteca parohială!