marți, 28 martie 2023

,,Bocșa Culturală”, nr. 1 (120) / 2023

 

   A apărut de curând, un nou număr al prestigioasei reviste de cultură, de la Bocșa, jud. Caraș-Severin. Editată de Biblioteca Orășenească ,,Tata Oancea” din Bocșa, unde la cârma instituției, cât și al revistei, ,,Bocșa Culturală” stă d-na Gabriela Șerban, iscusit manager și entuziast inițiator a unei mișcări culturale în orașul de pe Bârzavă.

    Dacă trecutul orașului Bocșa a stat legat de dezvoltarea industrială, prezentul stă sub dulcea povară a Culturii. Acest lucru ne  ilustrează ,,Editorialul” iscălit de Gabriela Șerban, ,,Bocșa, un oraș de poveste la 690 de ani. 70 de ani de misiune și pasiune la Biblioteca Publică”. Instituția cărții numără 75.000 unități de bibliotecă și peste 2.000 de cititori, oferă momente deosebite (lansări de carte, vernisaje de pictură, simpozioane, aniversări, comemorări ș. a..), editează o revistă și diferite volume de istorie locală sau a Banatului, toate cu scopul valorificării trecutului pentru viitorime.

  Din sumarul acestui număr găsim rubricile permanente: ,,Evenimente”, ,,Aniversări”, ,,Viața cărților”, ,,Creații literare” doldora de manifestări, acțiuni, volume și pagini de literatură.

      Am reținut o cronică a prof. univ. dr. Dumitru Jompan, ,,Centenarul ‹‹Asociației Corurilor și Fanfarelor românești din Banat›› (1922-2022)”, p. 18; 39, binevenit în Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (2023).

  Revista poate fi consultată la Biblioteca Orășenească sau accesând link-ul: https://uzpcarasseverin.files.wordpress.com/2023/03/bc1-23-final-tipar-1.pdf.