vineri, 31 martie 2023

Masă rotundă ,,Vârstnicii în viața comunității” la Birda

 

   Între activitățile dedicate Anului omagial al pastorației vârstnicilor, a fost organizată în 31 martie o Masă rotundă la Școala Gimnazială din Birda, jud. Timiș.

     Activitatea a fost posibilă prin sprijinul prof. Sorina Onița, directorul instituției școlare, cu participarea prof. Mihaela Coman, Germer Hilde, prof. Daniela Bursuc și a elevilor de la ciclul gimnazial.

    Această Masă rotundă, care s-a dorit a fi o dezbatere liberă, pe tema bătrâneții au fost identificate, apoi citite versetele biblice care amintesc de rolul și importanța vârstnicilor în viața comunității umane și a fost vizionat un material power-point care a ilustrat tema discutată.

         Eleva Noje Flavia a citit un eseu intitulat ,,Bătrânețea” în care a vorbit despre: etapele vieții, veșnicia vieții, din perspectivă creștină și despre bătrânețea ca stare de spirit.

      Preotul Valentin Bugariu a prezentat un material intitulat ,,Vârstnicii în viața comunității. Dileme, probleme, remedii” în care a amintit de componenta etimologică a termenul cu mărturii culese din literatura română, dar și problemele și remediile pastorale. O lume a vârstei a treia asediată de progresul tehnologic, dominată de expulzare și singurătate, dar a punctat și rolul Bisericii de a coagula în trupul ei pe creștinii vârstei a treia. Religiozitatea și spiritualitatea oferă posibilitatea exprimării ,,maturității duhovnicești”, în cadru rugăciunii publice, a activităților culturale și filantropice derulate de Biserică.