marți, 18 aprilie 2017

,,Monitorul Primăriei Comunei Birda” nr. 2 ̸ 2017

Cel de-al 2-lea număr al ,,Monitorului Primăriei Comunei Birda” debutează cu un mesaj pascal al primarului Comunei, dl. Marius Gh. Stoian cu titlul ,,Paștele – Sărbătoarea Învierii a miracolului, a luminii și a iubirii creștine” și îndreptat către locuitorii Comunei și ai satelor aparținătoare.
Din cele 4 pagini ale numărului am reținut sprijinul Consiliului Local și al Primăriei în organizarea unor concursuri, evenimente realizate în scopul afirmării valorilor locale, a dezvoltării creativității și a bazei materiale a Școlii Gimnaziale.
Amintim în acest sens Festivalul Concurs ,,Lada cu zestre” desfășurat la Deta în care au evoluat: Cristina Suciu, Snejana Drăghici (recitare în grai); Denisa Scrofan (muzică) și Cercul de împletituri al Școlii Gimnaziale. O a doua întrecere, de astă dată artistică a fost ,,Bucuria Învierii în suflet de copil” în cadrul căreia au evoluat mai mulți elevi de Gimnaziu și Liceu.
Campania ,,Badea Cârțan – ai carte ai parte” inițiată de Radio Timișoara a ajuns la Birda. Prin cadrul acesteia au fost donate bibliotecii școlare, 200 exemplare de carte.
O grijă deosebită a fost păstrarea ceremonialului tradițional al Rugii bănățene, unde în cadrul programului folcloric au evoluat maeștri ai cântului bănățen între care amintim pe profesorii Carmen Popovici-Dumbravă și Marius Cîrnu.
Un articol de fond al Praznicului Învierii Domnului este cel intitulat: ,,Tradiții populare” (p. 1; 3) în care este scoasă în evidență religiozitatea populară a românilor. Religia creștină a dat un sens nou tradiților și obiceiurilor pagâne existente în cotidianul românilor.

Felicităm pentru această reușită pe inițiatorii și semnatarii acestor articole dar și pentru buna difuzare. Și acest număr a ajuns în fiecare casă al locuitorilor Comunei și ai satelor: Sîngeorge, Berecuța și Mănăstrire.