miercuri, 12 aprilie 2017

,,Vatra satului” nr. 39 ̸ 2017

A apărut un nou număr al revistei de Ferendia, ,,Vatra satului”. Ajunsă în cel de-al 13 an de apariție neîntreruptă, prin sumarul pregătit cu migală de către redactori pricepuți coordonați de prof. Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat reușește să ofere popasuri sărbătorești din localitate și din afara granițelor ei. Așa e de pildă, Editorialul, ,,Învățătorul confesional Achim Miloia – 100 de ani de la moartea sa” iscălit de Ioan Traia.
            Din cuprinsul acestui articol, aflăm spre exemplu că Achim Miloia, învățător confesional timp de 23 de ani în Ferendia a fost și creatorul noului edificiu școlar, al bibliotecii școlare și al corului sătesc, dar și autorul primei lucrări care tratează istoricul satului: Monografia comunei Ferendia. Pentru toate aceste realizări dar și pentru altele a fost ales președinte al ,,Reuniunii Învățătorilor” din Despărțământul Vârșeț. Am aflat totodată și de faptul că învățătorul Martin Țiapu din Fizeș, locul de baștină al lui Miloia este cel care intuind calitățile elevului l-a trimis la școală. Același dascăl din Fizeș este cel care l-a trimis și pe Ioan Zaicu în atelierul de pictură al lui Filip Matei din Vasiova.
            Prof. Iosif Marius Circa semnează o privire istorică a Bisericii de la general la național, de la nivel de Patriarhie, Mitropolie la nivel de Protopopiat. Parohia Ferendia face parte astăzi din Protopopiatul Deta.
            Tânărul și entuziastul Părinte Tiberiu Dan Gherasim, parohul bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului” din Ferendia îmbie credincioșii la (re)descoperirea sărbătorii Învierii Domnului. Pentru exemplificare am selectat un paragraf: ,, Prin Învierea lui Hristos omul trebuie să realizeze că menirea lui în această lume nu este pentru moarte, ci pentru Viaţa Veşnică. Lumina Împrăţiei Cerurilor este locul pe care omul ar trebui să îl aibă mereu în minte. Tot ceea ce face în viaţa lui pământească să facă cu gândul la veşnicie. Zilnic omul trebuie să adune lumină în sufletul lui prin fapte bune, gând bun, cuvânt cu dragoste, ca, în această Trecere a vieţii lui, prezenţa Hristosului cel Înviat să se vadă. Printr-o stăruinţă continuă, omul poate trece de la rău la bine, de la păcat la virtute, de la iubire la ură, dobândind astfel Lumina cea Adevărată”. (p. 5).

            Revista poate fi citită integral pe site-ul: http://www.banaterra.eu/biblioteca/reviste/reviste-rurale-si-parohiale-integrale/vatra-satului