duminică, 9 aprilie 2017

Taina Sfântului Maslu în biserica ortodoxă din Butin

În Duminica Intrării Domnului în Ierusalim a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște în biserica cu hramul ,,Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea Butin, filie a parohiei Percosova din protopopiatul Deta.
            Prin grija P. C. Părinte Sebastian Andrei Petrescu, parohul locului s-au efectuat lucrări la învelitoarea lemnoasă și metalică a turnului clopotniță și de asemenea altele în interiorul bisericii care cu acest prilej a devenit funcțională pentru activitățile religioase, culturale și sociale ale comunității ortodoxe de aici.
            La Taina Sf. Maslu au slujit P. C. Părinți Zoran Milovanov (parohia Berecuța), Tiberiu Gherasim (parohia Ferendia), Valentin Bugariu (parohia Birda) alături de parohul comunității. Au fost prezenți la Sf. Taină mai mulți credincioși din filie, cât și din parohie.
            Cuvântul de învățătură a fost pregătit și susținut de părintele Valentin Bugariu. Acesta a reliefat câteva ipostaze ale trecutului bisericesc din sat. Prezența a unor icoane pe lemn și cărți de slujbă din veacurile XVII-XVIII, cercetarea vechii biserici adusă aici de la Câlnic de Nicolae Iorga și Ioachim Miloia, precum și efortul părintelui Nicolae Câlniceanu care a ridicat în 1925 biserica actuală a comunității românești.