miercuri, 15 februarie 2012

Un an de binecuvântări în Biserica noastră

În Aula Mare "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei a avut loc ieri şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti, prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.


În deschiderea lucrărilor, Patriarhul României a arătat că în anul 2011 au avut loc mai multe momente de binecuvântare şi bucurie pentru clerici şi credincioşi. "S-au făcut progrese mari în ceea ce priveşte construirea Catedralei Mântuirii Neamului şi în ceea ce priveşte începutul şi continuarea colectei naţionale pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Mulţumim ierarhilor, clericilor şi credincioşilor care au susţinut lucrările de construcţie. Pentru noi este un prilej de a sublinia cât de binecuvântate sunt comuniunea, solidaritatea şi ajutorarea frăţească în vremuri de criză", a spus Preafericirea Sa.

Şedinţa de lucru a ANB a fost precedată de slujba de Te Deum care a fost săvârşită în Catedrala patriarhală.

Comisiile speciale au evaluat şi au aprobat rapoartele privind activitatea diferitelor sectoare ale Administraţiei Patriarhale pe anul 2011.

Astăzi şi mâine, se reuneşte în şedinţă de lucru Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române, în cadrul şedinţei de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti a fost examinat şi aprobat Raportul general anual al Consiliului Naţional Bisericesc asupra activităţii Bisericii Ortodoxe Române în anul 2011 în ceea ce priveşte lucrarea pastoral-liturgică, cultural-misionară şi social-filantropică, viaţa monahală, învăţământul teologic şi predarea religiei în şcolile publice, activitatea editorial-filantropică şi mass-media, patrimoniu cultural-bisericesc, construcţiile de noi lăcaşuri de cult, relaţiile cu alte culte, grija pentru comunităţile româneşti din străinătate, relaţiile interbisericeşti şi interreligioase etc.

A fost apreciată activitatea bogată desfăşurată de Biserica Ortodoxă Română în anul 2011, fiind evidenţiate canonizările de noi sfinţi români (Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici, Sfinţii Ierarhi Andrei Şaguna şi Simion Ştefan, mitropoliţii Transilvaniei), precum şimanifestările de la Patriarhia Română cu prilejul sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Catedralei patriarhale şi al Capitalei, atunci când a fost organizat pelerinajul Calea Sfinţilor şi s-a sfinţit biserica-paraclis a Catedralei Mântuirii Neamului, în prezenţaCinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, ocrotitorul României, adus pentru prima dată la Bucureşti. De asemenea, a fost reliefată intensificarea activităţilor educaţional-catehetice cu copiii şi tinerii prin cele două programe naţionale ale Patriarhiei Române, "Hristos împărtăşit copiilor" şi "Alege şcoala!".

A mai fost evidenţiată opera social-filantropică din cuprinsul Patriarhiei Române desfăşurată prin intermediul a 706 instituţii şi servicii sociale, dintre care: 171 cantine sociale şi brutării, 58 instituţii ce oferă servicii medicale şi farmacii, 80 centre de zi pentru copii, 11 centre educaţionale, 46 centre de zi pentru vârstnici şi 22 servicii de îngrijire vârstnici, 40 centre comunitare, 35 centre de tip familial, 39 grădiniţe sociale, afterschool şi şcoli speciale, 22 locuinţe protejate, 130 centre de informare, de consiliere şi centre de resurse, 6 instituţii de învăţământ pentru adulţi, 33 centre de urgenţă (pentru persoane fără adăpost, pentru victime ale violenţei domestice, pentru victime ale traficului de persoane), 13 campusuri de tabără.

În cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române se derulează în prezent 767 de proiecte şi programe sociale, din care: 22 cu finanţare externă, 24 cu finanţare publică, 561 finanţate din fonduri proprii şi 160 cu finanţare mixtă.

895.350 de servicii sociale pentru 211.495 de beneficiari

În cadrul aşezămintelor social-filantropice şi prin intermediul programelor şi proiectelor sociale au fost acordate 895.350 de servicii sociale pentru 211.495 de beneficiari unici, respectiv:

166.397 de servicii sociale pentru 105.717 copii din aşezămintele sociale ale Bisericii şi Statului, dar mai ales din familii sărace şi fără posibilităţi de întreţinere sau cu părinţii aflaţi la muncă în străinătate;

40.987 de servicii sociale pentru 19.143 persoane cu dizabilităţi (deficienţe de vorbire, vedere şi auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependenţe, persoane infectate cu HIV/SIDA);

640.694 de servicii sociale pentru 74.752 persoane vârstnice din aşezămintele de protecţie socială bisericeşti, din centrele sociale de tranzit şi adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi care prezentau grave probleme de sănătate;

47.272 de servicii sociale pentru 11.883 victime ale traficului de persoane, şomeri, victime ale violenţei familiale, deţinuţi eliberaţi, victime ale calamităţilor naturale.

Pentru susţinerea activităţilor social-filantropice şi pentru sprijinirea sinistraţilor în anul 2011 la nivelul Patriarhiei Române s-au cheltuit peste 54.000.000 lei.

Membrii Adunării Naţionale Bisericeşti au apreciat eforturile deosebite ale Patriarhiei Române pentru continuarea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului. În acest context, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit ierarhilor, clericilor şi credincioşilor pentru ajutorul financiar în cadrul colectei naţionale pentru construirea noii Catedrale patriarhale care se desfăşoară în toate bisericile şi mănăstirile din Patriarhia Română din vara anului 2011.

Patriarhul României a subliniat că Biserica Ortodoxă Română trebuie să îşi intensifice lucrarea sa pastoral-socială şi să stimuleze noi modalităţi de promovare a solidarităţii umane şi cooperării responsabile cu scopul rezolvării practice a problemelor sociale cu care se confruntă majoritatea românilor pentru depăşirea crizei economice şi spirituale.

http://www.ziarullumina.ro/articole;1871;1;69146;0;Un-an-de-binecuvantari-in-Biserica-noastra.html