vineri, 12 octombrie 2012

Forumul publiciştilor presei rurale din Banat

Sâmbăta, 6 octombrie, 2012 în cadrul ,,Zilelor Săcălazului", ediţia a V-a, 5-7 octombrie care au avut loc în comuna Săcălaz din judeţul Timiş s-au desfăşurat şi o nouă ediţie a Forumului publiciştilor presei rurale din Banat. Manifestarea a debutat prin dezvelirea a două plăci comemorative. Prima este închinată preotului Augustin Weber (1883-1909), capelan al împăratului Maximilian Joseph von Habsburg. Cea de-a doua a fost ridicată în amintirea prizonierilor din Voivodina în lagărul de la Săcălaz de pe actualul teren sportiv Rapid.
În sala festivă a Casei de Cultură din localitate s-au desfăşurat cu începere de la orele 10,00 lucrările propriu-zise ale forumului. Prezidiul a fost format din prof. Ioan Traia, preşedintele Asociaţiei Publiciştilor Presei Rurale din Banat, dr. Ioan Haţegan, cercetător ştiinţific I la Institutul de Cercetări Socio-Umane ,,Titu Maiorescu" al Academiei Române, filiala Timişoara, Octavian Suciu de la Radiodifuziunea Novi Sad şi domnul Ilie Todaşcă, primarul comunei Săcălaz. La începutul lucrărilor s-au ţinut câteva minute de reculegere pentru etnologul Aurel Turcuş şi prof. Gheorghe Doran, redactorul-şef al revistei ,,Cenăzeanul", membrii fondatori ai Asociaţiei Publiciştilor bănăţeni.
Cel dintâi care a deschis sesiunea de comunicări a fost poetul Vasile Barbu, redactorul-şef al revistei ,,Tibiscus" din Uzdin. A fost urmat de prof. Traian Galetaru de la revista ,,Suflet nou", revista comloşană cu cea mai mare număr de apariţii din Banatul istoric. În continuare au vorbit prof. Gheorghe Rancu Bodrog (,,Almăjul", Prigor), Iancu Murărescu (,,Sărcia”, Banat, Serbia), prof. Ion Murariu (,,Lumina satului", Giroc), Mircea Velea (,,Lumina torăceană, Torac), prot. Petru Drăghicescu, pr. Vasile Suciu (,,Vatră nouă", Giarmata Vii), prof. Pavel Panduru (publicist, Prigor), prof. Gheorghe Lungu (,,Foaia Săcoşană", Şacoşu Mare), Ştefan Tomoioagă (,,Foaia Săcălazului") şi pr. dr. Valentin Bugariu (,,Arhanghelul", Birda). A fost prezentă de asemenea doamna Silvia Harhată, iniţiatorul revistei ,,Jurnal de Recaş".
În partea a treia a întâlnirii a fost lansată monografia Săcălaz. Timp şi istorie, Ed. Waldpress, Timişoara, 364 p., ajunsă la ediţia a III-a. Cartea a fost prezentată de prof. dr. Ioan Haţegan care a apreciat acribia autorilor, Ghiţă Blejuşcă şi Ştefan Tomoioagă, două suflete care ,,tânjesc mereu la întoarcerea în timp şi spaţiu". (coperta IV). Cartea are şi un adaos cultural intitulat Armonia Săcălaz, Trei ani de la constituire, 20 p..
La finalul întâlnirii au fost împărţite diplome de participare, au fost  făcute fotografii şi s-au schimbat publicaţii rurale între participanţii la forum.