marți, 29 aprilie 2014

Simpozion Internaţional de Teologie şi istorie bisericească la Caransebeş

Luni, 28 aprile 2014 s-a desfăşurat la Caransebeş lucrările Simpozionului Internaţional ,,Taină şi Mărturisire" ajuns la a VIII-a ediţie. Tema acestei întruniri ştiinţifice s-a derulat sub o întreită problematică: ,,Anul omagial al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii"; ,,Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română" şi ,,Istorie şi devenire în Episcopia Caransebeşului". Acest Simpozion a fost organizat cu binecuvântarea P. S. dr. Lucian, episcopul Caransebeşului şi a reunit: ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, profesori de teologie, consilieri eparhiali, istorici, muzeografi, bibliotecari, profesori, preoţi, licenţiaţi în teologie. În cadrul celei de a III-a secţiuni intitulată ,,Din istoria Bisericii", preotul dr. Valentin Bugariu de la parohia Birda a susţinut comunicarea cu tema: Tiparul şi literatura bisericească în vremea lui Constantin Vodă Brâncoveanu.

Concursul catehetic ,,Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine

Potrivit site-ului Mitropoliei Banatului, http://mitropolia-banatului.ro/concursul-national-de-proiecte-duhovnicesti-sfanta-euharistie-lumina-vietii-crestine-2/ aflăm că în perioada 7-15 aprilie a. c. au fost evaluate proiectele duhovniceşti întocmite cu titlul ,,Sfânta Euharistie-lumina vieţii creştine" întocmite de parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei.
Cu bucurie aflăm că la faza zonală, cea pe Protopopiatul Deta, proiectul catehetic ,,Cunoaştere a credinţei, practică a faptei" propus de Parohia şi Şcoala Gimnazială din Birda a obţinut 297 de puncte ocupând locul întâi. Pe locul al doilea s-a situat Parohia şi Liceul Teoretic din Gătaia (285 p.), iar pe locul al treilea, Parohia şi Şcoala Gimnazială din Cebza (270 p.). Analizând datele oferite de acest site am observat că înaintea proiectului nostru au fost trei proiecte propuse de parohiile: Timişoara Dacia şi Sânnicolau Mare (300 p.) şi Nădrag, prot. Făget (299 p.), iar la egalitate de puncte parohia Timişoara Viile Fabric (297 p.). Felicitări tuturor participanţilor şi succes la noua etapă eparhială ce se va desfăşura în perioada 29 aprilie - 5 mai a. c..

,,Foaia Săcălazului", nr. 121/2014

A apărut numărul 121 al publicaţiei locale ,,Foaia Săcălazului". Din acest număr am reţinut editorialul Şcoală europeană la Beregsău Mare iscălit de Ghiţă Blejuşcă.  Noua instituţie şcolară a fost ridicată prin accesarea fondurilor europene, întregul proiect ridicându-se la 13. 665.273, 12 lei. Noua clădire cuprinde 16 săli de clasă, 4 laboratoare (psihologie, desen şi lucru manual, fizică-chimie, informatică şi limbi străine), bibliotecă cu sală de lectură, o terasă cu laborator de ecologie, spaţii de depozitare, cancelarie şi o sală de sport modernă. (p. 1). Tot din această publicaţie mai avem biografii locale, mesaje de Paşti, precum şi poezie semnată de Ştefan Tomoiagă. Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!

,,Opinia", nr. 18/2014

Prin bunăvoinţa domnului Gheorghe Blejuşcă, secretarul Asociaţiei Publiciştilor din Presa Rurală din Banat şi truditor în ogorul presei săcălăzene am primit la parohie ultimul număr al publicaţei ,,Opinia". Din acestă publicaţie am reţinut câteva mesaje pascale semnate de preoţii din Săcălaz (Petru Toma, Să iertăm toate pentru înviere!, p. 1-2); Beregsău Mare (Semenic Sârbu, Sărbătoarea bucuriei, a împăcării şi luminii!, p. 2) şi Beregsău Mic (Nicolae Lupşescu, Jertfă şi lumină, p. 2). Tot din acest număr avem câteva ştiri de interes local: alegeri locale în 25 mai; transport local cu autobuzul; fabrică care va produce tehnică dentară la Săcălaz (p. 1; 4), precum şi un complex multifuncţional (p. 2). O întreagă pagină este închinată sănătăţii: dr. Simona Dorin, Alergiile sezoniere, dr. Florina Tobias, Diabetul şi sănătatea orală şi De ce dor dinţii? în pagina a treia.
Revista poate fi consultată în cadrul bibliotecii parohiale.

miercuri, 16 aprilie 2014

Cateheză demonstativă în parohia Folea

Vineri, 4 aprilie a. c., de la orele 17 în biserica cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae" din localitatea Folea a fost susţinută o cateheză demonstrativă de către C. Păr. Ioan Sălvan, parohul locului. De faţă au fost C. Păr. Ciprian Boşca, responsabil zonal al proiectului ,,Hristos împărtăşit copiilor" de la parohia Banloc, Oliviu Crişan de la parohia Şipet şi Valentin Bugariu de la parohia Birda.
Cateheza a avut tema Sfintele Taine ale Mărturisirii şi Împărtăşirii astăzi. Lecţia a beneficiat de o proiecţie a unui material didactic produs de Editura Sfântul Mina de la Iaşi. Elevii cuprinşi în proiectul ,,Hristos împărtăşit copiilor" din parohia Folea au dat mărturie despre efortul catehetic al părintelui paroh precum şi despre periodicitatea întâlnirilor din cadrul acestui proiect. Sincere felicitări tuturor ostenitorilor în ogorul învăţământului religios parohial de la Folea!

,,Vatră nouă" nr. 163/2014

Prin amabilitatea P. On. Păr. Vasile D. Suciu am primit la parohie ultimul număr din publicaţia locală ,,Vatră nouă" care apare la Giarmata Vii sub oblăduirea Bisericii cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului" din localitate. Din cuprins amintim câteva articole care fac referire la cultura tradiţională românească: pagini de cultură agricolă, sănătate, religie şi învăţământ românesc. Am remarcat un bine scris şi documentat material despre Taina Sfintei Spovedanii (p. 10-11). Articolul iscălit de preotul Teodor Cocoreanu se înscrie în activităţile de popularizare a Anului omagial euharistic promulgat de Patriarhia Română în 2014. Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!

duminică, 13 aprilie 2014

Acţiune filantropică la Birda

Joi, 10 aprilie cu începere de la orele 9 în cadrul ,,Săptămânii altfel" la Şcoala Gimnazială din Birda a avut loc o acţiune filantropică. Această întâlnire a reprezentat fructificarea proiectului catehetic-filantropic derulat şi iniţiat de Parohia Birda şi Şcoala din localitate. Au beneficiat de aceste daruri constând în dulciuri şi alimente cinci elevi: Weiss Markus, Bene Beniamin (cls. a V-a), Paşca Andrada (cls. a VI-a), Orgoş Anabela (cls a VII-a) şi Paşca Gabriela (cls. a VIII-a). Mulţumiri tuturor atât celor care au coordonat proiectul cât şi celor 17 elevi implicaţi.
Proiectul catehetic propus de Parohia şi Şcoala din Birda a luat primul loc la faza locală, la nivelul oraşului Deta calificându-se la faza judeţeană de la Timişoara.

sâmbătă, 5 aprilie 2014

Cateheză la Centrul Educaţional ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş” din Deta



Joi, 10 aprilie cu începere de la orele 12, 30 a fost susţinută o cateheză cu titlul ,,Constantin Brâncoveanu şi Ortodoxia românească”. Această acţiune se înscrie în omagierea Sfinţilor Martiri Brâncoveni la 300 de ani de la pătimirea lor mucenicească. Ora de religie a fost dublată de utilizarea calculatorului şi proiectarea un material power point care să ilustreze contribuţia domnitorului român, a familiei sale la susţinerea şi dezvoltarea Bisericii Ortodoxe din Ţările Române (Ţara Românească, Transilvania şi Moldova), dar şi a Bisericii Ortodoxe din Răsărit.
            Totodată a fost punctat sprijinul Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu la dezvoltarea literaturii liturgice în limba română, a învăţământului dar şi crearea unui stil arhitectural numit brâncovenesc.
            Toate aceste iniţiative au avut la temelia lor credinţa familiei Brâncoveanu surprinsă în mai multe paliere: participarea la sfintele slujbe, împărtăşirea cu Sfintele Taine, ctitoria de lăcaşuri de cult, înzestrarea acestora cu odoare, cărţi şi veşminte liturgice
            Cateheza a fost susţinută de părintele Valentin Bugariu de la parohia Birda. La finalul întâlnirii tuturor copiilor participanţi au fost dăruite calendare de buzunar ortodoxe editate de parohia sus-amintită.
            Un gând de mulţumire se îndreaptă la final truditorilor acestui Centru care au făcut posibilă materializarea acestei lecţii de religie.