sâmbătă, 5 aprilie 2014

Cateheză la Centrul Educaţional ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş” din Deta



Joi, 10 aprilie cu începere de la orele 12, 30 a fost susţinută o cateheză cu titlul ,,Constantin Brâncoveanu şi Ortodoxia românească”. Această acţiune se înscrie în omagierea Sfinţilor Martiri Brâncoveni la 300 de ani de la pătimirea lor mucenicească. Ora de religie a fost dublată de utilizarea calculatorului şi proiectarea un material power point care să ilustreze contribuţia domnitorului român, a familiei sale la susţinerea şi dezvoltarea Bisericii Ortodoxe din Ţările Române (Ţara Românească, Transilvania şi Moldova), dar şi a Bisericii Ortodoxe din Răsărit.
            Totodată a fost punctat sprijinul Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu la dezvoltarea literaturii liturgice în limba română, a învăţământului dar şi crearea unui stil arhitectural numit brâncovenesc.
            Toate aceste iniţiative au avut la temelia lor credinţa familiei Brâncoveanu surprinsă în mai multe paliere: participarea la sfintele slujbe, împărtăşirea cu Sfintele Taine, ctitoria de lăcaşuri de cult, înzestrarea acestora cu odoare, cărţi şi veşminte liturgice
            Cateheza a fost susţinută de părintele Valentin Bugariu de la parohia Birda. La finalul întâlnirii tuturor copiilor participanţi au fost dăruite calendare de buzunar ortodoxe editate de parohia sus-amintită.
            Un gând de mulţumire se îndreaptă la final truditorilor acestui Centru care au făcut posibilă materializarea acestei lecţii de religie.