vineri, 30 mai 2014

Praznicul Înălţării Domnului în parohia Birda

Joi, în a şasea săptămână după Paşti a fost prăznuită Înălţarea Domnului şi în parohia Birda. Începând de la orele 10 a fost oficiată Sfânta Liturghie în capela cu hramul ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din localitatea Sîngeorge, filia parohiei Birda. După Sfânta Liturghie, a fost sfinţit un set de veşminte liturgice donat de o familie de credincioşi din parohie. La orele 12,00 a fost săvârşită o rugăciune pentru eroii şi martirii neamului la troiţa de la capelă, au fost depuse coroane de flori de către oficialităţile locale. Iar la final copiii de la Şcoala Primară din localitate au susţinut un bogat program patriotic compus din poezie şi cântece. Un gând de mulţumire tuturor care s-au implicat în realizarea acestui eveniment: oficialităţi locale, educatori, învăţători precum şi tuturor credincioşilor care au fost prezenţi în această zi la rugăciunea Bisericii. Şi de astă dată a fost alături de noi în rugăciune, părintele Jivoin de la parohia ortodoxă sârbă Denta.

,,Vatră nouă" nr. 164/2014

Am primit la parohie în variantă electronică revista ,,Vatră nouă" ce apare sub coordonarea P. On. Păr. Vasile D. Suciu în parohia Giarmata Vii, protopopiatul Timişoara II. Şi în acest număr regăsim crâmpeie de agronomie, religie şi sport. Un fapt demn de menţionat este o realizare din domeniul catehezei parohiale. Şi anume participarea la Concursul de proiecte duhovniceşti intitulat ,,Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine", derulat şi în comunitatea de la Giarmata Vii sub genericul ,,Ajută-ţi aproapele". Ca urmare a acestui concurs un tânăr imobilizat a primit un cărucior electric pentru a se deplasa mai uşor. Tot din acest număr se pot regăsi activităţi religioase, culturale şi sportive desfăşurate de Parohie împreună cu Şcoala din localitate.

duminică, 25 mai 2014

,,Hristos împărtăşit copiilor" în parohia Şipet

Vineri, 23 mai cu începere de la orele 17 la biserica parohială cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh" din Şipet a fost organizată şi susţinută o cateheză - model cu tema: Sfintele Taine ale Spovedaniei şi Cuminecării. Lecţia a fost susţinută de către C. Păr. Oliviu Crişan, parohul din localitate şi s-a adresat celor 15 copii din grupul de cateheză ,,Hristos împărtăşit copiilor". În cadrul aceste lecţii a fost folosit calculatorul, retroproiectorul, folosindu-se materiale despre aceste Sfinte Taine. La final părintele a scos în privelişte faptul că acest grup de copii dau şi răspunsurile liturgice la Sfintele Laude, Taine şi ierurgii săvârşite în biserica ortodoxă din localitate. Au fost prezenţi: P. On. Păr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei, C. Păr. Ciprian Boşca, responsabilul catehetic la nivel de protopopiat, Ioan Sălvan de la parohia Folea şi Valentin Bugariu de la parohia Birda.


Concursul judeţean ,,Bucuria Învierii în suflet de copil" la Birda


În luna mai a debutat prima ediţie a Concursului judeţean ,,Bucuria Învierii în suflet de copil". Concursul a fost organizat de Şcoala Gimnazială şi Parohia Birda în data de 5 mai 2014. Au participat zece copii din clasa a IIIa de la Şcoala Gimnazială din Birda şi Şcoala Primară cu clasele I-IV din Sîngeorge, jud. Timiş. Au participat: Indri Ana Maria, Brezga Cătălin Andrei, Buţu Raluca Margareta, Bucşă Narcis Alian, Vălean Alexandru Marian, Murgea Cristian Florin, Pomuţ Jolan, Cocoş Andrei Paul Ramon Denis, Drăghici Andrei Florin şi Frangoglu Gabriela.
În data de 13 mai în cadrul şcolii au fost premiaţi câştigătorii: Indri Ana Maria (Premiul I), Vălean Alexandru (Premiul II), Murgea Cristian Florin (Premiul III), ceilaţi copii au primit diplome de participare. Toţi elevii au primit premii constând în: Carte de rugăciune, iconiţe, diplome de merit. Un gând de mulţumire se îndreaptă către organizatorii acestui concurs doamnele înv. Sorina Oniţa şi Miron Maria Chiva, precum şi către domnul prof. Popa Doru Gheorghe cel care a fost evaluatorul acestui concurs.











,,Familia", nr. 1-2; 3-4/2014

Chiar din primul număr al revistei ,,Familia" pe 2014 aflăm despre un gest urât şi anume despre izgonirea revistei din biserica ortodoxă din localitate. Ştiut este faptul că revista în formatul actual este editată chiar de Biserică. Şi atunci cum de a apărut acest gest? Nu ştim! Din aricolul iscălit de redacrorul publicaţiei, domnul prof. Traian Trifu Căta ne dumirim că Comintetul şi sinodul Bisericii a hotărât acest lucru. E mare păcat o revistă oglindă a vieţii cotidine a petrovicenilor, punte de legătură între românii din localitate şi cei plecaţi pe alte meleaguri: America, Europa, Australia ş.a.m.d., o cronică cultură care înmănunchează frumoasele tradiţii locale. Poate că timpul modern nu mai are aplecare asupra acestor manifestări ale spiritului românesc. Păcat!
Al doilea număr primit, ilustrează sărbătoarea hramului Bisericii de Rusalii, precum şi alte câteva întâlniri locale cum ar fi Picnicul petrovicenilor ajuns la a 60-a ediţie, dar şi comemorări din trecutul localităţii.
Revistele pot fi consultate la biblioteca bisericii!

,,Familia", nr. 5-6: 7-8/2013

Prin amabilitatea domnului dipl. ing. Traian Trifu Căta, vicepreşedintele Asociaţiei publiciştilor din presa rurală din Banat am primit la parohie, ultimele două numere ale revistei ,,Familia" din Petrovasâla (Banat, Serbia).
Numărul din iulie - octombrie se deschide cu un editorial intitulat 150 de ani de la sfinţirea Bisericii Ortodoxe din Petrovasâla (1863-2013) şi 110 de ani de la înfiinţarea corului bisericesc. În data de 10 noiembrie 2013 petrovicenii au aniversat 110 ani de la ridicarea actualei biserici de zid. Evenimentul central a avut loc în biserică prin săvârşirea Sfintei Liturghii arhireşti săvârşită de Preasfinţitul Daniil Stoenescu, episcop al Episcopiei ,,Dacia Felix" înconjurat de un sobor de 14 preoţi. (p. 1). Din pagina a III-a aflăm despre organizarea la Torac a Ediţiei a III-a a Forumului publiciştilor din presa rurală din Banat. Cu acest prilej a fost aleasă o nouă conducere, a luat fiinţă o nouă filială pentru Banatul sârbesc, precum şi în partea a doua a fost organizată o secţiune de comunicări. A fost la final vizitată biserica ortodoxă de la Torac. Publicaţia mai îmbie pe cititorii din localitate cu valori locale: expoziţie etnografică şi cea gastronomică. 
Ultimul număr, cel din noiembrie-decembrie aduce noi ştiri din viaţa comunităţii: descreşterea românilor, dar şi unele lucrări edilitare ce au vizat biserica ortodoxă.
Revistele pot fi consultate la biblioteca parohială!