duminică, 25 mai 2014

,,Familia", nr. 5-6: 7-8/2013

Prin amabilitatea domnului dipl. ing. Traian Trifu Căta, vicepreşedintele Asociaţiei publiciştilor din presa rurală din Banat am primit la parohie, ultimele două numere ale revistei ,,Familia" din Petrovasâla (Banat, Serbia).
Numărul din iulie - octombrie se deschide cu un editorial intitulat 150 de ani de la sfinţirea Bisericii Ortodoxe din Petrovasâla (1863-2013) şi 110 de ani de la înfiinţarea corului bisericesc. În data de 10 noiembrie 2013 petrovicenii au aniversat 110 ani de la ridicarea actualei biserici de zid. Evenimentul central a avut loc în biserică prin săvârşirea Sfintei Liturghii arhireşti săvârşită de Preasfinţitul Daniil Stoenescu, episcop al Episcopiei ,,Dacia Felix" înconjurat de un sobor de 14 preoţi. (p. 1). Din pagina a III-a aflăm despre organizarea la Torac a Ediţiei a III-a a Forumului publiciştilor din presa rurală din Banat. Cu acest prilej a fost aleasă o nouă conducere, a luat fiinţă o nouă filială pentru Banatul sârbesc, precum şi în partea a doua a fost organizată o secţiune de comunicări. A fost la final vizitată biserica ortodoxă de la Torac. Publicaţia mai îmbie pe cititorii din localitate cu valori locale: expoziţie etnografică şi cea gastronomică. 
Ultimul număr, cel din noiembrie-decembrie aduce noi ştiri din viaţa comunităţii: descreşterea românilor, dar şi unele lucrări edilitare ce au vizat biserica ortodoxă.
Revistele pot fi consultate la biblioteca parohială!