luni, 28 septembrie 2015

,,Orient latin”, nr. 2-3 ̸ 2015

Am primit la parohie numărul 2-3 ̸ 2015 al revistei timișorene ,,Orient latin”, publicație editată de Fundația Culturală ,,Orient latin” din metropola Banatului.
Ajunsă în cel de al XXII an de la apariție în fiecare număr este prezentată mișcarea culturală din localitate, provincie și din țară propunând cititorilor în fiecare număr –ca dealtfel și în acesta – creație literară (poezie, proză), istorie și critică literară, recenzii ale ultimelor apariții editoriale care beneficiază chiar și de prezentare ilustrată, cronică literară ș.a.

Numărul acesta se deschide cu două materiale care evocă personalitatea unui om, a unui profesor devenit Magistru pentru toți învățăceii săi de la Timișoara. Conf. univ. dr. Mirela Borchin își începe medalionul închinat Magistrului cu o mărturisire: ,,Orice aș spune despre Magistru îl onorează și mă onorează. Eram elevă de liceu când l-am văzut prima oară, într-o seară de toamnă, la centenarul lui Sadoveanu. Profesorul și-a început discursul cu fraza: ‹‹Sadoveanu împlinește 100 de ani. Ar fi putut 1000››. M-a șocat. Ce a vrut să spună cu asta? Magistrul nu-și tălmăcea spusele, dar răspândea lumină. Ceva din Lumina Învățătorului dintâi. Longevitatea unui scriitor este incumensurabilă, dar uneori, predictibilă. G. I. Tohăneanu împlinește 90 de ani. A scris între altele Arta evocării lui Sadoveanu. Ca Tohăneanu, nimeni nu putea evoca. De aceea, ar putea împlini și el 1000 de ani. Pentru ceea ce a făcut într-o viață de om. De om superior”. (p. 3). 

luni, 14 septembrie 2015

Început de an la Școlile din Birda și Sîngeorge

Luni, 14 septembrie la praznicul Înălțării Sfintei Cruci de la orele 9,00 a fost oficiată o slujbă de Te-Deum la Școala Gimnazială din Birda și Școala Primară din Sîngeorge. Slujba a fost urmată de cuvântul domnului Marius Stoian, primarul comunei și prof. Sorina Onița, directorul instituției care a prezentat școala, truditorii acesteia: profesori și școlari, precum și dascălii noi, diriginții claselor gimnaziale precum și institutorii de la clasele primare.
Succes tuturor în anul școlar 2015-2016!

joi, 10 septembrie 2015

,,Arhanghelul”, nr. 3 ̸ 2015

Revista de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” oferă cititorilor fideli un nou număr al său. În cuprins regăsim rubricile deja tradiționale și una nouă consacrată celor mai tineri jurnaliști în pagina intitulată ,,Tinere condeie”.
Editorialul, ,,Hramul nostru” (p. 1; 7) încearcă să lămurească câteva aspecte din importanța serbării hramului pentru comunitatea parohială. Hramul fiind actul de botez al bisericii locale dar și îngerul veghetor al tuturor creștinilor.
În rubrica ,,Tinere condeie” regăsim: fotografii, desene tematice precum și două contribuții: poezia Rugăciune iscălită de Roberta Gabor, clasa a VIII-a și o micromonografie intitulată Monografia Bisericilor Parohiei Mașloc (I), de Pavlovici Marina, clasa a XI-a.
Conf. univ. dr. Mirela Borchin continuă studiul Portretul unui mitropolit uitat Lăzărescu Vasile (1894-1969) cu ilustrarea activității de la cârma Episcopiei Caransebeșului și începuturile slujirii în Eparhia Timișoarei și primele realizări semnificative: catedrala mitropolitană.
Rubrica ,,Urme din trecut” este semnată de doi colaboratori, protopopul Ioan Prisăcean, Viața protopopiatului Deta oglindită în revista ,,Învierea”, un articol aniversar închinat aniversării a 25 de ani de apariție neîntreruptă a publicației eparhiale. Prima parte a materialului dezvăluie participarea ierarhilor eparhiei la sfințiri și binecuvântări de biserici și capele de pe raza protopopiatului. Celălalt articol, Drama Brâncovenilor oglindită în eposul și teatrul popular românesc (IV) de prof. Ion Murariu care a ajuns la final.
Tot o contribuție a vechimii vieții bisericești este consemnată de părintele Ioan Marcu, Parohia Ortodoxă Sculea. Fișă monografică (p. 5) care înfățișează istoricul comunității parohiale și viața parohiei în activități zilnice. Între slujitori este amintit părintele Nicolae Bolocan (1812-1877), ctitorul bisericii actuale.

Paginile 6-7 sunt închinate apariției unei cărți: Martor la Revoluție, Editura Marineasa, Timișoara, 2014, 61 p. (autor Ion Murariu). Cronica parohială este rubrica care încheie cele 8 pagini ale revistei. 

marți, 8 septembrie 2015

Hramul bisericii parohiale din Birda







Pe 8 septembrie de la orele 10,00 a fost oficiată Sfânta Liturghie. Cuvântul de învățătură a fost pregătit și susținut de preotul paroh care a evidențiat importanța hramului în viața credincioșilor astăzi. După Liturghie a urmat ritualul binecuvântării și tăierii colacului Rugii. În final toți cei prezenți au primit o parte din unitatea colacului ce simbolizează ținerea și împărtășirea credinței ortodoxe.
Mulțumiri speciale nașilor de anul acesta, Teodora și Nicu Foghiș, precum și tuturor credincioșilor prezenți la această minunată prăznuire.
La mulți ani tuturor credincioșilor!