joi, 10 septembrie 2015

,,Arhanghelul”, nr. 3 ̸ 2015

Revista de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” oferă cititorilor fideli un nou număr al său. În cuprins regăsim rubricile deja tradiționale și una nouă consacrată celor mai tineri jurnaliști în pagina intitulată ,,Tinere condeie”.
Editorialul, ,,Hramul nostru” (p. 1; 7) încearcă să lămurească câteva aspecte din importanța serbării hramului pentru comunitatea parohială. Hramul fiind actul de botez al bisericii locale dar și îngerul veghetor al tuturor creștinilor.
În rubrica ,,Tinere condeie” regăsim: fotografii, desene tematice precum și două contribuții: poezia Rugăciune iscălită de Roberta Gabor, clasa a VIII-a și o micromonografie intitulată Monografia Bisericilor Parohiei Mașloc (I), de Pavlovici Marina, clasa a XI-a.
Conf. univ. dr. Mirela Borchin continuă studiul Portretul unui mitropolit uitat Lăzărescu Vasile (1894-1969) cu ilustrarea activității de la cârma Episcopiei Caransebeșului și începuturile slujirii în Eparhia Timișoarei și primele realizări semnificative: catedrala mitropolitană.
Rubrica ,,Urme din trecut” este semnată de doi colaboratori, protopopul Ioan Prisăcean, Viața protopopiatului Deta oglindită în revista ,,Învierea”, un articol aniversar închinat aniversării a 25 de ani de apariție neîntreruptă a publicației eparhiale. Prima parte a materialului dezvăluie participarea ierarhilor eparhiei la sfințiri și binecuvântări de biserici și capele de pe raza protopopiatului. Celălalt articol, Drama Brâncovenilor oglindită în eposul și teatrul popular românesc (IV) de prof. Ion Murariu care a ajuns la final.
Tot o contribuție a vechimii vieții bisericești este consemnată de părintele Ioan Marcu, Parohia Ortodoxă Sculea. Fișă monografică (p. 5) care înfățișează istoricul comunității parohiale și viața parohiei în activități zilnice. Între slujitori este amintit părintele Nicolae Bolocan (1812-1877), ctitorul bisericii actuale.

Paginile 6-7 sunt închinate apariției unei cărți: Martor la Revoluție, Editura Marineasa, Timișoara, 2014, 61 p. (autor Ion Murariu). Cronica parohială este rubrica care încheie cele 8 pagini ale revistei.