duminică, 30 mai 2021

Ioan Bud (1952-2021)

 

   Pe neașteptate a trecut pragul acestei lumi, Ionel, epitropul bisericii ortodoxe române din Sângeorge timp de… 22 de ani. După necrolog, Ionel a trăit 68 de ani, din care credincios a fost de când s-a știut (cum adesea mărturisea) și epitrop al bisericii în ultimii 22 de ani.

  Pierderea este una însemnată deoarece biserica era deschisă și închisă de bunul ei slujbaș, iar cei care intrau pentru a participa la o slujbă religioasă erau întâmpinați fie cu o vorbă bună, fie una de duh după ocazia ivită.

   Nu a fost vreo lucrare la biserică care să nu fi fost sprijinită de nea Ionel și acestea nu au fost puține cel puțin în ultimii 10 ani. Iar strălucirea de astăzi a bisericii în mare parte i se datorează.

  De la procurarea celor necesare cultului (prescuri și vin), la grija pentru încălzirea bisericii în timpul rece, strângerea contribuțiilor anuale pentru susținerea bisericii, toate au căzut în sarcina lui.

  De accea prin trecerea din această lume, Biserica a pierdut pe unul din cei mai loiali credincioși și statornici și jertfelnici credincioși.

      Fie-i amintirea binecuvântată!


luni, 17 mai 2021

Premiul al III-lea pentru Parohia Birda

 

   În 12 mai 2021 la Liceul Teologic Ortodox ,,Sf. Antim Ivireanul” din Timișoara s-a desfășurat jurizarea etapei eparhiale (județene) a Concursului Național Catehetic ,,Biserica – familia românilor de pretutindeni”. La această ultimă etapă județeană au participat 16 portofolii realizate de gupurile catehetice parohiale din Arhiepiscopia Timișoarei.

     Juriul a fost compus din: pr. dr. Nichifor Tănase (consilier eparhial), pr, lect. dr. Marius Ioana (Facultatea de Teologie din Timișoara), pr. Cristian Aurel Tomescu (referent catehetic), prof. Adela Panait (director Liceul Teologic Ortodox ,,Sf. Antim Ivireanul”), prof. Daniela Buzatu (Inspectoratul Județean Timiș) și prof. Linda Saskia Menczel (Uniunea Artiștilor Profesioniști din România). În urma procesului de evaluare a miniproiectelor, următoarele parohii au obținut următoarele rezultate:

       Locul I Parohia Dumbrăvița;

       Locul al II-lea Parohia Giroc;

     Locul al III-lea a fost împărțit de patru parohii: Timișoara – Calea Martirilor; Șag; Ghiroda Veche și Birda.

       Mențiunea I: Timișoara – Fabric ,,Sf. Ilie”, Gătaia, Biled și Nădrag;

       Mențiunea a II-a: Ciacova și Jebel;

       Mențiunea a III-a: Răchita, Mănăștur și Margina.

     Miniproiectul realizat de grupul catehetic al Parohiei Birda a avut ca titlu: ,,Sentimentul de a fi acasă: Biserica noastră” și a fost realizat de o echipă formată dintr-un bibliolog (Gabriela Șerban, Biblioteca Orășenească ,,Tata Oancea” din Bocșa, jud. Caraș-Severin), doi profesori (Bianca Bădiță, Școala cu clasele I-VIII ,,Ioan Ciucurel” din Șoșdea, jud Caraș-Severin; Maria Miron, Școala Gimnazială Birda), 6 elevi (Nenciu David, Colegiul Național ,,Ana Aslan”, Timișoara; Șuștrean Lorena, Școala Gimnazială Birda; Orășanu Alexandru; Pașca Cristina, Peia Denisa, Weisz Markus, Liceul Teoretic Gătaia) și un preot (Valentin Bugariu).

   Miniproiectul a avut momente de rugăciune (Sfânta Liturghie, Tedeum, parastas, cateheză, educaționale (expoziție de carte, realizarea de planșe tematice, proiecția unui film documentar, interpretarea de pricesne și cântece patriotice și descinderi în cultura populară românească) și filantropice dar și de activități on-line realizate cu Biserica Ortodoxă din Sărcia, filia Parohiei Toracu Mare din Episcopia Dacia Felix dar și cu două familii plecate din Birda în Germania.

    Prin toate aceste activități s-au urmărit mai multe obiective între care amintim: conștientizarea sărbătoririi Culturii și spiritualității românești în comunitatea parohială, promovarea culturii populare românești în cadrul sărbătorilor creștine de peste an, întărirea sentimentului de omagiere și comemorare a unor personalități din istoria neamului ș. a.

  Întregul portofoliu realizat de echipa Parohiei Birda poate fi văzut accesând link-ul: https://ro.scribd.com/presentation/496353615/BIRDA-2021.


miercuri, 5 mai 2021

,,Vatra satului”, nr. 51 /2021

 

   A apărut cel de-al 51 număr al revistei locale ,,Vatra satului” pregătită și realizată pentru sătenii din Ferendia de un inimos Colegiu de Redacție condus de prof. Ioan Traia.

  Editorialul acestui număr este dedicat profesorului și muzeografului Ioan Traia, ,,Semnal de prețuire pentru satul Ferendia”. Autorul acestui articol omagial, preotul Valentin Bugariu înșiruie câteva din realizările ultimilor ani a celui omagiat, muzeograful și profesorul Ioan Traia: membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Timișoarei în Comisia de cultură (din 2018), autor al unui studiu monografic închinat lui Ioachim Miloia, colaborator la apariția unui volum omagial dedicat preotului dr. Ionel Popescu, vicar administrativ al Eparhiei Timișoarei (2020). Pe lângă acrivia științifică, prof. Ioan Traia rămâne leal cu credința sa, cu cultura monografică și publicistica bănățeană care a cunoscut o dezvoltare în jurul persoanei sale.

     Tot în această revistă cititorii pot găsi alte interesante însemnări pe diferite teme de cercetare (literatură, religie și istorie). Prof. Iosif Marius Circa își continuă studiul ,,Ei și-au iubit țara, limba și neamul” care a ajuns la cea de-a treia parte. Preotul Tiberiu Dan Gherasim, parohul Bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului” din Ferendia trimite un cuvânt pastoral enoriașilor din vatra satului, ,,Sărbătoarea Învierii”. Prof. Adriana Horje în studiul ,,Comuna Jamu-Mare în zorii istoriei” prezintă principalele mărturii arheologice din zonă (Ferendia, Clopodia, Gherman, Lățunaș, Jamu Mare).

    Felicitări redactorilor, editorilor și cititorilor acestei preafrumoase publicații sătești.