duminică, 24 noiembrie 2024

Taina Sfântului Maslu în biserica din Rovinița Mare

 

   În Duminica a 30-a după Rusalii, prin grija P. C. Părinte Damian Griguța, parohul locului a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de obște, în biserica filială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Rovinița Mare.

     Au slujit P. C. Părinți Valentin Bugariu (parohia Birda), Zoran Milovanov (parohia Berecuța), Georgian Popovici (parohia Stamora Germană), Tiberiu Gherasim (parohia Ferendia), Adrian Cohuț (parohia Percosova) și Damian Griguța, parohul din Opatița și păstorul credincioșilor din Rovinița Mare.

       Cuvântul de învățătură a fost susținut de părintele Valentin Bugariu, care a vorbit pornind de la textul pericopei Samarineanului milostiv (Luca 10, 25-37) despre minunile credinței primite prin rugăciune și părtășie comună în Sfânta biserică la Sfânta Liturghie și Sfintele Taine.

        La final cântăreții parohiei și credincioșii au intonat un buchet de colinde tradiționale românești.



sâmbătă, 23 noiembrie 2024

Întâlnirea monografiștilor bănățeni la Timișoara

 

   Sâmbătă, 23 noiembrie, a avut loc o nouă întâlnire a monografiștilor rurali. la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara. Manifestarea s-a bucurat de prezența dl. Conf. univ. dr. Dorel Micle, directorul Muzeului, precum și de participarea mai multor muzeografi din cadrul acestuia.

   Cu acest prilej au fost lansate două noi volume monografice: Ioan Traia, Doru Sinaci, Clopodia, conacul celor trei personalități, Editura Eurostampa, Timișoara, 2004, 140 p., și Ioan Traia, Emilian Popa, Daniel Gabriel Otescu, Biserica din Topla, Editura Eurostampa, Timișoara, 2024, 155 p..

       Despre cele două cărți au vorbit autorii: muzeografii Ioan Traia și Emilian Popa și preotul Daniel Gabriel Otescu de la parohia Belinț, cu obârșia maternă în satul Topla.

        Despre noile apariții editoriale a vorbit și preotul Valentin Bugariu, de la parohia Birda care a introdus pe cititori în frumoasa poveste a celor două așezări, cu instituții locale și vrednici slujitori ai acestora și implicit a celor două așezări bănățene.

         Preotul Vasile Suciu, de la parohia Giarmata Vii a oferit participanților cel mai nou număr al revistei lunare a comunității pe care o păstorește, ,,Vatră nouă” și un nou volum de colinde intitulat Din an în an. 77 de colinde și 7 scenete religioase, Editura Partoș, Timișoara, 2016, 150 p..

        Participanții au fost uniți măcar pentru câteva ceasuri în cinstirea publicațiilor scrise, fie cărți, fie reviste și desigur au existat schimburi benefice în formarea unui orizont de cunoaștere a trecutului societății românești dintre Mureș și Dunăre.





vineri, 22 noiembrie 2024

Cateheză demonstrativă la Voiteg

 

   Vineri, 22 noiembrie, prin grija P. C. Părinte ic. Dragan Giorgiev, parohul bisericii ,,Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, din Voiteg, a fost organizată o cateheză demonstrativă la Școala Gimnazială din Voiteg, în parteneriat cu școala amintită.

     Gazda acestei interesante activități a fost d-na prof. Camelia Fogaș, directorul instituției școlare care a oferit oaspeților un spațiu generos și personalizat cu opere de artă și amintiri ale generaților care au trecut prin Școala din Voiteg.

   Cateheza a fost susținută la clasa a VIII-a, cu sprijinul d-nei prof. Ionela Fanu, titularul disciplinei Religie Ortodoxă a Școlii. Vorbitorul a optat pentru acest prilej la o cateheză ilustrată cu ajutorul calculatorului printr-un material power-point sugestiv intitulat: ,,Despre Post” care a dezvăluit învățătura despre Post prin text și imagine, cu exemple din învățătura Sfinte Scripturi, a Sfinților Părinți, cu mărturii din viața creștinilor din cele mai vechi timpuri și până în prezent.

        Elevii au fost deosebit de receptivi la prezentarea temei, cu întrebări și răspunsuri în ceea ce privește înțelegerea acesteia.

       La finalul orei, Preaonoratul Părinte Ciprian Boșca a transmis elevilor un îndemn de a cerceta biserica din localitate, precum și urări de succese în cadrul examenului de capacitate care va încheia cei opt ani de școală.

     Au fost prezenți la această activitate: P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Petru Achim, misionar în cadrul Protopopiatului Deta, Zoran Milovanov (parohia Berecuța) și Valentin Bugariu (parohia Birda).


joi, 21 noiembrie 2024

Împărtășirea copiilor în parohia Birda

 

La Praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului a fost oficiată în Ajun, Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia) în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Sângeorge, filia parohiei Birda.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către P. C. Părinți Petru Achim și Valentin Bugariu, parohul locului în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda. Au fost prezenți preșcolarii și elevii claselor 0-V de la Grădinița cu Program Normal și Școala Gimnazială din Birda.

Școlarii au fost mărturisiți și pregătiți pentru primirea Sfintei Euharistii de către preotul Valentin Bugariu și apoi au fost împărtășiți de către preotul Petru Achim. Înainte de primirea Sfintei Împărtășanii, preotul Valentin Bugariu și copiii din biserica au intonat câteva colinde tradiționale românești.

Copiii au fost însoțiți de către prof. Iasmina Petrovici, îngr. Viorica Pinti, prof. Daniela Isoc, prof. Mihaela Gherban și prof. Oana Pițigoi, titularul Catedrei de religie ortodoxă de la Școala sus-amintită.

Activitatea religios-educativă a fost posibilă cu aprobarea prof. Sorina Onița, directorul Școlii Gimnaziale Birda și realizată pe baza Acordului de Parteneriat încheiat între Școală și Biserică la nivelul comunei Birda, jud. Timiș.

La final, preotul Petru Achim a vorbit despre semnificația Praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului și cinstirea Maicii Domnului în viața creștinului și a interpretat o priceasnă închinată Născătoarei de Dumnezeu.



marți, 19 noiembrie 2024

Expunere despre Sfinții Doctori fără de arginți la U.Z.P.R. Timișoara

 

Luni, 18 noiembrie în cadrul întâlnirilor săptămânale a membrilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala ,,Valeriu Braniște” din Timișoara, preotul Valentin Bugariu a prezentat expunerea: ,,Boală și vindecare în Sfânta Scriptură. Modele de Sfinți Doctori fără de arginți. Posibile întrebări, dileme și răspunsuri pe marginea literaturii biblice, patristice și teologice”, cu o prezentare a d-nei Constanța Sylvia Hârceagă și în conducerea dl. Ion Medoia, decanul de vârstă al Filialei.

În cuprinsul temei expuse, vorbitorul a expus etapele pregătirii comunicării: dezvăluirea învățăturii biblice și patristice despre boală și vindecare, ilustrarea principalelor așezăminte medicale creștine în Răsăritul Europei, precum și cinstirea și evlavia românilor la Sfinții tămăduitori, prezența moaștelor acestora în România, cu privire specială la Banat.

Tema a fost fructificată în finalul întâlnirii prin întrebări sau contribuții personale, de la viața esenienilor și până la doctrina bogumilismului, cu învățătura despre bine și rău prezentă în textele vechii literaturi române. Părintele dr. Dan D. Gîrjoabă, redactorul revistei ,,Anghelos” și membru al Filialei a adus precizarea binevenită potrivit căreia preotul este slujitorul Tainelor oficiate în scopul tămăduirii celor care le primesc, însă în cazurile în care primitorul suferă de o boală cronică el trebuie îndrumat spre medicii care slujesc și aduc tămăduirea cea mult așteptată.



miercuri, 13 noiembrie 2024

Ziua Bibliei la Școlile din Comuna Birda

 

În 13 noiembrie, în ziua pomenirii Sfântului Ioan Gură de Aur, cel mai valoros exeget al Sfintei Scripturi este sărbătorită Ziua Bibliei.

Și în anul acesta a fost realizată o activitate catehetică la Școala Gimnazială din Birda, cu structurile din Sângeorge și Berecuța, jud. Timiș, o activitate extinsă la Grădinița cu Program Normal și Prelungit din Birda și cele din Sângeorge și Berecuța.

Cu acest prilej preșcolarii îndrumați de prof. Iasmina Petrovici și prof. Olimpia Popa au realizat sub forma unui Atelier de Desen cu tema: ,,Icoane din paginile Sfintei Scripturi”.

Pentru preșcolarii din Sângeorge și Berecuța și elevii claselor a III-IV din Birda, și 0-III din Sângeorge și Berecuța a fost pregătită o cateheză ilustrată cu ajutorul calculatorului cu tema: ,,Boală și vindecare în cărțile Noului Testament” de către preotul Valentin Bugariu.

În cuprinsul catehezei, vorbitorul a ilustrat câteva dintre elementele temei: Apariția bolii, Iisus vindecătorul bolnavilor, Bolile prezente în Noul Testament și soluțiile de vindecare, cu o privire specială asupra episodului Vindecării slăbănogului de la scăldătoarea din Vitezda (Ioan 5, 1-25).

La fixarea temei, elevii au pus întrebări asupra conținutului noilor cunoștințe, dar și de cultură generală: ,,Originea piramidelor”, totodată cu grup de elevi au urmărit etape ale temei tratate folosindu-se de imaginile Atlasului biblic.

Pentru Ziua Bibliei a fost organizată o expoziție de carte biblică, în limbile română, ebraică și greacă, de volume cu conținut biblic (Atlas, Dicționar, Arheologie) ș. a. m. d..

Activitatea a fost realizată cu sprijinul prof. Sorina Onița, directorul Școlii și cu participarea prof. Iasmina Petrovici, prof. Olimpia Popa, prof. Daniela Isoc, prof. Maria Miron, prof. Camelia Cazacincu și prof. Ștefania Cercega.  




duminică, 10 noiembrie 2024

Taina Sfântului Maslu în parohia Voiteg

 

   În Duminica a 25-a după Rusalii, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște, în biserica cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din parohia Voiteg, protopopiatul Deta.

    La inițiativa P. C. Părinte ic. Dragan Giorgiev, parohul locului au slujit P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinți Ioan Zaharia George, fostul paroh al parohiei Voiteg, acum pensionar; Petru Achim, pensionar; Ioan Ciprian Blagoe, pensionar; Valentin Bugariu (parohia Birda) și Radu-Mihai Codreanu (parohia Folea).

    Cuvântul de învățătură a fost susținut de către Preaonoratul Părinte Protopop care plecând de la textul pericopei duminicale, a Samarineanului milostiv a prezentat o actualizare misionară a învățăturii biblice despre milostenie.

      Răspunsurile liturgice au fost date din cafasul bisericii de Corala ,,Sf. Gheorghe” a parohiei Voiteg.

   S-au bucurat de rugăciune, de comuniune și de eloungere mai mulți credincioși din parohia Voiteg, precum și din comunitățile euharistice învecinate.


vineri, 8 noiembrie 2024

Hramul Bisericii Ortodoxe Române din Sângeorge

 

   La sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor puterilor cerești a fost cinstit hramul Bisericii Ortodoxe Române din Sângeorge, jud. Timiș, filia parohiei Birda, din protopopiatul Deta.

   În Ajunul sărbătorii a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia) în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge.

       Vineri de la orele 9,00 a fost săvârșită Sfânta Liturghie. La momentul predicii, părintele Valentin Bugariu a vorbit despre importanța și necesitatea rugăciunii către îngerul păzitor și mijlocirea acestuia în relația omului cu Dumnezeu.

         După otpustul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Tăierii colacului hramului.

        Au fost pomeniți cei adormiți în cimitirele parohiale din Sângeorge și Birda.


luni, 4 noiembrie 2024

Conferință preoțească de toamnă la Timișoara

 

   Luni, 4 noiembrie a fost programată cea de-a doua conferință preoțească, cu tema: Anul comemorativ al Sfinților Doctori fără de arginți, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, a parohiei Timișoara-Iosefin.

   Cu acest prilej au fost prezenții preoții din protopopiatele Timișoara I, Timișoara II și Deta. Lucrările conferinței au debutat cu oficierea Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos de un sobor compus din P. C. Părinți Eugen Babescu (parohia Iosefin), Ionuț Mania (parohia Liebling) și Dinu Constantin Bîzgan (parohia Dumbrăvița III).

    Conferința a fost organizată cu binecuvântarea și prezența Înaltpresfințitului Ioan, Mitropolitul Banatului și cu prezența P. On. Părinte Ionel Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei și parohul bisericii din Iosefin, Zaharia Pereș, Caius Andrașoni și Ciprian Boșca, protopopii Protopopiatelor Timișoara I, Timișoara II și Deta.

       Primul referat a fost pregătit și susținut de către P. C. Părinte Vlad Stupariu de la parohia Ionel, care a ilustrat tema Anului comemorativ prin viața și misiunea Sfântului Luca al Crimeii și a medicului mărturisitor din temnițele comuniste Dumitru Uță.

    Al doilea referat a fost prezentat de către P. C. Părinte Aurel Cristian Tomescu de la parohia Timișoara Fabric-Est, care scos în priveliște faptele vindecătoare ale Sfinților Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor și Sfântul Efrem cel Nou.

    Din partea Protopopiatului Deta, P. C. Părinte Valentin Bugariu de la parohia Birda a pregătit referatul cu tema: ,,Boală și vindecare în Sfânta Scriptură. Modele de Sfinți Doctori fără de arginți. Posibile întrebări, dileme și răspunsuri pe marginea literaturii biblice, patristice și teologice”. Vorbitorul a ținut seama de planul cadru al Patriarhiei Române pentru documentarea și susținerea conferinței și a expus pe puncte și subpuncte tematica propusă: sursa bolii, boli în Sfânta Scriptură, soluții biblice de vindecare, temeiuri de cinstire a sfinților doctori fără de arginți, sfinții tămăduitori în istoria Bisericii și tămăduitori cu moaște de pe teritoriul României și mărturia credincioșilor despre vindecările petrecute.

   Înaltpreasfințitul Mitropolit al Banatului a contribuit la fixarea noilor cunoștințe și a oferit un panegiric închinat Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir prin câteva teme omiletice.





duminică, 3 noiembrie 2024

Taina Sfântului Maslu în filia Sângeorge

 

   În Duminica a 22-a după Rusalii a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște, în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Sângeorge, filia parohiei Birda, protopopiatul Deta.

   Cu acest prilej au slujit P. C. Părinți Dragan Giorgiev (parohia Voiteg), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni), Damian Griguța (parohia Opatița) și Valentin Bugariu, parohul locului.

      Cuvântul de învățătură ocazional a fost pregătit și susținut de către părintele Dragan Giorgiev care a vorbit celor prezență despre importanța participării la Sfânta Taină a Maslului, stăruința în rugăciune, pomenirea celui bolnav și dobândirea harului lui Dumnezeu sfințitor pentru credinciosul de astăzi.

    S-au împărtășit din bucuria comuniunii, de citirea pericopelor biblice și de eleoungere mai mulți credincioși din Sângeorge, din parohia Birda, precum și din parohiile învecinate.


vineri, 1 noiembrie 2024

,,Glasul Cerbiciei”, nr. 27 / 2024

 

A apărut nr. 27 al revistei de atitudine civică, cultură și istorie a românilor din Serbia, ,,Glasul Cerbiciei”. Condusă de către dr. Dorinel Stan, revista tipărită în 1500 de exemplare și 39 de pagini oferă românilor din Serbia evenimente organizate pentru păstrarea identității româneștii, a limbii române și a tradițiilor moștenite din generație în generație, zestrea românității de dincolo de granițele fizice ale României, un popor român care a dăinuit tocmai prin această bogăție spirituală.

În pagina a 3-a a revistei, dr. Dorinel Stan face un cuprins al numărului într-o frumoasă prezentare botezată cu titlul ,,‹‹Glasul Cerbiciei›› -sursă importantă de cultură, istorie și identitate românească din Serbia”, iar aceste cuvinte își găsesc tăria în două evenimente organizate de Asociația ,,Românilor independenți” din Serbia condusă de dr. Dorinel Stan: ,,‹‹Balul Primăverii›› la Brown Club din Vârșeț, ediția a III-a” și ,,Limba română a reunit pe românii din Serbia” și a căror cronică a fost făcută în paginile revistei de prof. Natalia Stan și Denis Stratulat.

De remarcat sunt și două articole iscălite de prof. univ. dr. Virginia Popovici, ,,Jurnalistul Lucian Marina, promotor al românismului în Serbia” (p. 10-12) și dr. Mircea Măran, ,,Familia Diaconovici și românii din Srediștea Mare” (p. 26-29).

Din partea Parohiei Birda, jud. Timiș, preotul Valentin Bugariu a publicat articolul: ,,Eminescu în muzică. Receptarea poeziei eminesciene la compozitorii români. Zeno Vancea la 35 de la înveșnicire” (p. 13-15).

Felicitări Fam. Natalia și Dorinel Stan pentru toate realizările culturale și publicistice pentru românii din Serbia, dar și pentru ceilalți semeni din țară și de dincolo de granițele ei, în diaspora ei istorică.


joi, 31 octombrie 2024

,,Bocșa culturală”, nr. 126 / 2024

 

De curând a apărut un nou număr al prestigioasei reviste ,,Bocșa culturală”. Editată de Biblioteca Orășenească ,,Tata Oancea” din Bocșa și redactată de Gabriela Șerban, bibliotecar, autor de volume și amfitrion al unor evenimente culturale excepționale pe plan local și provincial, oferă în 44 de pagini celor interesați: cronică culturală și literară, istorie locală în aniversări și comemorări, poezie, proză, prezentare de carte și cronică sportivă.

Editorialul acestui număr, iscălit de către Gabriela Șerban, ,,Bocșa Film Festival, ediția a IV-a, 2024 s-a încheiat cu succes! Promovăm cartea, filmul și ținutul natal! Promovăm oamenii și îmbinăm armonios artele” oferă o priveliște completă a unui eveniment realizat de Primăria Orașului Bocșa, Biblioteca Orășenească și Uniunea Artiștilor și Realizatorilor de Film din România. Un eveniment care a avut loc la Bocșa în 5-7 septembrie 2024 cu participarea regizorilor, autorilor de carte, redactorilor unor publicații culturale și religioase. În cadrul activităților au fost prezentate noi volume și numere ale unor reviste: ,,Bocșa culturală” la 25 de ani de apariție neîntreruptă, ,,Arcadia” (Anina), ,,Arhanghelul” (Birda, jud. Timiș) și ,,Anghelos” (Sânmihaiu Român, jud. Timiș) și au fost proiectate filme de scurt și lungmetraj între care ,,Viața unei sugure femei” regizat de Ioan Cărmăzan.

În cadrul Festivalului de Film a fost organizat un Simpozion aniversar Profesorului și cercetătorului Remus Crețan, cu prilejul împlinirii a 55 de ani de viață. Profesor universitar, conducător de doctorat în specialitatea Geografie la Universitatea de Vest din Timișoara este și autor de proză scurtă prin volumul Puterea iubirii apărut la Editura Eikon din Cluj-Napoca, în 2004.

Din celelate pagini ale revistei ,,Bocșa culturală” am reținut prezentarea conf. univ. dr. Florina-Maria Băcilă și închinată revistei sărbătorite, ,,Revista ‹‹Bocșa culturală›› la ceas aniversar”: ,,De semnalat cã, având o apariție trimestrialã într-un spațiu multietnic și multiconfesional, revista a integrat, de-a lungul timpului, aspecte privitoare la cultura, obiceiurile, istoria minoritãților conlocuitoare ori incursiuni pertinente în ansamblul armonios al universului credinței, în relație cu specificul diverselor confesiuni creștine. Mai mult decât atât, trebuie punctatã existența unui proiect de anvergurã, al cãrui obiectiv îl constituie tezaurizarea spiritului locului, concretizatã prin seria de volume Bocșa – istorie și culturã, din care s-au publicat, pânã în prezent, aproximativ 70 de titluri despre „oameni, locuri, fapte din Bocșa de ieri și de azi”, …” (p. 7).

La rubrica ,,Evenimente” este amintită ,,Ruga de la Vasiova” la Praznicul ,,Nașterii Maicii Domnului”, iar la pagina de istorie locală dedicate Cetății Bocșa: ,,Bocșa între Castrum Kuesd și Schloss Poksan” de Ana Kremm.

Revista poate fi consultată la biblioteca din Bocșa, jud. Caraș-Severin și on-line accesând link-ul: https://uzprcarasseverin.org/wp-content/uploads/2024/10/wp-1728404546204.pdf.



miercuri, 30 octombrie 2024

Viața și minunile Sf. Cuv. Dimitrie Basarabov dintr-o carte

 

   Pe sfinți îi putem cunoaște prin mai multe feluri, fie prin rugăciune (citirea Acatistului), prin participare la slujba lor, fie prin intermediul unor mărturii istorice și personale ale unor persoane care au cercetat și au primit diferite binefaceri din partea sfinților. Astăzi[1], îl pomenim pe Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, octotitorul Bucureștilor a cărei zi de prăznuire este în această zi, dar și cu un prilej deosebit, cu ocazia împlinirii a patru sute de ani de când moaștele Sf. Cuv. Dimitrie au fost aduse în 13 iulie 1774 în București, capitala Țării Românești la acea vreme.

     Cartea de care doresc să vă vorbesc se numește Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor. Cuvinte către pelerini, studii și mărturii contemporane în 464 p.. Alcătuită de părintele profesor Mihai-Simion Săsăujan de la Facultatea de Teologie din București și de către Mihai Grigoriu, paracliser al Catedralei Patriarhale din București, cartea oferă cititorilor o mărturie completă asupra vieții și misiunii Sfântului care străjuiește de patru sute de ani Cetatea Bucureștilor. Paginile volumului oferă cuvinte ocazionale cu prilejul zilei de pomenire, predici, studii de specialitate, mărturii contemporane și anexe iscălite de-a lungul vremii de ierarhi, monahi cu viață sfântă (Sofian Boghiu și Ilie Cleopa), profesori de teologie și academicieni (Ene Braniște, Niculae Șerbănescu, Georgeta Filitti, Mihaela Palade).

        Să vedem din textul acestei cărți cine a fost Sfântul Dimitrie și ce misiune a avut acest Sfânt între românii din sudul și nordul Dunării. Sudul Dunării a devenit teritoriul de luptă între Imperiul Otoman în expansiune și lumea creștină. În iarna anilor 1185-1186, a luat naștere Țaratul româno-bulgar sub conducerea fraților români Petru și Ioan Asan. Aici, în apropierea orașului Ruse de azi, pe râul Lom s-a născut cândva în secolul al XIII-lea Sf. Dimitrie ,,cel Nou” într-o familie de oameni simpli în satul Basarabov sau Basarabi. Tradiția ne spune că unul din domnitorii Basarabi ai Țării Românești a construit o biserică în satul Basarabov, întru cinstirea Sfântului Dimitrie (†Daniel, Patriarhul României, ,,Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor”, p. 10).

       Viața sfântă a lui Dimitrie s-a fundamentat pe ascultare și sărăcie. Viața Sfântului ne istorisește o întâmplare care mișcă orice suflet prin conținut: ,,Din viața lui ni se spune că odată, din greșeală, a strivit un cuib de păsărele în care erau numai oușoarele, sau poate abia începuseră să iasă puișori. Și a avut atâta mustrare de conștiință, încât toată viața și-a pedepsit piciorul cu care a călcat acest cuib [umblând desculț]. Această gingășie sufletească nu o întâlnești chiar așa de ușor în rândul oamenilor, frați creștini” (Arhim. Sofian Boghiu, ,,Cuvânt la Sfântul Dimitrie cel Nou din Basarabi”, p. 59).

       Sfântul Dimitrie a adormit necunoscut într-o peșteră unde a stat mai bine de 100 de ani și au fost descoperite prin săvârșirea unei minuni: ,,Dacă părinții tăi mă vor scoate din locul acesta unde mă aflu, am să te vindec”. Fetița s-a bucurat și a spus părinților ei: ,,Iată ce am văzut!”. Și le-a arătat și locul unde i s-a arătat sfântul în vis. Au anunțat preotul satului, au săpat în acel loc și au găsit acolo trupul Sfântului Dimitrie luminos, cu oasele galbene ca ceara, cu miros foarte plăcut ieșind din trup” (Arhim. Sofian Boghiu, ,,art. cit”, p. 61).

       Moaștele Sfântului au fost dezgropate și așezate în biserica satului. Cu prilejul luptelor dintre turci și ruși Armata imperială rusă a ajuns în satul Basarabi și a luat în retragere moaștele Sfântului Dimitrie. Armata rusă condusă de generalul Petru Saltâcov s-a reîntors prin București. Aici la stăruințele influentului boer Hagi Dimitrie, generalul rus a dăruit moaștele Sfântului  Mitropolitului Grigorie al II-lea al Țării Românești (1760-1787), în timp ce mâna dreaptă a fost dusă la Mănăstirea Lavra Pecerska din Kiev. În vremea păstoririi mitropolitului Filaret al II-lea (1792-1793), Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou a fost proclamat ocrotitor al Bucureștilor.

     În momente de cumpănă, credincioșii bucureșteni au cerut intervenția Sfântului prin rugăciuni publice la vreme de boală, pentru încetarea ciumei din vremea domnitorului Caragea (1813-1815) sau a holerei din 1833, a unor nenorociri cum a fost marele foc din 1847 sau pentru încetarea secetei din 1867 (Arhim. dr. Paisie Teodorescu, ,,Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou în evlavia mitropoliților Țării Româneși și a Patriarhilor României”, p. 179 și urm.).

      Felul în care ajută Sf. Cuv. Dimitrie este o taină știută de cel necăjit, de cel îndurerat, de cel suferind, care își pleacă genunchii și rostește o rugăciune la Sfintele Moaște. El i-a ajutat pe mulți! Sunt cunoscute aceste binefaceri spre lauda lui Dumnezeu, Care ,,minunat este întru sfinții lui” (Psalmul 67, 36), în acest cuvios curat cu inima (†Teoctist, Patriarhul, ,,Inima, locașul Duhului Sfânt”, p. 27).

        În capitolul destinat ,,Mărturii-lor contemporane sunt menționate vindecărille Sfântului Dimitrie în cazul unor boli contagioase, fără sorți de izbândă cum ar fi bolile psihice, cancerul sau a unor dizabilități fizice. Voi prezenta în ceea ce urmează cazul unui bolnav vindecat în anul canonizării Sfântului Dimitrie: ,,În anul 1955, o femeie din jurul Bucureștilor avea soțul paralizat și bolnav de nervi. Nemaiputând ea suferi, a venit la Sfântul Dimitrie și a cerut sfatul unui preot. El i-a dat sfat duhovnicesc să citească Acatistul Sfântului și să se închine cu credință la sfânta raclă. Femeia s-a întors acasă. Pe la miezul nopții a strigat-o soțul bolnav și a zis:

        -Ai chemat vreun doctor de la București la mine?

        -Nu! – i-a răspuns femeia.

        -Cum nu? – a zis soțul. Acum câteva clipe a fost la mine doctorul și m-a consultat. De ce n-ai venit să-i plătești? S-a urcat într-o trăsură cu cai albi și a plecat spre București.

         -Și te-a consultat? întrebă femeia.

        -M-a uns cu untdelemn sfințit pe mână și pe piciorul paralizat și mi-a poruncit să nu te mai ocărăsc, nici să mai înjur, că mă vindec. Te rog, iartă-mă, Marie, că de acum înainte nu te mai supăr! Dar nu uita, du-te dimineață și plătește-i doctorului, că tu l-ai chemat și știi unde locuiește!

        Dimineață, bolnavul s-a sculat din pat complet sănătos, iar soția a mers plângând la moaștele Sfântului Dimitrie și, cu multe lacrimi, a mulțumit binefăcătorului ei” (Protos. Ioanichie Bălan, Pateric românesc, Editura Arhiepiscopiei Tomisului și a Dunării de Jos, Galați, 1990, p. 87-88).

        Iată cum intervine Dumnezeu prin sfinții săi în lume. Moaștele sfinților fiind izvoare de har și binecuvântare pentru poporul dreptcredincios!

 

 



[1] Cuvânt rostit la pomenirea Sfântului Dimitrie cel Nou Basarabov la Birda în 27 octombrie 2024.


duminică, 27 octombrie 2024

Taina Sfântului Maslu în parohia Deta

 

   În ziua pomenirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh” din parohia Deta.

  Cu acest prilej au slujit P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei, P. C. Părinți Achim Miloș (pensionar), Ioan Ciprian Blagoe, pensionar, Valentin Bugariu (parohia Birda), Dragan Giorgiev (parohia Voiteg), Călin Negrea (parohia Gătaia) și Ionuț Mania (parohia Liebling).

 Cuvântul de învățătură a fost susținut de către părintele Valentin Bugariu care a vorbit despre rolul terapeutic al Sfintelor Taine, cu exemple din literatura biblică, patristică și imnologia ortodoxă și din vindecările înfăptuite de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.

    S-au împărtășit de bucuria comuniunii, de rugăciune și eleoungere mai mulți credincioși din parohie, precum și de la parohiile învecinate.


Sub povățuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la Sângeorge și Birda

 

Pe 13 iulie s-au împlinit 400 de ani de când moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov străjuiesc catedrala patriarhală din București și ocrotesc orașul București, străvechea capitală a Țării Românești și a României de astăzi.

Pentru a face cunoscută viața și minunile Sfântului Cuvios Dimitrie au fost programate activități catehetice, liturgice și culturale la Școala Primară din Sângeorge și bisericile din Sângeorge și Birda, jud. Timiș.

Luni, 21 octombrie, cu începere de la orele 10,00 a fost prezentată viața și activitatea Sfântului Cuvios Dimitrie elevilor claselor 0-III prin intermediul icoanelor și a filmului documentar: ,,Viața și minunile Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor” realizat de Televiziunea Trinitas TV. a Patriarhiei Române.

Sâmbătă, 26 octombrie a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Sângeorge, filia parohiei Birda.

În ziua pomenirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, la momentul predicii, preotul Valentin Bugariu a prezentat credincioșilor din biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda, volumul Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor. Cuvinte către pelerini, studii și mărturii contemporane, Editura Cuvântul Vieții, București, 2020, 464.. Alcătuit de pr. prof. Mihai-Simion Săsăujan de la Facultatea de Teologie din București și Mihai Grigoriu, cartea oferă o mărturie completă asupra vieții și misiunii Sfântului Dimitrie. Paginile volumului oferă cuvinte ocazionale cu prilejul zilei de pomenire, predici, studii de specialitate, mărturii contemporane și anexe iscălite de-a lungul vremii de ierarhi, monahi cu viață sfântă, profesori de teologie și academicieni.

Viața creștină înseamnă experiență personală și împărtășire din harul Sfintelor Taine, astfel trupul sfinților este și locașul harului așa cum ne învață Sfinții Părinți. De aceea, cinstirea sfinților rămâne un bun prilej de comuniune cu Dumnezeu prin aleșii Săi.



luni, 14 octombrie 2024

Comuniune euharistică la Sângeorge

 

La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a fost realizată o nouă comuniune de rugăciune și de împărtășire din Sfintele Taine în parohia Birda din protopopiatul Deta.

Cu acest prilej în Ajunul prăznuirii a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia) în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohie. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Sângeorge, filia parohiei Birda.

La Sfânta Liturghie au fost prezenți preșcolarii și elevii de la Grădinița cu P. N. și Școala Primară din Sângeorge. Copiii au fost însoțiți la Sfânta Biserică de către prof. Maria Miron și prof. Daiana Curea.

În prezența copiilor și credincioșilor, preotul Valentin Bugariu a susținut cateheza: ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva, vindecătoarea bolnavilor”. Vorbitorul a plecat de la textul primei sedelne de la slujba Utreniei: ,,Cei ce sunt în ispite și în necazuri, alergând la Biserica ta, iau tămăduiri din dumnezeiescul har care viețuiește întru tine, Cuvioasă Paraschevo; că tu pururea izvorăști lumii tămăduiri” și a dezvăluit versetul biblic care a apropiat-o pe Cuvioasa Parascheva de slujirea Mântuitorului și a semenilor ei, din Evanghelia de la Marcu (8, 34), pericopă citită la Sfânta Liturghie și a prezentat câteva din minunile Sfintei din cetatea Iașilor. Chiar dacă Sfânta Parascheva este îndepărtată fizic, ea este mai aproape sufletește prin slujba, lecturile biblice și icoana Sfintei care au înfrumusețat în această zi biserica noastră.

Activitatea catehetică a fost planificată prin Acordul de Parteneriat încheiat între Biserică și Școală pentru anul școlar 2024-2025.


marți, 8 octombrie 2024

Mădălina Manole într-un nou volum

 

   Într-un dublu gest de generozitate, Dan Silviu Boerescu, filolog, scriitor și conducător de reviste, oferă publicului o nouă carte despre un fenomen al anilor de după 1989: Mădălina Manole, iar cei interesați de acest subiect pot parcurge integral volumul accesând link-ul: https://www.ujmag.ro/beletristica/madalina-manole-fata-draga-cu-parul-de-foc/rasfoire/.

      O nouă carte, în care autorul își însoțește personajul de-a lungul vieții. Mărturisesc că Mădălina Manole a fost un model pentru un copil care bătea la poarta adolescenței, prin voce, interpretare, mesaj și prezență scenică, cu pasiune și eleganță nemaiîntâlnită din anii apogeului Angelei Similea.

      Cartea iscălită de Dan Silviu Boerescu, Mădălina Manole, Fată dragă... cu părul de foc, Editura Neverland, București, 2024, 199 p (+8 p. de promovare a volumelor autorului) reușește să ghideze cititorul în viața îndrăgitei interprete de muzică ușoară românească.

    Mădălina (în actele civile Anca Magdalena) s-a născut pe 14 iulie 1967 la Vălenii de Munte din județul Prahova. Pasiunea pentru muzică s-a dezvoltat în casa părintească, mama fiind interpretă amatoare de muzică populară și a fost cultivată în adolescență de Anca Tetelea Ionescu, de la care a luat lecții de chitară. La vârsta de 15 ani, Mădălina Manole a devenită membră a Cenaclului Tineretului Prahovean condus de poetul Lucian Avramescu și a cântat în paralel la Cenaclul ,,Flacăra” inițiat de un alt poet, Adrian Păunescu. Împreună cu Ștefania Ghiță, Mădălina Manole a format duetul Alfa și Beta, iar în paralel și-a continuat studiile frecventând cursurile Liceului de Chimie din Ploiești și pe cele ale Școlii de controlori de trafic aerian de la Băneasa și a lucrat patru ani în acest domeniu (p. 18-19).

       Între anii 1982 și 1985, cântăreața Mădălina Manole a urmat cursurile Școlii Populare de Artă și i-a avut ca mentori pe Mihaela Runceanu și Ionel Tudor, într-o generație din care fac parte alți valoroși interpreți: Silvia Dumitrescu, Marina Florea, Dana Dorian, Gianina Olaru, Carmen Trandafir, Adrian Enache, Nicola, Paula Mitrache sau Miki (solista trupei K-pital).

      La finele anilor '80, Dan Ștefănică i-a încredințat piesa ,,Pentru noi nu poate fi alt cer” care figurează pe coloana sonoră a filmului ,,Nelu”, în regia lui Dorin Doroftei (p. 20).

         În anul 1988, pe când Mădălina avea 21 de ani l-a întâlnit pe Șerban Georgescu, compozitor și om de Radio, care este autorul textelor primelor două albume: ,,Fată dragă” (1991) și ,,Ei și ce?” (1993).

        Melodiile de pe cele două albume, l-a care s-a adăugat unul cu prelucrări folclorice ,,Lină, lină Mădălină” (1997) au avut un succes comercial. Discul ,,Fată dragă” a fost consemnat de revista ,,Billboard”, postul de radio ,,Contact” a desemnat-o ,,Cea mai bună artistă pop”, iar albumul din 1997 a introdus-o pe artistă în catalogul producătorului Polygram Group (prin Zone Records România). Tot în 1997 Mădălina Manole a fost aleasă co-prezentator al Festivalului Internațional ,,Cerbul de Aur” de la Brașov.

       Toate datele bibliografice ale artistei sunt îmbogățite cu cele de natură civilă și juridică în cazul decesului prematur. Din paginile cărții reiese o calitate a interpretei: gingășia sufletească și dorința de perfecțiune. Pentru a ilustra mai bine aceste simțăminte, autorul, Dan Silviu Boerescu face cunoscută cititorilor o mărturisire a cântăreței: ,,N-am fost niciodată femeia unor aventuri de genul acesta. Am refuzat multe ieșiri în oraș sau la cină... Mi-am dorit foarte tare să mă retrag, să mă închid în cochilia mea. [...] Pentru mine, marea dragoste, flacăra trebuie să se aprindă în timp, ceea ce s-a și întâmplat cu omul cu care sunt acum și pe care îl iubesc” (p. 56).

      Tragedia decesului a îndoliat sufletele celor care i-au apreciat muzica. Cauzele sunt multe, unele externe și anume pătrunderea muzicii occidentale, lipsa promovării artiștilor români, dar și unele interne, a unui suflet aflat mereu sub presiunea familiei și publicului. Cu prilejul decesului Mădălinei Manole au fost consemnate și câteva inadvertențe ale instrumentării cazului, dar și câteva opinii ale unor specialiști, cum sunt psihologii criminaliști și medicii pe parcursul a mai multor pagini (89-169).

     De ziua sa, 14 iulie 2010, Mădălina Manole s-a mutat într-o stea, pe firmamentul muzicii ușoare românești.


duminică, 6 octombrie 2024

Taina Sfântului Maslu în parohia Birda

 

   În Duminica a 20-a după Rusalii, a fost oficiată Taina Sfântului în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, din parohia Birda, protopopiatul Deta.

   Cu acest prilej au slujit P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinți Zoran Milovanov (parohia Berecuța), Ioan Emanuel Popescu (parohia Ciacova), Călin Negrea (parohia Gătaia), Ionuț Mania (parohia Liebling), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni) și Valentin Bugariu, parohul locului.

     Cuvântul de învățătură a fost susținut de către Preaonoratul Părinte Protopop care a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală (Luca 7, 11-16) accentuând etapele minunii Învierii tânărul văduvei din cetatea Nainului.

   S-au împărtășit de bucuria rugăciunii comune, de citirile evanghelice și de eloungere mai mulți credincioși din parohie, din filia Sângeorge, precum și din parohiile învecinate.


Manuale de Religie pentru clasa a IV-a

 

   Prin grija Parohiei Birda, personal a părintelui Valentin Bugariu au fost achiziționate zece manuale de Religie, care au fost donate elevilor Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII din Birda, jud. Timiș. 
     Donația a fost în valoare de 500 de lei.

duminică, 29 septembrie 2024

Pomenirea Mitropolitului Nicolae Corneanu în parohia Birda

   În Duminica a 19-a după Rusalii, după otpustul Sfintei Liturghii, a fost oficiată Slujba Parastasului, pentru Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la trecerea la cele veșnice.

     Șirul slujbelor religioase închinate zilei Duminicii a debutat în Ajun, cu săvârșirea Vecerniei, urmată Duminică, de slujbele Utreniei și Sfintei Liturghii.

      Activitatea de pomenire a Mitropolitului Nicolae Corneanu a fost deschisă de o expoziție de carte din opera celui comemorat și un panegiric pregătit și susținut de către preotul Valentin Bugariu, parohul bisericii cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda, jud. Timiș.

  În cadrul cuvântului, vorbitorul a expus o schiță biobliografică, precum și principalele direcții ale activității bisericești: profesor de teologie, episcop și mitropolit, ecumenist, publicist, ctitor de așezăminte bisericești și culturale la Caransebeș și Timișoara. Ca încununare a jertfei de-o viață a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 1992.

       La slujba Parastasului oficiat cu sprijinul Parohiei Birda și a familiei Preotului ic. Stavr. Petru Achim, au slujit preoții Petru Achim și Valentin Bugariu. La finalul slujbei de pomenire, părintele Petru Achim a evocat în cuvinte calde chipul spiritual al Părintelui Mitropolit Nicolae: Părinte înțelegător, Ierarh cu ținută exemplară, cărturar și amabil cu toți semenii. O latură personală a reprezentat-o perioada în care vorbitorul a fost paroh în Șemlacu Mic înainte de 1989.

      În încheiere a fost proiectat un film fotografic  din viața și slujirea Mitropolitului Nicolae Corneanu.

     Pentru Vecernia de Duminică seara a fost pregătită cateheza cu tema: ,,Mitropolitul Nicolae Corneanu și presa bisericească” care a vizat contribuțiile la dezvoltarea presei eparhiale: ,,Mitropolia Banatului” (azi ,,Altarul Banatului”), ,,Îndrumătorul bisericesc” (azi ,,Almanahul Arhiepiscopiei Timișoarei”) și ,,Învierea”. La final a fost proiectat filmul documentar: ,,Jumătate de veac în slujba Bisericii bănățene” realizat de regizorul Victor Popa din Timișoara.




duminică, 22 septembrie 2024

Cerc misionar-pastoral în parohia Birda

 

În Duminica a XVIII-a după Rusalii a avut loc lucrările Cercului nr. 2 Misionar – Pastoral al Protopopiatului Deta, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, din parohia Birda.

            Lucrările au debutat cu un moment liturgic și au fost conduse de către P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei, cu participarea preoților din parohiile: Birda, Cerna, Ciacova, Colonia Gătaia, Gătaia, Jebel, Liebling, Macedonia, Obad, Opatița, Pădureni, Petroman, Șipet și Voiteg.

            Referatul cu tema ,,Anul comemorativ al Sfinților Doctori fără de arginți. Posibile întrebări, dileme și răspunsuri pe marginea literaturii, biblice, patristice și teologice” (23 p.) a fost pregătit și susținut de către părintele Valentin Bugariu de la parohia Birda. Sumarul conferinței a fost deschis de un ,,Argument” al tratării temei, precum și trei capitole distincte și mai multe subcapitole. Astfel a fost dezbătut cele trei puncte principale: ,,Hristos, doctorul sufletelor și trupurilor noastre” cu prezentarea bolilor și a soluțiilor vindecării; ,,Sfinții Doctori fără de arginți și sensurile cinstirii acestora” și ,,Sfinții tămăduitori în istoria Bisericii”, cu o privire specială a celor cinstiți în mod deosebit de către creștinii ortodocși români.

            În cadrul comunicării, părintele referent i-a introdus pe cei prezenți în învățătura biblică despre: starea originară a omului, apariția păcatului și redobândirea sfințeniei originare: ,,În mediul de viață divină de la origine, denumită ,,starea de sfințenie și de dreptate originară” omul nu trebuia să moară (Fac. 2, 17), nici să sufere (Fac. 3, 16). Liberi de pofta trupului, de pofta ochilor, de trufia vieții (concupisciență), Adam și Eva erau amândoi goi și nu se rușinau (Fac. 2, 25), într-o armonie perfectă.

            Hristos S-a dat pentru păcatele noastre și a înviat pentru dreptate (Rom. 4, 25). De aceea, precum păcatul a dominat prin moarte, tot așa harul va stăpâni prin dreptate (Rom. 5, 21), căci acolo unde s-a înmulțit păcatul, acolo a prisosit harul (Rom. 5, 20). Sfârșitul păcatului este moartea, iar căpătâiul ascultării lui Hristos este viața veșnică (Rom. 6, 21-22)”.

            Părintele Protopop a apreciat tratarea acestei teme de la general la particular, dar și prezentarea Sfinților Doctori fără de arginți în evlavia românilor.

            Au intervenit pe tema dezbătută P. C. Părinți Florin Groza (parohia Jebel), Iulian Popa (parohia Colonia Gătaia) și Mihail Ursul (parohia Macedonia).

            Următorul cerc misionar-pastoral va avea loc în primăvara anului 2025 în parohia Gătaia.