vineri, 13 decembrie 2024

,,Anghelos”, nr. 68 / 2024

 

Cu bucurie semnalez apariția unui nou număr al revistei culturale de meditație, informație și spiritualitate creștin-ortodoxă ,,Anghelos”. Plămădită la lumina unei candele din Sânmihaiu Român, jud. Timiș și aprinsă și îngrijită de către părintele dr. Dan D. Gîrjoabă simțitor poet și harnic cercetător al trecutului istoric și bisericesc din Banat.

Așa cum am fost învățat cu apariția fiecărui număr și acesta, în 39 de pagini oferă un conținut bogat și diversificat în rubrici istorice, meditații, poezie, recenzii și expoziții de artă contemporană. Șirul prestigioaselor însemnări este deschis de către distinsul prof. univ. dr. Dumitru Mnerie cu mărturisirea ,,Să fi demn creștin!” pe care o argumentează din plin cu literatura creștin-ortodoxă, cu explicații de teologie morală și etimologie care îl trec pe autorul acestor rânduri în galeria mărturisitorilor credinței ortodoxe.

Tot din bogatul sumar am reținut câteva articole care fac referire la viața satului, dat fiind faptul că publicația este editată de o parohie rurală din Arhiepiscopia Timișoarei. Astfel, prof. Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat iscălește medalionul: ,,Ciprian Radovan. Secvențe din biografia artistului”. Personalitate de prim rang a științei și artei timișorene, profesorul universitar (primul specialist român în Electrochimie) și pictor își are obârșia în satul Sânmihaiu Român de la porțile Timișoarei. Această pagină de istorie locală este continuată de alți autori pe alte tematici. Astfel, bibliologul și managerul Bibliotecii de Bocșa, Gabriela Șerban semnează o prețioasă amintire despre o revistă din perioada interbelică: ,,O revistă cât o lume! Revista ‹‹Vasiova›› - 95”, Natalia Cosmina Boncia, ,,Achim Nica – doinitorul desăvârșit al Banatului” și Gabriel Bujancă, ,,Moise Belmustață un valoros lăutar bănățean, de altădată, din Beregsău Mare”. Un interesat și necesar demers este cel semnat de părintele Radu Botiș. Realizat sub forma unui eseu prin care autorul întreabă și răspunde unei probleme fundamentale: ,,Declinul sau renașterea satului românesc”.

Fiind un număr care este realizat în preajma Praznicului Nașterii Domnului, d-na Mariana Moga prezintă câteva tradiții și obiceiuri la ,,Sărbătoarea Crăciunului” știut fiind faptul că, elementul arhaic, antropologic sporește cu fiecare trăire măreția sărbătorii.

Pentru toate aceste rânduri și pentru multe altele pe care cititorii le vor găsi în cuprinsul revistei se cuvin mulțumiri făuritorului acestei publicații, părintelui dr. Dan D. Gîrjoabă care ne bucură sufletește, ne aduce noi teme de cercetare și reflecție prin bucățile de suflet oferite.