luni, 29 iulie 2024

Taina Sfântului Maslu în parohia Gătaia

 

   La inițiativa P. C. Părinte Călin Negrea, parohul bisericii cu hramul ,,Învierea Domnului”, a parohiei Gătaia, protopopiatul Deta, a fost oficiată în Duminica a 5-a după Rusalii, Taina Sfântului Maslu de obște, în biserica parohială.

     Cu acest prilej au slujit P. On. Părinte Prot. Onorar Ioan Prisăcean, P. C. Părinți Petru Achim, Valentin Bugariu (parohia Birda), Zoran Milovanov (parohia Berecuța), Cristian Băican (parohia Bazoșu Vechi), Iulian Popa (parohia Colonia Gătaia), Adrian Cohuț (parohia Percosova), Călin Negrea, parohul locului și P. C. Arhid. Veselin Ciocov (Catedrala Mitropolitană).

      Cuvântul de învățătură a fost susținut de Preaonoratul Părinte Protopop Onorar care pornind de la textul pericopei evanghelice duminicale (Matei 8, 28-34; 9, 1) a vorbit despre prezența proniatoare a lui Dumnezeu și uneori de refuzul oamenilor de a simți această prezență binefăcătoare. Totodată, vorbitorul a scos în evidență importanța Sfintelor Taine ale Bisericii care oferă participanților iertarea păcatelor și restabilirea sănătății sufletești și trupești.

       S-au împărtășit de darul rugăciunii comune și de harul Sfintei Taine mai mulți credincioși din parohie, precum și din cele învecinate.


duminică, 21 iulie 2024

Taina Sfântului Maslu în parohia Berecuța


   


   Prin grija P. C. Părinte Zoran Milovanov, parohul bisericii cu hramul ,,Învierea Domnului”, din parohia Berecuța, protopopiatului Deta, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște, în biserica parohială.

   Au slujit cu acest prilej P. On Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei, P. Cuv. Părinte Iacob Iovici de la Mănăstirea Sfântul Gheorghe din localitatea Mânăstire și P. C. Părinți Tiberiu Benescu (parohia Peciu Nou), Jivoine Maletici (parohia sârbă Denta), Valentin Bugariu (parohia Birda), Călin Negrea (parohia Gătaia), Iulian Popa (parohia Colonia Gătaia), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni) și Zoran Milovanov, parohul locului.

       Cuvântul de învățătură a fost susținut de către Preaonoratul Părinte Protopop, care pornind de la textul pericopei evanghelice duminicale a vorbit credincioșilor despre rugăciunea sutașului pentru sluga sa, dar și despre empatia arătată într-o vreme în care cei mai mici de la casa unui bogat nu erau decât simple unelte însuflețite. De asemenea a apreciat prefacerile bisericii din Berecuța care a trecut prin mai multe etape de consolidare și înfrumusețare a lăcașului liturgic.

     Au fost prezente oficialități locale, Dl. Marius Gh. Stoian, primarul Primăriei Birda, Dl. Sorinel Marcu, viceprimarul Comunei amintite, consilieri locali, mai mulți credincioși din parohie, din filia Mânăstire, dar și din comunitățile bisericești învecinate: Gătaia, Birda și Sângeorge. 

 

marți, 2 iulie 2024

Școală de Vară în parohia Sânmihaiu Român

 

   În 2 iulie a avut loc cea de-a IV-a ediție a Școlii de Vară ,,Hristos în mijlocul nostru!” în cadrul bisericii cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din parohia Sânmihaiu Român, protopopiatul Timișoara I.

     Evenimentul din acest an a aniversat cei 250 de ani de la zidirea bisericii parohiale, printr-un moment de rugăciune oficiat de P. On Părinte Zaharia Pereș, protopopul Protopopiatului Timișoara I și P. C. Părinți Pompiliu Rediș și dr. Dan D. Gîrjoabă, slujitorii bisericii ortodoxe române din Sânmihaiu Român.

     Manifestarea a fost deschisă prin rugăciune și prin alocuțiuni rostite în biserică de P. C. Părinte dr. Dan D. Gîrjoabă, organizatorul manifestării, dl. Viorel Mărcuți, primarul localității, prof. Nicoleta Durlă, directorul Școlii Gimnaziale din Sânmihaiu Român, P. On. Părinte Zaharia Pereș, P. C. Părinte Sașa Iașin (Timișoara). Din partea Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala ,,Valeriu Braniște” din Timișoara au fost prezenți prof. Ioan Traia, Gheorghe Blejușcă și preoții Vasile D. Suciu și Valentin Bugariu.

        În locația ,,La Plaja Nouă” s-au desfășurat activități culturale, catehetice și recreative, diverse ateliere tematice, precum și jocuri didactice.

    Preotul Valentin Bugariu a pregătit două comunicări: ,,Pastorația prin presă. Cazul revistei ‹‹Anghelos››” și ,,Electrochimie & pictură. Omagiu Maestrului Ciprian Radovan cu prilejul împlinirii a 85 de ani de viață”.