duminică, 10 noiembrie 2024

Taina Sfântului Maslu în parohia Voiteg

 

   În Duminica a 25-a după Rusalii, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște, în biserica cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din parohia Voiteg, protopopiatul Deta.

    La inițiativa P. C. Părinte ic. Dragan Giorgiev, parohul locului au slujit P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinți Ioan Zaharia George, fostul paroh al parohiei Voiteg, acum pensionar; Petru Achim, pensionar; Ioan Ciprian Blagoe, pensionar; Valentin Bugariu (parohia Birda) și Radu-Mihai Codreanu (parohia Folea).

    Cuvântul de învățătură a fost susținut de către Preaonoratul Părinte Protopop care plecând de la textul pericopei duminicale, a Samarineanului milostiv a prezentat o actualizare misionară a învățăturii biblice despre milostenie.

      Răspunsurile liturgice au fost date din cafasul bisericii de Corala ,,Sf. Gheorghe” a parohiei Voiteg.

   S-au bucurat de rugăciune, de comuniune și de eloungere mai mulți credincioși din parohia Voiteg, precum și din comunitățile euharistice învecinate.


vineri, 8 noiembrie 2024

Hramul Bisericii Ortodoxe Române din Sângeorge

 

   La sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor puterilor cerești a fost cinstit hramul Bisericii Ortodoxe Române din Sângeorge, jud. Timiș, filia parohiei Birda, din protopopiatul Deta.

   În Ajunul sărbătorii a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia) în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge.

       Vineri de la orele 9,00 a fost săvârșită Sfânta Liturghie. La momentul predicii, părintele Valentin Bugariu a vorbit despre importanța și necesitatea rugăciunii către îngerul păzitor și mijlocirea acestuia în relația omului cu Dumnezeu.

         După otpustul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Tăierii colacului hramului.

        Au fost pomeniți cei adormiți în cimitirele parohiale din Sângeorge și Birda.


luni, 4 noiembrie 2024

Conferință preoțească de toamnă la Timișoara

 

   Luni, 4 noiembrie a fost programată cea de-a doua conferință preoțească, cu tema: Anul comemorativ al Sfinților Doctori fără de arginți, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, a parohiei Timișoara-Iosefin.

   Cu acest prilej au fost prezenții preoții din protopopiatele Timișoara I, Timișoara II și Deta. Lucrările conferinței au debutat cu oficierea Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos de un sobor compus din P. C. Părinți Eugen Babescu (parohia Iosefin), Ionuț Mania (parohia Liebling) și Dinu Constantin Bîzgan (parohia Dumbrăvița III).

    Conferința a fost organizată cu binecuvântarea și prezența Înaltpresfințitului Ioan, Mitropolitul Banatului și cu prezența P. On. Părinte Ionel Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei și parohul bisericii din Iosefin, Zaharia Pereș, Caius Andrașoni și Ciprian Boșca, protopopii Protopopiatelor Timișoara I, Timișoara II și Deta.

       Primul referat a fost pregătit și susținut de către P. C. Părinte Vlad Stupariu de la parohia Ionel, care a ilustrat tema Anului comemorativ prin viața și misiunea Sfântului Luca al Crimeii și a medicului mărturisitor din temnițele comuniste Dumitru Uță.

    Al doilea referat a fost prezentat de către P. C. Părinte Aurel Cristian Tomescu de la parohia Timișoara Fabric-Est, care scos în priveliște faptele vindecătoare ale Sfinților Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor și Sfântul Efrem cel Nou.

    Din partea Protopopiatului Deta, P. C. Părinte Valentin Bugariu de la parohia Birda a pregătit referatul cu tema: ,,Boală și vindecare în Sfânta Scriptură. Modele de Sfinți Doctori fără de arginți. Posibile întrebări, dileme și răspunsuri pe marginea literaturii biblice, patristice și teologice”. Vorbitorul a ținut seama de planul cadru al Patriarhiei Române pentru documentarea și susținerea conferinței și a expus pe puncte și subpuncte tematica propusă: sursa bolii, boli în Sfânta Scriptură, soluții biblice de vindecare, temeiuri de cinstire a sfinților doctori fără de arginți, sfinții tămăduitori în istoria Bisericii și tămăduitori cu moaște de pe teritoriul României și mărturia credincioșilor despre vindecările petrecute.

   Înaltpreasfințitul Mitropolit al Banatului a contribuit la fixarea noilor cunoștințe și a oferit un panegiric închinat Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir prin câteva teme omiletice.





duminică, 3 noiembrie 2024

Taina Sfântului Maslu în filia Sângeorge

 

   În Duminica a 22-a după Rusalii a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște, în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Sângeorge, filia parohiei Birda, protopopiatul Deta.

   Cu acest prilej au slujit P. C. Părinți Dragan Giorgiev (parohia Voiteg), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni), Damian Griguța (parohia Opatița) și Valentin Bugariu, parohul locului.

      Cuvântul de învățătură ocazional a fost pregătit și susținut de către părintele Dragan Giorgiev care a vorbit celor prezență despre importanța participării la Sfânta Taină a Maslului, stăruința în rugăciune, pomenirea celui bolnav și dobândirea harului lui Dumnezeu sfințitor pentru credinciosul de astăzi.

    S-au împărtășit din bucuria comuniunii, de citirea pericopelor biblice și de eleoungere mai mulți credincioși din Sângeorge, din parohia Birda, precum și din parohiile învecinate.


vineri, 1 noiembrie 2024

,,Glasul Cerbiciei”, nr. 27 / 2024

 

A apărut nr. 27 al revistei de atitudine civică, cultură și istorie a românilor din Serbia, ,,Glasul Cerbiciei”. Condusă de către dr. Dorinel Stan, revista tipărită în 1500 de exemplare și 39 de pagini oferă românilor din Serbia evenimente organizate pentru păstrarea identității româneștii, a limbii române și a tradițiilor moștenite din generație în generație, zestrea românității de dincolo de granițele fizice ale României, un popor român care a dăinuit tocmai prin această bogăție spirituală.

În pagina a 3-a a revistei, dr. Dorinel Stan face un cuprins al numărului într-o frumoasă prezentare botezată cu titlul ,,‹‹Glasul Cerbiciei›› -sursă importantă de cultură, istorie și identitate românească din Serbia”, iar aceste cuvinte își găsesc tăria în două evenimente organizate de Asociația ,,Românilor independenți” din Serbia condusă de dr. Dorinel Stan: ,,‹‹Balul Primăverii›› la Brown Club din Vârșeț, ediția a III-a” și ,,Limba română a reunit pe românii din Serbia” și a căror cronică a fost făcută în paginile revistei de prof. Natalia Stan și Denis Stratulat.

De remarcat sunt și două articole iscălite de prof. univ. dr. Virginia Popovici, ,,Jurnalistul Lucian Marina, promotor al românismului în Serbia” (p. 10-12) și dr. Mircea Măran, ,,Familia Diaconovici și românii din Srediștea Mare” (p. 26-29).

Din partea Parohiei Birda, jud. Timiș, preotul Valentin Bugariu a publicat articolul: ,,Eminescu în muzică. Receptarea poeziei eminesciene la compozitorii români. Zeno Vancea la 35 de la înveșnicire” (p. 13-15).

Felicitări Fam. Natalia și Dorinel Stan pentru toate realizările culturale și publicistice pentru românii din Serbia, dar și pentru ceilalți semeni din țară și de dincolo de granițele ei, în diaspora ei istorică.