joi, 26 decembrie 2024

A doua zi de Crăciun la Sângeorge

 

În a doua zi a Praznicului Nașterii Domnului, la Soborul Maicii Domnului și pomenirea Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana, a fost oficiată Sfânta Liturghie în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge, filia parohiei Birda, jud. Timiș.

La momentul predicii, a fost citită Pastorala la Praznicul Nașterii Domnului a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Ioan Selejan.

S-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului mai mulți copii din filie, din parohie, precum și din diaspora satului reîntorși acasă cu prilejul marilor praznice ale Învierii și Nașterii Domnului.

La final credincioșii au fost colindați de copiii comunității, aceștia au fost răsplătiți cu daruri pregătite cu acest prilej al Nașterii Pruncului Iisus.




miercuri, 25 decembrie 2024

Praznicul Nașterii Domnului la Birda

 

Praznicul Nașterii Domnului a debutat în Ajun cu Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Sângeorge, filia parohiei Birda. Sfânta Liturghie de Crăciun a fost oficiată în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda, jud. Timiș.

La momentul predicii a fost citită Pastorala la Nașterea Domnului a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Ioan Selejan.

S-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului mai mulți copii și credincioși maturi.

După otpustul Sfintei Liturghii, copiii din parohia Birda i-au colindat pe credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie. La final Moș Crăciun a împărțit tuturor copiilor daruri, iar Parohia a oferit credincioșilor nr. 52 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”, împreună cu un calendar de buzunar.



duminică, 22 decembrie 2024

Festival de Colinde în parohia Voiteg

 

   În Duminica dinaintea Praznicului Nașterii Domnului, Parohia Ortodoxă Voiteg prin grija P. C. Părinte ic. Giorgiev Dragan a organizat Festivalul de Colinde ,,Steaua Betleemului”. Ajuns la cea de-a treia ediție, Festivalul își propune să încurajeze, să păstreze și să dezvolte tradițiile creștine de Crăciun, zestrea primită de la moșii și strămoșii credinței noastre ca o vie mărturie a trăirii și mărturisirii credinței creștin-ortodoxe în mediul rural.

    Cuvântul de bun-venit a fost rostit de către părintele ic. Giorgiev Dragan. Au vorbit cu acest prilej dl. Niculae Ion Pop, primarul Comunei Voiteg și P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei.

       Cu acest prilej au evoluat Coralele Parohiilor Banloc, Gătaia și Voiteg, Grupuri de Copii ale Parohiilor Birda, Cerna, Gătaia, Pădureni și Voiteg, Grupul Școlii Gimnaziale din Voiteg, precum și colindători individuali. Au reprezentat parohia Birda interpreții Denisa Peia și Daniel Trifoi, artiști profesioniști.

      A fost o atmosferă minunată de rugăciune prin intermediul textelor colindelor, de apreciere a diferitelor interpretări, dar și de comuniune prin interpretare a unor colinde de către toți participanții și credincioșii prezenți în biserica parohială din Voiteg.

     La final toți participanții au fost răsplătiți cu diplome, trofee și icoane ale Nașterii Domnului.





sâmbătă, 21 decembrie 2024

Concert de Colinde la Gătaia


   În organizarea Primăriei Orașului și al Parohiei Ortodoxe Gătaia, s-a desfășurat sâmbătă, 21 decembrie tradiționalul Concert de Colinde, care a ajuns la cea de-a VII-a ediție.

    Printr-o meditație tematică legată de semnificația Nașterii Domnului, P. C. Părinte Călin Negrea, parohul bisericii ,,Învierea Domnului” din Gătaia i-a introdus pe cei prezenți în atmosfera de taină a Praznicului Nașterii Domnuui făcut cunoscut prin tradiționalele colinde românești. Domnul Raul Cozarov, primarul Orașului Gătaia a rostit un cuvânt de bun venit corurilor și grupurilor de copii venite și anul acesta la Gătaia.

         Șirul colindătorilor a fost deschis de Grupul Coral ,,Învierea Domnului” al Parohiei Gătaia condus de părintele Călin Negrea. În repertoriu au fost cinci colinde: ,,Bună seara gospodari”, ,,Gazde mari nu mai dormiți”, ,,Colindăm, colindăm iarna”; ,,Bună seara gazdă aleasă” și ,,Din cer senin”.

        Grupul Coral al Parohiei Sculea condus de prof. Ioan Jula a bucurat pe cei prezenți cu trei colinde: ,,Colindăm, colindăm iarna”, cu Anastasia Sulu, solist; ,,Astă seară-i sară sfântă” și ,,Colindăm, colindăm”.

        Vestea bună a Crăciunului a fost adusă și de Corala ,,Evloghia” a Liceului Teoretic Gătaia. Dirijată de pr. prof. Tiberiu Gherasim, Corala a îmbogățit programul Concertului cu alte patru colinde: ,,Da-ți drumul la cer”; ,,Iisus bine ai venit”; ,,Legănelul lui Iisus” și ,,Mi-o trimis mama la capre”.

     De la Parohia Stamora Germană a venit Corala ,,Filoxenia”, dirijată de prof. Rahela Popovici. Grupul coral a adus celor prezenți alte cinci colinde: ,, O ce veste minunată!”; ,,Mărire – ntru cele nalte”; ,,Vino, Iisuse”; ,,Am pornit cu colindatul”; ,,Astăzi s-a născut Hristos”.

      Grupul de Copii al Parohiei Colonia Gătaia, condus de d-na preoteasă Olivera Popa a pregătit și interpretat trei colinde: ,,O, ce bucurie mare!”; ,,Colind țigănesc”; ,,De Crăciun”.

       Grupul de Copii al Parohiei Birda a fost condus de preotul Valentin Bugariu. Acesta a interpretat două colinde: ,,Ia, sculați voi gazde mari” și ,,Măruț, mărgăritar”, iar solistele: Sophia Viman, Lorena Șuștrean și Denisa Crețu au interpretat piesele: ,,Seara aceasta”; ,,În seara sfântă de Crăciun” și ,,Ieși gazdă din casă afară”.

       Corala ,,Sfântul Gheorghe” a Parohiei Voiteg a adus prin grija dirijorului și totodată solistului preot ic. Dragan Giorgiev trei colinde; ,,Unde steaua luminează”; ,,O ce veste minunată” și ,,Vin colindătorii”.

        Finalul Concertului de Colinde de anul acesta a fost încheiat prin două valoroase contribuții, cea a Coralei ,,Buna Vestire” a Parohiei Banloc și Corala ,,Doina” a Parohiei Gătaia condusă de cântărețul bisericesc Liviu Țâțu.

       O nouă ediție reușită prin frumusețea mesajului și a interpretării colindelor pregătite de coriști și de soliștii care au evoluat. Felicitări organizatorilor, participanților și publicului prezent cu această ocazie la Casa de Cultură din Gătaia.



Caravana lui Moș Crăciun la Birda

 

   Vineri, 20 decembrie, a sosit în parohia Birda, Caravana campaniei filantropice ,,Un copil pentru fiecare” realizată de Asociația Filantropică Ortodoxă ,,Sfântul Dimitrie” din Giroc la nivelul județui Timiș prin implicarea directă a P. C. Părinte Marius Șonea, parohul bisericii ,,Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Giroc.

    Feeria Crăciunului a fost întreținută de bucuria copiilor, de colinde și explozia de lumină într-o seară mohorâtă de iarnă. Au fost bucurați de mesajul Nașterii Domnului 107 copii din parohia Birda și filiia Sângeorge.

            Mulțumiri speciale Părintelui Marius Șonea și voluntarilor pentru bucuria oferită copiilor.



Cercetătorul Ioan Traia – 70 de ani


 

Joi, 19 Decembrie a fost sărbătorit într-un cadru festiv Muzeograful și profesorul Ioan Traia, diriguitorul publiciștilor și monografiștilor satelor bănățene de astăzi.

Sărbătorirea a avut loc prin grija P. C. Părinte Vasile D. Suciu, în biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Giarmata Vii și a debutat prin oficierea Tedeumului de mulțumire de un sobor de preoți sub protia P. On. Părinte Zaharia Pereș, conducătorul Protopopiatului Timișoara I.

În partea a doua a fost lansat volumul omagial In honorem Ioan Traia, 70 de ani, Editura Eurostampa, Timișoara, 2024, 415 p.. Cartea a fost îngrijită de către Ec. Petru Opruț, trezorierul Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat și alcătuită din cuvinte de felicitare și contribuții științifice.

Cu prilejul lansării acestui volum au vorbit: Ec. Petru Opuț care a scos în priveliște câteva din calitățile științifice și umane ale sărbătoritului; Părintele Protopop Zaharia Pereș a apreciat legătura cercetătorului Ioan Traia cu Biserica Bănățeană, cu ierarhii, protopopii și preoții Eparhiei Timișoarei. Universitarii Radu Păiușan și Vasile Dudaș au vorbit de hărnicia și dărnicia științifică a celui omagiat.

Bibliologul Gabriela Șerban, directorul Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa, jud. Caraș-Severin prin cuvinte potrivite a vorbit de legătura istoricului Ioan Traia cu revista pe care o editează Biblioteca ,,Bocșa Culturală”.

Au mai vorbit prof. Gheorghe Lungu, Gheorghe Blejușcă și Ștefan Tomoioagă, magistratul Ion Ionescu, prof. Gheorghe Moldovan, colaboratori apropiați ai sărbătoritului.



marți, 17 decembrie 2024

Împărtășirea copiilor în parohia Berecuța

 

   Prin grija P. C. Părinte Zoran Milovanov, parohul locului a fost oficiată, marți 17 decembrie, Sfânta Liturghie, în biserica parohială cu hramul ,,Învierea Domnului”, din localitatea Berecuța, protopopiatul Deta. Cu acest prilej a slujit și părintele Valentin Bugariu, de la parohia Birda.

   Au fost mărturisiți școlarii de la Școala Primară Berecuța și împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului preșcolarii și elevii de la Grădinița cu Program Normal și Școala din localitate. Copiii au fost însoțiți la Sfânta biserică de către prof. Ștefania Cercega și prof. Camelia Cazacincu. Profesorii i-au învățat două colinde pe care copiii le-au intonat în locul pricesnei în cadrul Sfintei Liturghii.

        Au fost pomeniți la Sfânta Liturghie și eroii Revoluției din 1989 de la Timișoara.

        La finalul slujbei, copiii și credincioșii prezenți l-au felicitat pe părintele paroh cu prilejul împlinirii a 50 de ani de viață și 24 de ani de slujire preoțească la Berecuța și în filia Mânăstire.



luni, 16 decembrie 2024

Aniversarea Revoluției din '89 sărbătorită la Birda și Sângeorge

 

Împlinirea a 35 de ani de la debutul Revoluției din 1989 de la Timișoara, a fost evidențiat printr-o slujbă de pomenire, două cuvântări (cateheză și predică) și o expoziție tematică de carte și fotografie în bisericile din Birda și Sângeorge, jud. Timiș.

Aniversarea a debutat cu o cateheză susținută de preotul Valentin Bugariu cu tema: ,,Revoluția din 1989 de la Timișoara”, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda. Cateheza a fost pregătită cu ajutorul calculatorului și a fost structurată în 30 de diapozitive, text și fotografie, mărturii și însemnări din zilele Revoluției.

A fost menționată contribuția Bisericii Ortodoxe Române din Timișoara, în diapozitivele ,,Există Dumnezeu!”, o lozincă a zilei de 17 decembrie, în care a fost creionată importanța Catedralei Mitropolitane, a rugăciunilor creștine, a clerului și creștinilor ortodocși participanți și martori ai evenimentelor.

Cateheza a fost susținută în cadrul orei de cateheză la care au participat 15 copii. La final copiii au colindat pe eroii și familiile acestora printr-un buchet de colinde vechi românești.

În Duminica a 28-a după Rusalii a fost oficiate slujbele Utreniei și Sfintei Liturghii în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge, filia parohiei Birda. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomenite cele 107 victime ale Revoluției de la Timișoara. Predica cu tema: ,,Cronologia Revoluției de la Timișoara din mărturii, fotografii și film documentar”, în care au fost evidențiate revendicările pentru libertate ale participanților, principalele evenimente și represiunea sângeroasă a acestora. Catedrala Mitropolitană din Timișoara a fost un punct de coagulare a mulțimii. În ziua de 18 decembrie tineri cu lumânări în mână stricau lozinci anticeaușiste. Informată de acest lucru de Ion Coman, Elena Ceaușescu a dat un ordin aberant: ,,Trageți cu tunul în catedrală, să se termine odată cu ea” (Procesul de la Timișoara).

Tot la Sângeorge a fost organizată o expoziție tematică de carte și fotografie.



duminică, 15 decembrie 2024

Taina Sfântului Maslu în parohia Liebling

 

   În Duminica a 28-a după Rusalii, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște, în biserica cu hramul ,,Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, din parohia Liebling, protopopiatul Deta.

  Cu acest prilej au slujit: P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinți Valentin Bugariu (parohia Birda), Călin Negrea (parohia Gătaia), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni), Ștefan Mareniuc (parohia Stamora Română) și Ionuț Mania, parohul locului.

     Cuvântul de învățătură ocazional a fost susținut de către Preaonoratul Părinte Protopop care a vorbit despre însemnătatea invitației Mântuitorului la Cina Sa adresată creștinilor de astăzi.

        La final strana și credincioșii parohiei au intonate câteva colinde tradiționale românești.


vineri, 13 decembrie 2024

,,Anghelos”, nr. 68 / 2024

 

Cu bucurie semnalez apariția unui nou număr al revistei culturale de meditație, informație și spiritualitate creștin-ortodoxă ,,Anghelos”. Plămădită la lumina unei candele din Sânmihaiu Român, jud. Timiș și aprinsă și îngrijită de către părintele dr. Dan D. Gîrjoabă simțitor poet și harnic cercetător al trecutului istoric și bisericesc din Banat.

Așa cum am fost învățat cu apariția fiecărui număr și acesta, în 39 de pagini oferă un conținut bogat și diversificat în rubrici istorice, meditații, poezie, recenzii și expoziții de artă contemporană. Șirul prestigioaselor însemnări este deschis de către distinsul prof. univ. dr. Dumitru Mnerie cu mărturisirea ,,Să fi demn creștin!” pe care o argumentează din plin cu literatura creștin-ortodoxă, cu explicații de teologie morală și etimologie care îl trec pe autorul acestor rânduri în galeria mărturisitorilor credinței ortodoxe.

Tot din bogatul sumar am reținut câteva articole care fac referire la viața satului, dat fiind faptul că publicația este editată de o parohie rurală din Arhiepiscopia Timișoarei. Astfel, prof. Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat iscălește medalionul: ,,Ciprian Radovan. Secvențe din biografia artistului”. Personalitate de prim rang a științei și artei timișorene, profesorul universitar (primul specialist român în Electrochimie) și pictor își are obârșia în satul Sânmihaiu Român de la porțile Timișoarei. Această pagină de istorie locală este continuată de alți autori pe alte tematici. Astfel, bibliologul și managerul Bibliotecii de Bocșa, Gabriela Șerban semnează o prețioasă amintire despre o revistă din perioada interbelică: ,,O revistă cât o lume! Revista ‹‹Vasiova›› - 95”, Natalia Cosmina Boncia, ,,Achim Nica – doinitorul desăvârșit al Banatului” și Gabriel Bujancă, ,,Moise Belmustață un valoros lăutar bănățean, de altădată, din Beregsău Mare”. Un interesat și necesar demers este cel semnat de părintele Radu Botiș. Realizat sub forma unui eseu prin care autorul întreabă și răspunde unei probleme fundamentale: ,,Declinul sau renașterea satului românesc”.

Fiind un număr care este realizat în preajma Praznicului Nașterii Domnului, d-na Mariana Moga prezintă câteva tradiții și obiceiuri la ,,Sărbătoarea Crăciunului” știut fiind faptul că, elementul arhaic, antropologic sporește cu fiecare trăire măreția sărbătorii.

Pentru toate aceste rânduri și pentru multe altele pe care cititorii le vor găsi în cuprinsul revistei se cuvin mulțumiri făuritorului acestei publicații, părintelui dr. Dan D. Gîrjoabă care ne bucură sufletește, ne aduce noi teme de cercetare și reflecție prin bucățile de suflet oferite.


duminică, 8 decembrie 2024

Taina Sfântului Maslu în parohia Pădureni

 

În Duminica a 27-a după Rusalii a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște, în biserica cu hramul ,,Sfântul Proroc Ioan Botezătorul”, din parohia Pădureni, protopopiatul Deta.

Cu acest prilej au slujit P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinți Florin Groza (parohia Jebel), Valentin Bugariu (parohia Birda), Zoran Milovanov (parohia Berecuța), Călin Negrea (parohia Gătaia), Adrian Cohuț (parohia Percosova), Ionuț Mania (parohia Liebling), Ștefan Mareniuc (parohia Stamora Română) și Sebastian Andrei Petrescu, parohul locului.

Cuvântul de învățătură a fost susținut de către Preaonoratul Părinte Protopop care a prezentat semnificația vindecării femeii gârbove din pericopa evanghelică duminicală.

La final un grup de copii din parohie pregătiți de d-na Lăcrămioara Vamanu au interpretat un buchet de colinde tradiționale românești.


vineri, 6 decembrie 2024

Împărtășirea copiilor la Sângeorge

 

La sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda, jud. Timiș. Slujba a fost urmată de repetiții pentru învățarea colindelor cu preșcolarii și elevii din Birda.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Sângeorge, filia parohiei Birda. Cu acest prilej au fost mărturisiți elevii de la Școala Primară din Sângeorge, iar în cadrul Sfintei Liturghii au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului, preșcolarii și școlarii de la Grădinița cu Program Normal și Școala din localitate.

Cuvântul de învățătură cu tema: ,,Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni” a fost pregătit și susținut sub formă catehetică de către preotul Valentin Bugariu, parohul locului. În cadrul expunerii, vorbitorul l-a prezentat pe Sfântul Nicolae folosindu-se de tradiția populară, literatura aghiografică și a ilustrat două minuni înfăptuite de sfântul Nicolae și mărturisite în volumul Noi minuni ale Sfântului Nicolae, trad. Lucia Ciornea, Editura Sophia, București, 2015, p. 111; 75).

La finalul Sfintei Liturghii, elevii și preșcolarii îndrumați de către prof. Maria Miron și prof. Daiana Curea l-au întâmpinat pe Sfântul Nicolae cu poezii tematice și colinde tradiționale românești. S-au bucurat de rugăciune și de însuflețitul program artistic credincioșii prezenți cu acest prilej la biserică.

Colindătorii și recitatorii au fost răsplătiți cu dulciuri din partea Parohiei Birda.


miercuri, 4 decembrie 2024

,,Arhanghelul”, nr. 52 / 2024

 

   A apărut nr. 52 / 2024 al revistei de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda. De-a lungul a 28 de pagini, autorii articolelor oferă în șase rubrici permanente contribuții inedite în ceea ce privește dezvelirea de noi pagini de cultură și religie sătească de astăzi. Fie că continuă un subiect deja început cum e stihuirea psalmilor biblici în condeiul poetului Eugen Dorcescu, a unor contribuții de istorie orală și regională cum sunt serialele: ,,Din amintirile unui colonist din Gătaia” (XXII) de prof. Iosif Marius Circa și ,,Fundațiile școlare  și rolul lor la formarea intelectualității românești  bănățene (VII) de prof. dr. Virgina Ardelean din Caransebeș, ori a unor noi teme cum ar fi cele din rubricile ,,Documentar” cu însemnările părintelui dr. Dan D. Gîrjoabă”, ,,I. L. Caragiale. Teatru – proză – publicistică”, al medalioanelor ,,Ceva despre corurile românești din Sărcia” de Iancu Murărescu și ,,La aniversară, Vasile Barbu – 70” de Gabriela Șerban, directorul Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa, jud. Caraș-Severin și ,,Pagini de literatură” cu portretele literare ale lui G. Călinescu și Mihail Sadoveanu, revista ,,Arhanghelul” oferă o diversitate de subiecte în diverse abordări.

            Anul comemorativ în Patriarhia Română este redat de textul ,,Editorial”-ului: ,,Boală și vindecare în Sfânta Scriptură. Modele de Sfinți Doctori fără de arginți. Posibile întrebări, dileme și răspunsuri pe marginea literaturii biblice, patristice și teologice” semnat de preotul Valentin Bugariu, redactorul amintitei publicații.

            Revista poate fi lecturată, fie prin achiziționare de la bisericile din Birda și Sângeorge, jud. Timiș, fie accesând link-ul: https://www.scribd.com/document/800688954/Arhanghelul-Nr-52-2024


duminică, 1 decembrie 2024

Taina Sfântului Maslu în parohia Stamora Română

 

         În Duminica a 31-a după Rusalii, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, în biserica cu hramul ,,Învierea Domnului”, a parohiei Stamora Română, din protopopiatul Timișoara II.

            Au slujit cu acest prilej P. On. Părinte Cristian Păiș, consilier eparhial și P. C. Părinți Valentin Bugariu (parohia Birda), Florian Maxim (parohia Icloda), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Pădureni) și Ștefan Mareniuc, parohul locului.

            Cuvântul de învățătură a fost susținut de către părintele Cristian Păiș care pornind de la textul pericopei duminicale a vorbit celor prezenți despre importanța stăruinței în rugăciune pentru dobândirea iertării și vindecării.

            S-au împărtășit de bucuria comuniunii și de eleoungere mai mulți credincioși din parohie.


Ziua Națională a României sărbătorită la Birda și Sângeorge

 

Duminică, 1 Decembrie, a fost sărbătorită Ziua Națională a României la Birda și Sângeorge, jud. Timiș. La primele orele ale dimineții au fost săvârșite slujbe de pomenire la Monumentele Eroilor din cele două localități. Cu acest prilej, membrii Consiliului Local și angajații Primăriei Comunei Birda au depus coroane de flori. Au fost de asemenea prezenți și agenții Poliției Române.

La biserica parohială cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, a fost oficiată Sfânta Liturghie, care a fost urmată de slujba Tedeumului la Ziua Națională.

În cadrul Sfintei Liturghii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului, mai mulți copii. Cuvântul de învățătură a fost susținut de către preotul Valentin Bugariu care a vorbit despre unitatea prin limbă, credință și cultură a românilor din toate provinciile istorice.

După otpustul Tedeumului un grup de copii au declamat poezii patriotice și au cântat cântece patriotice și colinde.