luni, 22 aprilie 2013

Săptămâna duhovnicească în parohia Birda



În săptămâna a V-a din Postul Mare, în perioada 14-21 aprilie s-a desfăşurat în parohia Birda şi filia Sângeorge ,,Săptămâna duhovnicească”, tema acestui an fiind Cult şi cultură. În cursul acestei perioade de timp atât în biserica parohială cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului”, cât şi în cadrul şcolii din localitate s-au desfăşurat manifestări religioase şi culturale. De luni şi până vineri în fiecare seară, cu excepţia zilei de miercuri când s-a săvârşit Denia Canonului cel Mare şi cea de vineri când s-a citit Acatistul Bunei Vestiri a fost oficiată Vecernia încheiată cu un cuvânt de învăţătură: pr. Iulian Popa de la parohia Colonia Gătaia, Împărtăşirea de Hristos în viaţa creştinului; pr. Zoran Milovanov de la parohia Berecuţa, Rugăciunea şi postul în Evangheliile Triodului,  pr. Adam Rugaci de la parohia Gătaia, Rugăciunea în paginile Sfintei Scripturi,  pr. Călin Negrea de la parohia Gherman, Virtutea nădejdii astăzi şi pr. Ioan Sălvan de la parohia Folea, Sfintele Taine în practica creştină. În zilele de miercuri şi vineri la orele dimineţii a fost săvârşită Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul. La momentul potrivit au fost împărtăşiţi copiii din clasele V-VIII de la Şcoala din Birda. Duminică, 21 aprilile a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obşte. Predica ocazională cu tema: Taina Sfântului Maslu astăzi, a fost susţinută de părintele Ciprian Boşca de la parohia Banloc.
            În colaborare la Şcoala a fost organizată o expoziţie de icoane pe sticlă realizată de elevi sub îndrumarea doamnei prof. Ileana Vasiliu. Icoanele au fost expuse în biserică, vineri la orele 10, când pr. Valentin Bugariu a rostit cateheza: Icoana ortodoxă-fereastră spre cer. Joi, 18 aprilie la Şcoala din Sângeorge a fost organizată o cateheză cu titlul: ,,Anul omagial al Sfinţiilor Constantin şi Elena în Patriarhia Română” în cadrul programului catehetic ,,Hristos împărtăşit copiilor”. Cateheza a beneficiat de o expunere a temei cu ajutorul unor mijloace de predare a religiei: icoana, portretul, harta, tabelul cronologic, literatura religioasă, filmul şi calculatorul.
            La finalul manifestării se cuvine un cuvânt de mulţumire îndreptat către credincioşii mai mari şi mai mici ai parohiei precum şi cadrelor didactice de la Şcoala Gimnazială din Birda şi Sângeorge, precum şi preoţilor slujitori