miercuri, 3 iulie 2013

Au apărut revistele „Arhanghelul“ şi „Vatră Nouă“

A apărut numărul 2 pe acest an al revistei „Arhanghelul“, publicaţie  parohială trimestrială a Parohiei Birda. Din rubricile apărute semnalăm editorialul cu tema „In memoriam Anghel Dumbrăveanu (1933-2013)“, distins poet, romancier şi traducător, rubricile „Valori poetice“, „Restituiri“ cu interviul „Din amintirile unui colonist din Gătaia“, „Urme din trecut“ cu „Democraţia parlamentară confesională a românilor din Austro-Ungaria în perioada 1867-1918 versus Marea Unire de la 1 decembrie 1918 şi legislaţia interbelică a statului naţional unitar“. 
La secţiunea „Documentar“  găsim articolul „Fundaţiile şcolare şi rolul lor în formarea intelectualităţii româneşti bănăţene“, o cateheză despre post şi articolul „Contribuţia vlădicii Elie Miron la dezvoltarea culturii româneşti. Etape semnificative“. În cadrul concursului de reviste religioase organizat de Arhiepiscopia Timişoarei şi Inspectoratul Judeţean Timiş în 10 iunie a.c., revista „Arhanghelul“ a obţinut locul I la Secţiunea foaie religioasă. Redactorul publicaţiei este pr. dr Valentin Bugariu, parohul bisericii din Parohia Birda.
De asemenea, a apărut şi revista „Vatră Nouă“ a comunităţii locale din Giarmata Vii, anul XIV, nr. 154, iunie 2013. În cadrul acestei publicaţii apare şi suplimentul religios „Iconostas“, editat de Parohia Giarmata Vii, din care menţionăm parteneriatul „Punţi între inimi, punţi între fraţi“, reprezentând întâlnirea duhovnicească a corurilor „Sfânta Maria“ din Parohia Giarmata Vii, jud. Timiş, şi „Învierea“ din Parohia Teregova, jud. Caraş-Severin; sunt extrase o serie de apoftegme din înţelepciunea sfinţilor în cadrul rubricii „Cugetări ale Sfinţilor Părinţi“, o serie de poezii religioase şi nu în ultimul rând sunt prezentate concursurile religioase din această perioadă, unde copiii parohiei au reprezentat cu cinste comunitatea din care fac parte. O bucurie a credincioşilor bisericii ortodoxe din Giarmata Vii este corul „Sfânta Maria“, care la concursul „Lada cu zestre“ organizat de Consiliul Judeţean Timiş şi Centrul de Cultură şi Artă Timiş a obţinut locul I la secţiunea muzicală. Totodată, publicaţia a obţinut locul II la secţiunea reviste la concursul eparhial din 10 iunie 2013. Redactorul-şef al publicaţiei este preotul Vasile D. Suciu, parohul bisericii din Giarmata Vii.



 http://www.ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/au-aparut-revistele-arhanghelul-si-vatra-noua