duminică, 16 martie 2014

Săptămâna duhovnicească în parohia Birda



În săptămâna a doua din Post, în perioada 9-16 martie a fost organizată în parohia Birda săptămâna duhovnicească cu tema ,,Rugăciune şi misiune pentru ziua de azi”. Serviciul divin public a fost îmbogăţit prin întâlniri zilnice. Au fost săvârşite Sfânta Liturghie (a Sfântului Vasile cel Mare şi a Sfântului Grigore Dialogul), Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului şi Taina Sfântului Maslu. În acest sens au poposit în parohie preoţi din Protopopiatul Deta care au slujit şi au ţinut cuvinte de învăţătură: Zoran Milovanov de la parohia Berecuţa, ,,Postul şi pocăinţa în Vechiul Testament”, Iulian Popa de la parohia Colonia Gătaia, ,,Hristos ne aşteaptă la biserică”, Adam Rugaci, ,,Mijloace de sfinţire a omului”, Ioan Sălvan de la parohia Folia, ,,Taina Spovedaniei – sinceritate şi căinţă”, Oliviu Crişan de la parohia Şipet, ,,Rolul şi rostul Bisericii în viaţa creştinilor”. În încheierea acestei săptămâni de rugăciune şi meditaţie creştină a fost oficiată Taina Sfântului Maslu. La momentul potrivit, P. On. Păr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei a ţinut un cuvânt de învăţătură cu tema: ,,Rolul Bisericii astăzi”.
            Cu acest prilej atât în biserica parohială cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului” din parohie, cât şi la capela cu hramul ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din filia Sîngeorge au fost prezenţi copiii de la Şcoala Gimnazială din localitate care s-au spovedit şi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului.
            În această săptămână au fost făurite mai multe materiale care să reliefeze importanţa Anului omagial: a fost realizat un pliant care să transmită informaţii despre Tainele Mărturisirii şi Cuminecării, două materiale power point despre Sfintele Taine omagiate anul acesta, cât şi despre pilda de viaţa a Sfinţilor Martiri Brânvoveni de la a căror moarte mucenicească se împlinesc anul acesta 300 de ani. Tot copiii de la grupa de cateheză au realizat mai multe icoane, ale Mântuitorului şi ale Sfinţilor Apostol Andrei şi Iosif cel Nou de la Partoş.
            Au fost susţinute cateheze atât în biserică (,,Constantin Brâncoveanu şi Ortodoxia românească”), cât şi la şcoala din Sîngeorge şi Birda (,,Ritualul Proscomidiei – des/tăinuiri catehetice”, ,,Să înţelegem mai bine Sfintele Taine”). La aceste cateheze a fost folosit calculatorul, au fost proiectate materiale didactice auxiliare despre Sfintele Taine, cât şi obiecte şi veşminte liturgice.
            Pentru activităţile înfăptuite săptămâna aceasta un gând de mulţumire se cuvin preoţilor slujitori, cât şi dascălilor (educatori, învăţători, profesori), colaboratori tradiţionali ai tuturor activităţilor desfăşurate de parohie cât bineînţeles şi credincioşilor care s-au ostenit să participe la aceste activităţi.